Οικονομία

Απίστευτοι μπαταχτσήδες, ΔΕΝ πληρώνουν ΚΑΝΕΝΑΝ – 9,2 δισ. οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις!

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, παρά την δόση του Ιουνίου, παραμένουν στο δυσθεώρητο ποσό των 9,2 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τα κρατικά “φέσια” προς επιχειρήσεις, φορολογούμενους αλλά και συνταξιούχους.

Έφταναν στα 10,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι δεν αποκλιμακώνονται όσο θα έπρεπε με βάση τα 1,87 δισ. ευρώ που διατέθηκαν περίπου από την δόση του Ιουνίου.

Οι οφειλές αυτές προκαλούν ασφυξία στην αγορά, αλλά και κρύβουν “κινδύνους” για τα δημοσιονομικά στοιχεία αφού περίπου 3 δισ. ευρώ εξ αυτών ακόμη δεν προσμετρούνται στον “λογαριασμό” των πλεονασμάτων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το πρώτο “σοκ” ήρθε προ ημερών με την αποκάλυψη από την Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Αποκάλυπτε ότι οι οφειλές έφτασαν στα συνολικά 8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με δύο “αφανείς” πηγές 3 δισ. ευρώ (από συντάξεις/εφάπαξ που δεν έχουν δοθεί και από φόρους που δεν έχουν βεβαιωθεί).

Ο λογαριασμός αυξήθηκε χθες στα 9,2 δισ. ευρώ, μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ για την ίδια περίοδο. Και η διαφορά προκύπτει από τις οφειλές υγείας (clawback/rebate – αναγκαστικές εκπτώσεις και επιστροφές από παρόχους υγείας) που δεν μετρούν οι δανειστές γιατί θεωρούν δεδομένο ότι θα συμψηφισθούν (σ.σ. και σύμφωνα με τα στοιχεία αυξάνονται συνεχώς ξεπερνώντας πλέον το 1,1 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Η “εμφάνιση” νέων οφειλών τον Σεπτέμβριο συνδέεται με υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν τρεις μήνες πριν και δεν αποπληρώθηκαν εγκαίρως. 

Όσο για τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων και συντάξεις/εφάπαξ θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα πότε και σε ποιόν βαθμό θα αποπληρωθούν αλλά και αν θα υπάρξει “διευκόλυνση” των δανειστών στον τρόπο καταμέτρησής τους στον προϋπολογισμό.

Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top