Οικονομία

Γιατί έβαλαν σε καραντίνα την Ελλάδα του Τσίπρα…

Από τη μία, λοιπόν, η Ελλάδα είναι απομονωμένη από τις διεθνείς αγορές, δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ των αέναων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Από την άλλη, το διεθνές περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τριπλή κρίση. 
Αρχικά ήταν το Brexit για να ακολουθήσουν οι ιταλικές τράπεζες, ενώ η Deutsche Bank ήρθε να «στριμώξει» τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και να ενισχύσει σημαντικά την αποστροφή των επενδυτών απέναντι στον κίνδυνο. Σήμερα οι εξελίξεις τρέχουν ταυτόχρονα και στα τρία αυτά μέτωπα, με αποτέλεσμα οι κλυδωνισμοί να είναι σφοδροί.

Η αποστροφή των επενδυτών δεν είναι κάτι καινούριο. 

Όμως στην τρέχουσα συγκυρία είναι ότι χειρότερο, από τη στιγμή που τόσο η ελληνική οικονομία όσο και οι τράπεζες χρειάζονται ένα επενδυτικό σοκ, το οποίο καθυστερεί όσο υπάρχουν αναταράξεις.

Περιμένοντας την ανάπτυξη

Είναι γνωστό ότι ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος συγκαταλέγεται στους «προβληματικούς» της Ευρωζώνης κυρίως λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι επενδυτές που «βλέπουν» σήμερα Ελλάδα περιορίζονται σε ορισμένα «distressed funds» που αναζητούν ευκαιρίες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, δηλαδή σε αγορές που έχουν καταρρεύσει. Οι υπόλοιποι περιμένουν την ανάπτυξη…

Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2017, υψηλότερο δηλαδή από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα του μνημονίου. 

Από την πλευρά της, η Citi χαρακτηρίζει απίθανους τους στόχους του προγράμματος και «βλέπει» ανάπτυξη 0,5% το 2017, καθώς όπως σημειώνει με νόημα, ανάπτυξη με λιτότητα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Η Citi επίσης εκτιμά ότι ο νέος γύρος λιτότητας θα επιφέρει πλήγμα στην εγχώρια ζήτηση.

Η ιδιωτική κατανάλωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή στην ανάπτυξη, όμως οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι θα συνεχίσει να είναι υποτονική τα επόμενα χρόνια. 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κρίσιμο ζήτημα καθώς η άμεση συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο σχηματισμό του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 77,97% το 2015. Αυτό το μέγεθος προκύπτει από το άθροισμα της ιδιωτικής κατανάλωσης (123,77 δισ. ευρώ) και των ιδιωτικών επενδύσεων (13,77 δισ. ευρώ) ως ποσοστά του ΑΕΠ (176,02 δισ. ευρώ). 
Σύμφωνα με τη Citi, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 0,9% το 2016, ενώ το 2017 θα διατηρηθεί αμετάβλητη, συγκρατώντας το ΑΕΠ.

Όσο για τις επενδύσεις, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του «γκουρού» των αναδυόμενων αγορών, Mark Mobius, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Liberal

Σύμφωνα με τον κ. Mobius, για να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει πρωτίστως να υπάρχει ένα ξεκάθαρο και μακροχρόνιου χαρακτήρα πλαίσιο κανόνων. 
Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ισχύει το σύνολο των ευρωπαϊκών κανόνων, από τη στιγμή που η χώρα παραμένει στο ευρώ, σημειώνει ο κ. Mobius.

Οι ευρύτερες ανησυχίες για τις τράπεζες και η απαξίωση του εγχώριου κλάδου αντανακλάται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Από το υψηλό του Μαΐου, μετά τις ενδείξεις ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης που είχε ως επακόλουθο την επαναφορά του waiver, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει μεταξύ 43%-55%. 

Όσο η ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνεται και το επενδυτικό κλίμα δεν βελτιώνεται, τόσο η απειλή μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης θα πλανάται πάνω από το τραπεζικό σύστημα.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
liberal.gr

Πηγή

Popular

To Top