Διεθνείς Σχέσεις

ΣΟΚ από Citigroup: Πώς η Βρετανία έγινε πλέον αναδυόμενη αγορά

Η πορεία της στερλίνας και οι μεταβολές των τιμών των μετοχών των βρετανικών τραπεζών οδηγούν την Citigroup στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία έχει πλέον γίνει και επισήμως μία αναδυόμενη αγορά.

Οι «απαντήσεις» που έχει δώσει η στερλίνα στα πολιτικά γεγονότα της Βρετανίας μοιάζουν πολύ με αυτές που θα… έδινε ένα νόμισμα των αναδυόμενων αγορών, όπως επισημαίνει η Citi, τονίζοντας την υψηλή συσχέτιση που σημειώνουν πλέον οι κινήσεις των τιμών των μετοχών των εγχώριων τραπεζών μα αυτές της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου, δείχνοντας πως σε περίπτωση περαιτέρω υποτίμησης της στερλίνας, αναμένεται νέο sell-off στις βρετανικές τράπεζες.

Όπως σημειώνεται, από τις αρχές του έτους στερλίνα έχει υποτιμηθεί κατά 21% (κατά 3% στο γ’ τρίμηνο) ενώ οι βρετανικές τράπεζες βρίσκονται 30% και οι μετοχές των διεθνών τραπεζών σημειώνουν άνοδο 15%.

Αυτή φαίνεται να είναι η τάση του τελευταίου διαστήματος, αφού τα τελευταία 15 χρόνια δεν υπάρχει ακριβώς το ίδιο επίπεδο συσχέτισης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, η συσχέτιση μεταξύ των τιμών των μετοχών των βρετανικών τραπεζών και της στερλίνας, αγγίζει το 70%, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια το επίπεδο συσχέτισης διαμορφώνεται στο 15%.

Επίσης, η συσχέτιση των κινήσεων των μετοχών των βρετανικών τραπεζών και των διεθνών τραπεζών, είναι πολύ πιο αδύναμη πλέον, σε αντίθεση με την τάση που κυριαρχούσε τα τελευταία 15 χρόνια.

Σύμφωνα με την Citi, η υψηλή συσχέτιση μεταξύ των μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των τραπεζικών μετοχών είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστά αναδυόμενων αγορών.

Ελ. Κούρταλη
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top