Real opinions

Καταντήσαμε ρεντίκολο στους ξένους επενδυτές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο δύο γάλλων δημοσιογράφων του Ζεράρ Νταβέ και του Φαμπρίς Λομ, με τίτλο «Ένας Πρόεδρος δεν Πρέπει να Λέει Αυτά …». Το βιβλίο αυτό ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, γιατί οι δύο δημοσιογράφοι καταγράφουν στις σελίδες του έναν διάλογο ανάμεσα στους Φρανσουά Ολάντ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που όπως αναφέρουν με λεπτομέρειες τους διηγήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Μάλιστα, αμφότεροι οι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι ήταν παρόντες στη διεξαγωγή του συγκεκριμένου διαλόγου, καθότι ο γάλλος Πρόεδρος είχε σε ανοικτή ακρόαση την τηλεφωνική συσκευή. Η ουσία του διαλόγου μεταξύ Ολάντ και Πούτιν, ήταν πως ο ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον γάλλο Πρόεδρο, ότι, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε η Ρωσία να τυπώσει για λογαριασμό της Ελλάδας δραχμές.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Φαμπρίς Λομ, ο διάλογος μεταξύ Ολάντ και Πούτιν, πάντοτε με τη μαρτυρία του γάλλου Προέδρου προς τους δύο δημοσιογράφους, διεξήχθη ως ακολούθως: «Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας. Ολάντ: Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου. Πούτιν: Η Ελλάδα ζήτησε από εμάς να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν διαθέτουν πια τυπογραφείο για να το κάνουν. Ολάντ: Τι τους απάντησες; Πούτιν: Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις; Ολάντ: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Αν έβγαινε από την Ευρωζώνη και χρειαζόταν χαρτονομίσματα, δεν θα με εξέπληττε αν η Ρωσία το έκανε. Αυτό θα απαντούσε σε ένα αίτημα. Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν επιθυμούμε καθόλου κάτι τέτοιο».
Η ουσία της υπόθεσης είναι η δυσφήμιση της χώρας μας διεθνώς. Ανεξάρτητα της δόσης αληθείας των συγκεκριμένων διαλόγων, αδιαμφισβήτητο είναι ότι η χώρα διαβάλλεται σε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας βλάβη στα συμφέροντα της εθνικής μας οικονομίας. Προσωπικά, διαισθάνομαι ότι ο Ολάντ δεν μπορεί να έχει διηγηθεί στους γάλλους δημοσιογράφους τελείως αναληθείς διαλόγους με τον Πούτιν. Αν οι διάλογοι που μνημονεύονται στο βιβλίο των δύο δημοσιογράφων είναι ψευδείς, σίγουρα θα τους διαψεύσουν με ανακοίνωσή τους ή με διαρροές οι Ολάντ και Πούτιν. Η ελληνική διπλωματία στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Η Γαλλία ήταν και συνεχίζει να είναι πιστός σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά μέτωπα. Ποιος θα μπορούσε να λησμονήσει το σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», που ζητωκραύγαζαν χιλιάδες λαού και δονούσε το Σύνταγμα σε προεκλογικές ομιλίες των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Μητσοτάκη;
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλά τηλεοπτικά πάνελ, που συμμετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκαν στην “Αριστερή Πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υποστήριζαν με θέρμη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή μας στο νομισματικό καθεστώς της δραχμής. Η “Αριστερή Πλατφόρμα” αποσπάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησε το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, που κι αυτό με περισσότερο πάθος υποστηρίζει την επαναφορά της χώρας στη δραχμή. Άρα, το βιβλίο των δύο γάλλων συγγραφέων λέει αυτονόητες αλήθειες περί δραχμής, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος του λεξιλογίου των οπαδών της δραχμής στην Ελλάδα. Σίγουρα οι διάλογοι μεταξύ Ολάντ και Πούτιν, ανεξάρτητα της δόσης αληθείας τους, τσαλακώνουν την εικόνα της Ελλάδας στις παγκόσμιες χρηματαγορές και τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. Ποιος σώφρων ξένος επενδυτής θα έρθει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του σε μια χώρα που ενδεχομένως αύριο επιστρέψει στη δραχμή; Ποιος σοβαρός εγχώριος ή αλλοδαπός επιχειρηματίας θα επενδύσει τα λεφτά του στην Ελλάδα, όταν όλοι το σύνολο των πολιτικών λέει ότι το δημόσιο χρέος της δεν είναι βιώσιμο και αρκετοί εξ αυτών προσβλέπουν στην έξοδο της χώρας τους από την Ευρωζώνη; Δυστυχώς, οι Έλληνες πολιτικοί με τα ψέματα και την ασχετοσύνη τους, μας κατάντησαν ρεντίκολο στους ξένους επενδυτές.

Πηγή

Popular

To Top