Politics

Η Γενιά των 300€ θα κρίνει το μέλλον μας!

anergoi

του Γιάννη Πήλιουρα

Σε μια παρατεταμένη κρίση όπως αυτή βιώνεται στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα, είναι δεδομένη η προσπάθεια εξήγησης και εύλογης αναφοράς στο πως μπορεί να ξεπεραστεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Σε αυτή την συζήτηση, το ζητούμενο είναι τι θα κάνει η νέα γενιά, η οποία αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την αναζωπύρωση της ανάπτυξης στη χώρα. Ποια όμως είναι η ακτινογραφία της νέας γενιάς στην Ελλάδα μετά από 6 χρόνια μνημονίων, λιτότητας και τεράστιας ανεργίας;

Οι έξω και οι μέσα

Στη διάρκεια της κρίσης, η γενιά των νέων εργαζομένων εμφανίζεται στα μάτια της κοινωνίας ως η χαμένη γενιά. Πρόκειται για τους Έλληνες που ξεκίνησαν ή είχαν ξεκινήσει τα επαγγελματικά τους βήματα την ώρα που η χώρα βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής αβύσσου. Στις πλάτες αυτής της γενιάς, των δυο ταχυτήτων,  βρίσκεται το μεγαλύτερο βάρος για το μέλλον της χώρας, όπως συμβαίνει νομοτελειακά σε κάθε οργανωμένη κοινωνική ομάδα, όπου οι νέοι καλούνται να διαχειριστούν την κληρονομιά των προηγούμενων.

Από τη μια λοιπόν μεριά έχουμε εκείνους τους νέους Έλληνες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταναστεύσουν προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύει και η ΤτΕ, μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη χώρα.  Οι σύγχρονοι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους είναι νέοι, οι οποίοι κόστισαν στο ελληνικό κράτος σύμφωνα με υπολογισμούς 8δις ευρώ για την εκπαίδευσή τους ενώ έχουν προσφέρει συνολικά ανάπτυξη 50δις ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών που τους υποδέχτηκαν. Αυτή η αιμορραγία υψηλά παραγωγικού δυναμικού κοστίζει στη χώρα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημογραφική καθίζηση και την αφρικανοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

 

 

Από την άλλη μεριά, βρίσκονται οι νέοι Έλληνες που βρίσκονται εντός της χώρας. Είναι οι άτυχοι που είτε έψαξαν για δουλειά και δεν βρήκαν, είτε αμείβονται ως φθηνό εργατικό δυναμικό με χαμηλούς μισθούς, είτε ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, σε «δουλειές του ποδαριού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ,  από τους 944 περίπου χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους, 6.346 άτομα (ποσοστό 0,73%) είναι ηλικίας 15-19 ετών, 59.456 (ποσοστό 6,82%) 20-24 ετών, 109.304 (ποσοστό 12,54%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, 353.712 (ποσοστό 40,56%) μεταξύ 30-44 ετών,

Σε αυτά τα νούμερα δεν υπολογίζονται οι νέοι που συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης, οι χαμηλόμισθοι που δουλεύουν για λίγες μέρες το μήνα ενώ παράλληλα δεν έχει υπολογιστεί η μαύρη εργασία.

 

Μπορείς να ζήσεις με 300€;

Οι νέες θέσεις εργασίας με μισθό που μετά βίας φτάνει τα 300€ ξεπερνούν πλέον τις θέσεις πλήρους απασχόλησης από τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη. Ειδικότερα, από τις συνολικά 230.580 προσλήψεις που έγιναν μόνο οι 89.702 (ποσοστό 38,90%) ήταν με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό ενώ οι 140.878, ποσοστό 61,10%, ήταν για μερική απασχόληση (107.790, ποσοστό 46,75%) και οι 33.088 (ποσοστό 14,35%) για εργασία «εκ περιτροπής».

 

Στο νεκροταφείο που ακούει στο όνομα αγορά εργασίας στην Ελλάδα, με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια, ο μισθός για τη μερική απασχόληση ξεκινά από 293 ευρώ για τους άνω των 29 ετών και από τα 255 ευρώ για τους κάτω των 29 ετών.

