Οικονομία

Τέλειωσαν τα «έτοιμα» του Σαμαρά – Ψυχρολουσία στο ΥΠΟΙΚ: Σχεδόν μηδενίστηκε το πλεόνασμα του 2015

Ανώμαλη προσγείωση στο υπουργείο Οικονομικών επιφύλαξαν τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα του 2015, καθώς αυτό προσγειώνεται σε περίπου 0,2% αντί 0,7% που έβγαζαν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι επαφές με το Κουαρτέτο, τα νέα δεν είναι καλά και αναμφίβολα δυσχεραίνουν τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς.

Ο σχεδόν μηδενισμός του περσινού πλεονάσματος δεν οφείλεται μόνο σε στατιστικούς λόγους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, η Eurostat διέκρινε μια “θολούρα” σε έναν “κουμπαρά” που είχε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Η ουσία είναι ότι ενώ τον Απρίλιο το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογιζόταν στο 0,7% του ΑΕΠ, πλέον διαμορφώνεται στο περίπου 0,2%, ενώ αν συνυπολογιστεί και η μικρότερη επίπτωση από τη στήριξη προς τις τράπεζες (η σύγκριση μεταξύ στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ και Προϋπολογισμού δίνει διαφορά περίπου 500 εκατ. Ευρώ), προσεγγίζει το 1,5%.

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ

Γ.Παππούς
iefimerida.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Υψηλότερο τελικά κατά €480 εκατ. το έλλειμμα του 2015

Την αναδρομική αύξηση του ελλείμματος του 2015 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Capital.gr. Ειδικότερα, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται πλέον για το 2015 στα 13,2 δισ. ευρώ (7,5% επί του ΑΕΠ) έναντι πρόβλεψης τον Απρίλιο για έλλειμμα στα 12,8 δισ. ευρώ (7,2% του ΑΕΠ).

Τα νέα “βάρη” που φτάνουν στα 480 εκατ. ευρώ, παρασύρουν και τις επιδόσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα όπως μετράται σε όρους μνημονίου: υπολογίζεται από αρμόδια στελέχη ότι πλέον αντί για 0,7% του ΑΕΠ, το 2015 διαμορφώθηκε στο 0,2% του ΑΕΠ (αφαιρούμενων των ποσών για τη στήριξη των τραπεζών όπως την αποτιμά η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της).

Τα στοιχεία καταγράφουν και μικρή αύξηση του χρέους (στα 311,67 δισ. ευρώ από 311,45 δισ. ευρώ), ενώ αναθεωρούνται και τα στοιχεία του 2013. Και το ΑΕΠ καταγράφεται χαμηλότερο στα 175,697 δισ. ευρώ έναντι 176,023 δισ. ευρώ.

Η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι αναθεωρήσεις “οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ”.

Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν ουσιαστικά το πακέτο με στοιχεία για τα πλεονάσματα και το χρέος που εστάλη στο τέλος Σεπτεμβρίου (με βάση στοιχεία που έδωσε και το ΥΠΟΙΚ) στην Eurostat και στην Κομισιόν.

Πρόκειται για την εξαμηνιαία αποστολή στοιχείων από όλα τα κράτη – μέλη για τις δοσοληψίες της τελευταίας 4ετίας (EDP- διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα πιστοποιηθεί με ανακοίνωση της Eurostat στις 21 Οκτωβρίου).

Οι δύο πληγές της νέας αύξησης

Όπως έγραφε το Capital.gr, τα στοιχεία περιείχαν αναδρομική “επιβάρυνση” των ελλειμμάτων του 2015 κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα στοιχεία που εστάλησαν στο τέλος Απριλίου, για δύο λόγους εκ των οποίων ο ένας είναι στατιστικός και ο άλλος θέμα… “αμέλειας”.

Το ήμισυ της διαφοράς προκύπτει από μεθοδολογικές προσαρμογές (πχ φορέων που εντάχθηκαν στην Γενική Κυβέρνηση ή αλλαγών στο τρόπο υπολογισμού εσόδων/δαπανών). Το άλλο μισό της επιβάρυνσης προέρχεται από την μη προσμέτρηση από την Eurostat πλεονασμάτων στον λογαριασμό θησαυροφυλακίου, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς από την ελληνική πλευρά έως το τέλος Σεπτεμβρίου που έληγε η διορία.

Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται τα κύρια αποτελέσματα της περιόδου 2012-2015

Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top