Οικονομία

Ήταν η οικονομία, ηλίθιοι !

Πριν το καλοκαίρι η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών και της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε σαν τραβηγμένο σενάριο. Στην κυβέρνηση πίστευαν τη θεωρία του πιεσμένου ελατηρίου, πως δηλαδή μετά την πρώτη αξιολόγηση η οικονομία θα εκτινασσόταν…

Σύμφωνα με αυτήν τη θεώρηση, η οικονομική ανάκαμψη θα αντέστρεφε την φθορά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις, η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα ενισχυόταν και η κυβέρνηση θα έβγαζε την τετραετία και με τα εύσημα του νέου που έδιωξε το παλιό, έπληξε τη διαπλοκή, τη διαφορά, που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και έφερε την ανάκαμψη.

Έτσι θα μπορούσε να διεκδικήσει και τις επόμενες εκλογές.

Μόνο κάποιος παντελώς… αδαής θα περίμενε μετά το σοκ της αύξησης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών πως η οικονομία θα έπαιρνε μπροστά. Η θεωρία της κυβέρνησης όπου η αύξηση των φόρων και εισφορών στηρίζει τα έσοδα, τα οποία στηρίζουν τις κρατικές δαπάνες για μισθούς και συντάξεις οι οποίες προκαλούν ανάπτυξη μέσω αύξησης της ζήτησης ήταν και αποδεικνύεται… επιεικώς ατυχής.

Σήμερα μερικούς μήνες αργότερα, στα μέσα του Φθινοπώρου τα σενάρια της κυβέρνησης έχουν ανατραπεί, η οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και κανένα στοιχείο δεν καταδεικνύει σημάδια αντιστροφής.

Όπως έχουμε ξαναγράψει το σενάριο αυτό είχε ελπίδες αν οι εκλογές είχαν γίνει πριν από κανένα μήνα. Το βασικό πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης είναι πως μετά τη μνημονιακή «κωλοτούμπα» δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου της οικονομίας.

Τις τελευταίες μέρες το πολιτικό ρεπορτάζ θέλει τον πρωθυπουργό να δέχεται εισηγήσεις από κορυφαία στελέχη για πρόωρες εκλογές προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προλάβει να διασώσει ένα ποσοστό της τάξης του 18-23% και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρήσει να ανασυντάξει τα συντρίμμια της αριστεράς και του εθνολαϊκισμού μετά τη σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Μοιραία τώρα στην κυβέρνηση βλέπουν έναν ανασχηματισμό με νέα πρόσωπα σαν τελευταία σανίδα σωτηρίας. Με την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση σήμερα αποτελεί κίνηση αυτοκτονίας για κάποιο σοβαρό πρόσωπο που διαθέτει την εμπιστοσύνη της αγοράς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Το πιθανότερο είναι στον ανασχηματισμό να αντικατασταθούν οι «ανίδεοι» με τους «άσχετους». Για 3-4 μέρες η κοινή γνώμη να απασχοληθεί με αυτόν βοηθώντας να περάσει στο «ντούκου» το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες. Σε μια εβδομάδα από σήμερα θα είναι ορατό πως ο ανασχηματισμός έχει δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έλυσε.

Η κυβέρνηση έχασε τη μάχη στην οικονομία και την έχασε σε πρώτη φάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και σε δεύτερη βάση μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς.

Το 2015 παρέλαβε μια οικονομία έτοιμη να αφήσει πίσω τα μνημόνια. Αν το Φεβρουάριο αντί για «Ουάου!» είχε κλείσει την αξιολόγηση στη βάση του e-mail Χαρδούβελη, το 2015 θα είχε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης – έκπληξη λόγω και της πετρελαϊκής και τουριστικής ώθησης.

Αν ο κ. Τσίπρας είχε εφαρμόσει το Φεβρουάριο του ’15 αυτά που προσπαθεί να εφαρμόσει τώρα, θα είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές σε 2,5 χρόνια.

Η δεύτερη ευκαιρία ήταν μετά τη μνημονιακή «κωλοτούμπα», αν είχε κλείσει την πρώτη αξιολόγηση το Φθινόπωρο του 2015. Δεν την έχει κλείσει ένα χρόνο αργότερα…

Τώρα, έχει να αντιμετωπίσει οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 9 δισ. ευρώ ενώ τις παρέλαβε από το Σαμαρά στα 3,5 δισ. ευρώ όπου τις είχε μειώσει από τα 7 δισ. ευρώ. Με τέτοιες οφειλές τα πλεονάσματα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός για το 2016 είναι φανερό πως είναι «πέτσινα».

