Real opinions

Οι Δοσίλογοι του Χθες και του Σήμερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Από το Μαιο του 2010 και έως σήμερα η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τη μπότα των απάνθρωπων μνημονιακών πολιτικών. Με πρώτο και καλύτερο τον διαβόητο Γεώργιο Α.Παπανδρέου (ΓΑΠ), όλοι οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις τους, υπό την εποπτεία και την κηδεμονία αρχικά της τρόικας και από το φθινόπωρο του 2015 του κουαρτέτου, εφαρμόζουν με πίστη και ευλάβεια τα απάνθρωπα μέτρα κοινωνικοοικονομικής πολιτικής απορρέοντα από τους μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους. Η χώρα μας διανύει τον έβδομο χρόνο εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών και δυστυχώς η εθνική μας οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Το ρήγμα της ύφεσης συνεχώς διευρύνεται, το δημόσιο χρέος ολοένα και περισσότερο διογκώνεται, μεγάλες μάζες του πληθυσμού περνάνε στη στρατιά των φτωχοποιημένων πολιτών και δυστυχώς κάτω υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες, το μέλλον της πατρίδας προδιαγράφεται ομιχλώδες και αβέβαιο.
Αρκετοί ή μάλλον πολλοί πολίτες διερωτώνται: Θα στηθεί Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα δικάσει τους πρωθυπουργούς, που άνοιξαν τους ασκούς των μνημονίων και έβαλαν την πατρίδα σε εθνικές περιπέτειες; Εφόσον τα τρία μνημόνια δεν συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και δεν έχουν καταστήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, μετά το 2009 οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις τους έχουν, ναι ή όχι. μειοδοτικές ευθύνες; Σίγουρα τα ερωτήματα αυτά έχουν αντικειμενική βάση και όσο τα κατοχικά μνημονιακά χρόνια θα επαυξάνονται, τόσο η απάντησή τους θα θεωρείται επιτακτική και εθνικά επιβεβλημένη. Ας υποτεθεί ότι κάποια από τις επόμενες Κυριακές διεξάγεται Δημοψήφισμα στη χώρα μας, με το ερώτημα αν ο ΓΑΠ, ο Αντώνης Σαμαράς και οι υπόλοιποι μνημονιακοί πρωθυπουργοί, θα πρέπει να παραπεμφθούν σε Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Έστω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ψηφίζει ΝΑΙ, δηλαδή αποφαίνεται υπέρ της παραπομπής τους σε Ειδικό Δικαστήριο.
Η άποψή μου είναι ότι αν συνέβαινε αυτό το φανταστικό σενάριο, όλοι οι πρωθυπουργοί θα εκκρίνονταν από τους ανώτατους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου αθώοι και ενδεχομένως σε ορισμένους να έστηναν ανδριάντα (άγαλμα). Λόγω της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940, η ακόλουθη ιστορική μαρτυρία είναι λίαν ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά διδακτική για τους οπαδούς των Ειδικών Δικαστηρίων. Ως γνωστόν, μετά την αποχώρηση των γερμανών ναζί από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, οι κατοχικοί δοσίλογοι πρωθυπουργοί Γεώργιος Τσολάκογλου, Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος και Ιωάννης Ράλλης μαζί με τριάντα περίπου μέλη των υπουργικών τους συμβουλίων, δικάστηκαν από το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων για εσχάτη προδοσία. Η δίκη τους ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου και περατώθηκε στις 31 Μαίου του 1945. Το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων απεδείχθη πολύ επιεικές. Καταδίκασε εις θάνατον τον πρωθυπουργό Τσολάκογλου και τους υπουργούς Σ. Γκοτζαμάνη και Ε. Τσιρονίκο. Οι πρωθυπουργοί Λογοθετόπουλος και Ράλλης με τους υπουργούς Γ. Καραμάνο, Α. Ταβουλάρη και Ι. Πασσαδάκη καταδικάστηκαν σε ισόβια. Τα υπόλοιπα μέλη των δοσίλογων κατοχικών υπουργικών συμβουλίων τιμωρήθηκαν με ποινές από πέντε έως 20 έτη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ουδείς από τους τρεις καταδικασθέντες εις θάνατον εξετελέσθη και σε μερικά χρόνια σε όλους δόθηκε χάρη από την ελληνική πολιτεία και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Δηλαδή, πρόδωσαν την πατρίδα, συνεργάστηκαν με το γερμανό δυνάστη, έστησαν τους μηχανισμούς δοσίλογων και γερμανοτσολιάδων, έστειλαν στις φυλακές και το εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες έλληνες πατριώτες, και παρ’ όλα αυτά, το επίσημο ελληνικό κράτος με τις δικαστικές αρχές τους επέτρεψε μετά από μερικά χρόνια να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αξιομνημόνευτο είναι ότι στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ στήθηκε ανδριάντας του δοσίλογου υπουργού Εθνικής Άμυνας αντιστράτηγου Γεωργίου Μπάκου. Ο Μπάκος συμμετείχε σε αμφότερες τις κατοχικές κυβερνήσεις Τσολάκογλου και Λογοθετόπουλου. Ταυτόχρονα, για τις δοσίλογες υπηρεσίες του, σε οδό προαστίου των Αθηνών, δόθηκε η ονομασία Γεώργιος Μπάκος. Το παρελθόν αποτελεί οδηγό και προπομπό του μέλλοντος. Οι φήμες λένε ότι θα στηθεί ανδριάντας του ΓΑΠ στον προαύλιο χώρο της Βουλής των Ελλήνων και η οδός Σταδίου θα μετονομαστεί σε οδό ΓΑΠ. Αντί για Ειδικό Δικαστήριο και κρεμάλες, μάλλον με την ψήφο και την έγκριση του ελληνικού λαού, στον ΓΑΠ, τον Αντώνη και την υπόλοιπη μνημονιακή υπερκομματική παρεούλα, θα τους στήσουν αγάλματα σε διάφορες πλατείες και μπροστά από δημόσια κτήρια.

Πηγή

Popular

To Top