Real opinions

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ – Ανασχηματισμός εξπρές από τον Τσίπρα

Βεντάλια ανατροπών στην κυβερνητική και κομματική ηγετική ομάδα φέρνει από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία ξεκινώντας από την εκλογή του νέου γραμματέα και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την Κυριακή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι θέμα 24ώρων και θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής αυτήν την Κυριακή (στις 10 το πρωί στο Κάραβελ) με στόχο να επιταχύνει τις εξελίξεις και παρά τις αρνήσεις κορυφαίων υπουργών (για τη Γραμματεία της Κουμουνδούρου) να ανακοινώσει την πρότασή του αφενός για την επανεκλογή στη θέση του γραμματέα του Πάνου Ρήγα και αφετέρου για την ανάδειξη 23μελούς Πολιτικής Γραμματείας (25μελούς μαζί με τον πρόεδρο και τον γραμματέα).

Μάλιστα οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει «λίστα» για την κάλπη της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετά κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Φίλης, Σκουρλέτης, Δρίτσας, Παππάς, Τσακαλώτος αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Στη «λίστα» των υποψηφίων για το νέο πολιτικό κέντρο της Κουμουνδούρου αναμένεται να προσέλθουν αρκετά νυν στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και πρόσωπα-έκπληξη. Ακούγεται επίσης ότι δεν αποκλείεται η βολιδοσκόπηση και η ανάδειξη κορυφαίων κυριών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΓ, όπως η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου (πρώτη γυναίκα στην πρώτη δεκάδα της ΚΕ), η Ολγα Γεροβασίλη, η Ράνια Σβίγκου (νυν μέλος του οργάνου) κ.ά.

Είναι πασιφανές ότι από το βράδυ της Κυριακής και αφού κλείσουν οι κομματικές κάλπες θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Είναι θεμιτός και αναγκαίος», σημείωνε χθες αργά το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος εκτιμώντας δε ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει το πιθανότερο πριν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Ρένα Δούρου και Ολγα Γεροβασίλη μεταξύ των προσώπων που ακούγεται πως θα έχουν θέση στη νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός στο δίλημμά του να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης ή νωρίτερα, κλίνει πλέον προς τη «λογική» των άμεσων λύσεων – εντούτοις στενοί συνεργάτες του επιμένουν ότι μόνο όταν επιστρέψει στην Αθήνα θα φανεί ποιος είναι ο συνολικότερος σχεδιασμός. Αλλωστε άνθρωποι που μιλούν συχνά με τον πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι «παραμένει απρόβλεπτος ακόμη και για τους στενούς του συνεργάτες».

Πυκνή ατζέντα
Παρότι δε στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας έχει πυκνή ατζέντα επαφών που συνδέεται απόλυτα με τον σχεδιασμό του για την απομείωση του χρέους και την αξιολόγηση του προγράμματος χωρίς καθυστερήσεις (σήμερα π.χ. με τη Γερμανίδα καγκελάριο) δεν απέφυγε να προχωρήσει στις τελικές αποφάσεις για το ανακάτεμα της τράπουλας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Διότι οι αλλαγές στο εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα επηρεάζουν εν πολλοίς και δρουν θετικά ή αρνητικά και στα σχήματα της αντιπολίτευσης.

Το ποιοι παραμένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στη νέα κυβέρνηση Τσίπρα αποτελεί αντικείμενο πολύωρων συζητήσεων -και εντός του Σαββατοκύριακου- κατ’ αρχάς με το στενό επιτελείο του που γνωρίζει το παζλ των ισορροπιών είτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τους ΑΝΕΛ.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ / ΕΘΝΟΣ

Πηγή

Popular

To Top