Από την άλλη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να αυξάνονται έχοντας ξεπεράσει τα όρια αντιστροφής.

Μοιραία το σημείο που βρισκόμαστε είναι ότι ασχολούμαστε με το πότε βαράει κανόνι ο ΟΑΕΕ που είναι στο «κόκκινο». Οι αριθμοί δείχνουν κάπου μέσα στο 2017 το πολύ. Στη σειρά βρίσκονται και ωριμάζουν το ΙΚΑ, η ΔΕΗ, το δημόσιο, οι τράπεζες κλπ.

Τα σημάδια αυτά στην οικονομία ήταν ορατά εδώ και πολύ καιρό. Αρκούσε να τα παρατηρήσει κάποιος για να καταλάβει πως η κατάρρευση της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης ήταν θέμα χρόνου.

Από τα τέλη του 2015 όταν κυκλοφορούσαν τα σενάρια για την αύξηση των φόρων και των εισφορών η αγορά είχε αρχίσει να προεξοφλεί την καθίζηση της οικονομίας. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου το επιβεβαίωσαν. Το ίδιο θα κάνουν και τα στοιχεία του 9μήνου. Τα τουριστικά έσοδα που ήταν η τελευταία ελπίδα δεν άφησαν καμιά αμφιβολία.

Μοιραία δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις. 

Ούτε ο ανασχηματισμός, ούτε η επίσκεψη Ομπάμα, ούτε η επίσκεψη του Πάππα ή του ιδίου του… Κυρίου μπορεί να αντιστρέψει την πορεία που έχει δρομολογηθεί.

Οι νόμοι της οικονομίας είναι χαλύβδινοι και προδιαγράφουν τις εξελίξεις εδώ και πολύ καιρό, υποχρεώνοντάς μας να επαναλαμβάνουμε μονότονα την κατάληξη αυτής της συγκυρίας…

Η επίσκεψη Ομπάμα σαν συμβολική κίνηση έχει αξία σε αυτήν τη φάση για να δείξει στον ελληνικό λαό πως οι σύμμαχοι δεν παρεμβαίνουν στην λαϊκή βούληση. Στοχεύει περισσότερο στην επόμενη του ΣΥΡΙΖΑ μέρα και όχι στη στήριξη της κυβέρνησης που έχει λάβει την άγουσα…

Δυστυχώς δεν άφησαν στην οικονομία ούτε μια ευκαιρία να τους διασώσει, καθώς η κοινωνία αηδιασμένη από το παλιό πολιτικό σύστημα έψαχνε κάτι καινούργιο.

Αυτοί σε ό,τι αφορά την ηθική, την αλαζονεία, τη διαπλοκή και τις αντιλήψεις για την οικονομία αποδείχτηκαν πιο παλιοί από τους παλιούς.

Ήταν η οικονομία ηλίθιοι…

2) Περί υποθηκοφυλακείων…

Κύριε Στούπα, δείτε και αναδείξτε σας παρακαλούμε τα προβλήματα των υποθηκοφυλακείων στα οποία τα άμισθα όλης της Ελλάδας είναι προβληματικά, με παραιτήσεις υποθηκοφυλάκων και απλήρωτους η απολυμένους υπαλλήλους, ενώ το νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς κατάθεση, το παρακωλύουν οι 10-20 πλούσιοι υποθηκοφύλακες, με πολιτικές προσβάσεις, καθόσον οι αμοιβές των είναι προκλητικά υψηλές και κάθε μήνας καθυστέρησης είναι γι’ αυτους κάποιες χιλιάδες ευρώ. πχ στην επικείμενη πώληση του αστέρα βουλιαγμένης με τίμημα έστω 200.000.000 ο υποθηκοφύλακας θα εισπράξει πέραν παγίων και 3 τοις χιλίοις, ήτοι 600,000 ευρώ ως μεροκάματο. Αυτά στην Ελλάδα που ζούμε και καθημερινά επιτυχημένα σχολιάζετε.

Ευχαριστούμε.

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top