Real opinions

Η ανοιχτή ακρόαση του Ολάντ

Το περιστατικό αποκαλύπτει στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά ο ίδιος ο κ. Φαμπρίς Λομ: «Μια μέρα, το Σάββατο 7 Μαρτίου του 2015, είχαμε ραντεβού στο γραφείο του Ολάντ. Κάποια στιγμή μπήκε μια μεταφράστρια και η γραμματέας έκανε σήμα στον πρόεδρο να σηκώσει το τηλέφωνο. Εβαλε ανοικτή ακρόαση. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ακούσαμε όλη τη συνομιλία».
Ο κ. Λομ εξηγεί πως η συνομιλία αφορούσε το Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο το επόμενο 48ωρο.
Γράφει ο Παντελής Φλωρόπουλος
Ο Φαμπρίς Λομ και ο Ζεράρ Νταβέ, θυμίζουμε, είναι οι δύο συγγραφείς του βιβλίου του Ολάντ με τίτλο “Ενας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο”, όπου αποκάλυψαν κάτι συνταρακτικό: Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ολάντ ότι ο Τσίπρας ζήτησε να μάθει αν μπορεί να τυπώσει νέο Ελληνικό νόμισμα στη Ρωσία!
Ας εστιάσουμε όμως στο σκηνικό της ανοιχτής ακρόασης:
Γράφηκε από πολλούς και ειπώθηκε ότι ο Ολάντ δεν ξέχασε το περιβόητο εκείνο “Ολαντρέου”… Αλλά.. μπα! Είναι μάλλον χαζό για το επίπεδο της πολιτικής που εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Γαλλίας… Όχι, δε μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο!
Ο σοβαρός λόγος για τον οποίο αποφάσισε ο Ολάντ “να δώσει” φόρα – παρτίδα τον Τσίπρα, θα φανεί κάποια στιγμή. Σίγουρα θα φανεί. Προς το παρόν μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.
Αποφεύγοντας και τις εικασίες, είναι πάντως χρήσιμο να επισημάνουμε ότι μια τέτοια κίνηση είναι πρωτοφανής. Κι ακόμα πιο πρωτοφανές είναι να τηλεφωνεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Πρόεδρο της Γαλλίας, αυτός δε, να βάζει… ανοιχτή ακρόαση για ν’ ακούσουν οι παριστάμενοι τα λεγόμενά του!
Τ’ άκουσαν που τ’ άκουσαν οι όποιοι παριστάμενοι! Θα ήταν σα να μην έγινε. Αυτοί όμως αποδείχτηκαν μαρτυριάρηδες και (με την άδεια του Ολάντ, παρακαλώ) τα σκόρπισαν όλα στους πέντε ανέμους, για να τα μάθει όλος ο ντουνιάς!
Θα μπορούσε να μην είναι μόνο οι δημοσιογράφοι παριστάμενοι. Μπορεί να ήταν οποιοσδήποτε άλλος… Η γραμματέας. Ο επικεφαλής της ασφάλειας. Ο κλητήρας. Ακόμα και ο καφετζής που έφερε τον καφέ του Προέδρου.
Μπορείς με ακρίβεια να φανταστείς τα γελάκια και τα σσσσσσσς των… παρισταμένων, όπως γίνεται, όταν κάποιος βάζει ανοιχτή ακρόαση για ν’ ακούνε όλοι τον βλάκα που λέει “άρες μάρες κουκουνάρες”…
Είναι να θλίβεται κανείς… γιατί στην άλλη άκρη της γραμμής δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Όταν ο αρχηγός ενός κράτους σαν τη Γαλλία επιφυλάσσει τέτοια συμπεριφορά για τον πρωθυπουργό μιας οποιασδήποτε χώρας, αυτή η χώρα θα έπρεπε να νοιώθει ότι… πρέπει ν’ ανοίξει η γη και να την καταπιεί… Επειδή: Μια τόσο μεγάλη περιφρόνηση δεν περιορίζεται στα γελάκια του παρασκηνίου. Γίνεται βιβλίο και πρώτο θέμα στις ειδήσεις παγκοσμίως…
Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός είχε μία τσίπρα φιλότιμο, θα έπρεπε να χαλάσει τον κόσμο απέναντι στον κ. Ολάντ που διέπραξε αυτή την απρέπεια ή, αν δε μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, θα όφειλε να παραιτηθεί από ευθιξία. Ας έκανε κάτι τελοσπάντων, οτιδήποτε…
“Να κάνει την πάπια” όμως, όπως έκαμε ο Τσίπρας, μετά από ένα τόσο χοντρό χουνέρι, δεν είναι σόι… Ούτε μας αρέσει να πούμε ότι αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη της απόλυτης ξεφτίλας. Όχι του ιδίου, αλλά της χώρας που είναι η δική μας χώρα…
Γιατί μ’ έναν τέτοιο πρωθυπουργό που δεν τον σέβεται κανείς στο εξωτερικό (άσε εμάς) η Ελλάδα είναι από χέρι χαμένη…

Πηγή

Popular

To Top