Αποτέλεσμα; Οι σημερινοί 30ρηδες παραμένουν στο πατρικό τους, ξεχνούν κάθε σκέψη για δημιουργία οικογένειας και απόκτησης τέκνων, αφού συνεισφέρουν στο μειωμένο οικογενειακό εισόδημα και στις δανειακές υποχρεώσεις της οικογένειας ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, επιβιώνουν χάρη στις συντάξεις των γονέων ή ακόμα και των παππούδων.

 

Κοινωνική κατάρρευση – Εμφάνιση των άκρων

Η κρίση μετασχηματίζεται από οικονομική σε βαθιά κοινωνική, με τις ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών ομάδων να μεγαλώνουν, τη λεγόμενη μεσαία τάξη να στραγγαλίζεται οικονομικά και να επιστρέφει σε συνθήκες κάτω από τα όρια της φτώχειας, την ώρα που η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα γίνεται περίπου απαγορευτική.

Αυτό μεταφράζεται πολιτικά σε αντι-συστημική αντίδραση και στροφή προς ριζοσπαστικά σχήματα τα οποία ως τιμωροί του παλιού συστήματος, εκπροσωπούν τις νεαρές ηλικίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή που υπερψηφίζoνται από τις ηλικίες  18-24 και 25-34.

 

Μπορούμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο;

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από αυτή την αρρωστημένη οικονομικά κατάσταση εάν δεν εγγυηθεί ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον για τους νέους εργαζομένους, επιχειρηματίες, φοιτητές κλπ.

Έχουν περάσει 6 χρόνια, 3 μνημόνια κι ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει ως ελληνικό κράτος ποια θα είναι η πολιτική μας για το θανατικό που καταστρέφει το μέλλον της χώρας. Ένα 10ετές πλάνο που θα στοχεύει σε τρεις άξονες: Παιδεία – Επιχειρηματικότητα – Αριστεία. Να ανοίξουμε τα φτερά μας προς τις βέλτιστες πρακτικές, αναπτύσσοντας ένα φιλικό περιβάλλον πρώτα για τους «δικούς μας» επιχειρηματίες και επιστήμονες που επέλεξαν το δρόμο του εξωτερικού αλλά είναι βέβαιο πως θα επιστρέψουν εάν δείξουμε θέληση. Γιατί κακά τα ψέμματα, το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας είναι οι νέοι της επιστήμονες.

Την ίδια ώρα, οι στρεβλώσεις της ελληνικής παιδείας, του εκπαιδευτικού συστήματος που παράγει περισσότερους πτυχιούχους απ’ όσους χρειάζεται, ενώ έχει ανάγκη για συγκεκριμένες εξειδικεύσεις και ειδικότητες, αναμένουν τους ανθρώπους που θα σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, δίνοντας την ευκαιρία σε ιδιωτικά πανεπιστήμια να έλθουν εδώ και να ανοίξουν παραρτήματα (μοντέλο Κύπρου και  Ντουμπάι).

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Είναι βέβαιο πως οι σημερινοί πολιτικοί νάνοι δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει και που θα μας συνοδεύει τα επόμενα χρόνια. Ίσως να μην είναι πολύ αργά, σίγουρα όμως μπορούμε ακόμα να διαχειριστούμε μια προσωρινή παρακμή πριν γίνει μόνιμη καταστροφή.

 

Πηγές:

Εργασιακός μεσαίωνας για τη γενιά των 300 ευρώ, Εφημ. Ημερησία, 20/10/2016

944.741 άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ, Εφημ. Ημερησία, 20/10/2016

Η κρίση κρατά τους 30άρηδες στο πατρικό, Εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 04/11/2010

Χρυσή Αυγή: Ποιοι και γιατί επιμένουν ακόμη να ψηφίζουν τους νεοναζί, Εφημ. Το Βήμα, 24/05/2016

Η κρίση έδιωξε από την Ελλάδα μισό εκατομμύριο νέους επιστήμονες, Εφημ. Πρώτο Θέμα, 02/07/2016

Popular

To Top