Οικονομία

Μια ακόμη προειδοποίηση

Μία άσχημη και εντελώς απροσδόκητη έκπληξη, περίμενε τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην συνεδρίαση του Eurogroup, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Ερχόμενος κατευθείαν από την Ουάσιγκτον και την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε την βεβαιότητα ότι η εκταμίευση της υποδόσης των €2,8 δισ., ήταν εξασφαλισμένη.

Όλοι οι Έλληνες αξιωματούχοι, “διαλαλούσαν” ότι θα δινόταν η έγκριση για εκταμίευση ολόκληρου του ποσού.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν, μέλη της Ελληνικής αποστολής στην Αμερικανική πρωτεύουσα, να επιδεικνύουν αυτάρεσκα το compliance report (έκθεση συμμόρφωσης) της αξιολόγησης Νο 1,5 (sic). Το οποίο, ολοκάθαρα, έκρινε και τα 15 προαπαιτούμενα ως εκπληρωμένα…

Τι συνέβη λοιπόν και το άτυπο όργανο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν αποφάσισε τελικά την εκταμίευση όλου του ποσού, αλλά ενέκρινε μόνο την απόδοση στην Ελλάδα, του €1,1 δισ.; Τι ήταν αυτό που άλλαξε, κατά την διάρκεια των πτήσεων πάνω από τον Ατλαντικό;

Η τυπική δικαιολογία είναι ότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία παραστατικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) τα οποία θα επιβεβαίωναν τις πληρωμές του δημοσίου προς ιδιώτες, για τον μήνα Σεπτέμβριο. Επειδή τα υπολειπόμενα €1,7 δισ. έχουν δοθεί για εξόφληση οφειλών δημοσίου προς ιδιώτες, και μόνο. Με την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου να προβλέπει απόδειξη της χρήσης των χρημάτων.

Όμως η μη ύπαρξη των παραστατικών ήταν γνωστή σε όλα τα μέρη. Εδώ και αρκετές μέρες…

“Επομένως ήταν αναμενόμενο να μην εκταμιευτούν τα χρήματα;”. Όχι. Το αντίθετο. Όπως είπαμε ήδη, την Κυριακή το βράδυ στην Ουάσιγκτον, οι Έλληνες ήταν βέβαιοι για πλήρη εκταμίευση. Επιπλέον, ορισμένοι ξένοι, όπως π.χ. ο επίτροπος Μοσκοβισί, “αισιοδοξούσαν έντονα”…

Παρ’ όλα αυτά, την Δευτέρα το πρωί οι Βρυξέλλες “βούιζαν” πως είτε δεν θα εγκριθεί κανένα χρηματικό ποσό, είτε θα υπήρχε έγκριση μόνο για το €1,1 δισ..

Άρα κάτι σημαντικό άλλαξε. Κάτι που αιφνιδίασε τον Euclid τόσο πολύ, ώστε έφτασε να κάνει την (τουλάχιστον) άστοχη πολιτικά, δήλωση: “Δεν τα χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα”. Την ώρα που η αγορά και οι μικρομεσαίοι στενάζουν για σταγόνες ρευστότητας. Είπαμε, είναι Μαρξιστής και δεν συμπαθεί την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά τόσο βλάκας πολιτικά, δεν μπορεί να είναι…

“Άρα τι συνέβη;”. Είναι μάλλον απλό, αν το δει κανείς ψύχραιμα και ρεαλιστικά. Υπάρχει πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα και το πώς εξελίσσεται η ολοκλήρωσή τους. Πιθανότατα, το πρόβλημα βρίσκεται στην ετοιμότητα του Υπερταμείου να λειτουργήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το μεγάλο “θέλω” του Wolfgang Schauble. Χωρίς το οποίο δεν θα είχε ποτέ επιτρέψει να δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας στην χώρα. Και το οποίο, σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, έπρεπε να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις 30 Ιουνίου…

Βρισκόμαστε όμως στον Οκτώβριο και, αυτές τις μέρες, κατορθώθηκε να γίνει η επιλογή του Εποπτικού Συμβουλίου. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση για να έχουμε την πλήρη λειτουργία του. Η αναφορά στην, ειδική για την Ελλάδα, δήλωση του Eurogroup για το ζήτημα, μιλά μόνη της. Είναι δε “φαρμακερή”. Σε απλά Ελληνικά δε, μεταφράζεται: “Το Υπερταμείο είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλιώς…”.

Είναι ολοφάνερο ότι οι Ευρωπαίοι άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους με την παρούσα κυβέρνηση και την τακτική διαπραγματεύσεων που εφαρμόζει.

Όσο οι Έλληνες πανηγύριζαν και οι “αισιόδοξοι” προσπαθούσαν να πείσουν ότι όλα πάνε καλά, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών σκεφτόταν πως αυτό το σκηνικό, με τις συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και οι συνεχείς κορώνες και κραυγές για την ελάφρυνση του χρέους, παρά την απόφαση του Μαΐου, δεν βοήθησαν καθόλου.

Δηλαδή, άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην διάθεση και θέληση της Ελλάδας να ακολουθήσει τα συμφωνημένα.

Αποφάσισαν λοιπόν, να αλλάξουν στάση. Εκτός όλων των άλλων, ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο για τις μεγαλύτερες χώρες (η Ιταλία έχει, τον Δεκέμβριο, δημοψήφισμα που πιθανόν να οδηγήσει σε εκλογές. Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία έχουν γενικές εκλογές, εντός του ‘17). Έστειλαν λοιπόν το πρώτο μήνυμα, μια προειδοποίηση:

“Συνέλθετε και κάνετε ουσιαστική δουλειά, με απτά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα για την Ευρώπη από την Ελλάδα, πλέον”. Εννοώντας φυσικά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, το πρόβλημα του Ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, τα εσωτερικά πολιτικά της κάθε χώρας κ.λπ.

Μακάρι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μόλις συνέλθει από την ψυχρολουσία, να το διαβάσει σωστά, να το μεταβιβάσει στον Μέγα Βοσκό και, επιτέλους, να κινηθούν ορθολογικά.

Διότι διαφορετικά θα μπλέξουμε πολύ χειρότερα, απ’ ότι είμαστε ήδη μπλεγμένοι. Πράγμα για το οποίο, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι είναι εντελώς δυνατό να συμβεί. …

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top