Διεθνείς Σχέσεις

Deutsche Bank: Το κακό και το… λιγότερο κακό σενάριο

Εδώ που φτάσαμε καλό σενάριο δεν υπάρχει.
Την ώρα που στελέχη της Deutsche Bank ετοιμάζουν βαλίτσες για τις ΗΠΑ, με στόχο να επιτύχουν τη μείωση του προστίμου από τα 14 δισ. δολάρια, στα 5 δισ. δολάρια, οι αγορές δείχνουν να έχουν καταλήξει στο δικό τους συμπέρασμα σχετικά με την κατάσταση της υγείας της γερμανικής τράπεζας.

Το πρόστιμο των αμερικανικών αρχών είναι η κορυφή του παγόβουνου, ενώ δεν αποκλείεται να έρθουν και άλλες υποθέσεις στην επιφάνεια σχετικά με τις δραστηριότητες της DBστις ΗΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας John Cryan δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.

Αποτέλεσμα;

Οι επενδυτές είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η Deutsche Bank τελικά… θα χρειαστεί κεφάλαια.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, εμφανίζεται κατηγορηματικός, λέγοντας ότι η γερμανική τράπεζα πρέπει να επιβιώσει χωρίς κρατική ενίσχυση.

Αποτέλεσμα;

Οι αγορές προσπαθούν να προβλέψουν την ώρα που η Merkelθα αναγκαστεί να διασώσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Κατά συνέπεια, το κακό έχει ήδη γίνει.

Η εμπιστοσύνη διερράγη και η τράπεζα βρίσκεται… στα σχοινιά.

Στο εξής, κάθε αρνητική είδηση, κάθε λάθος χειρισμός, κάθε… νέο πρόστιμο θα ισοδυναμεί με ένα ακόμη βαρύ χτύπημα που θα μειώνει τις αντοχές της.

Γι’ αυτό το λόγο αναλυτές εκτιμούν ότι η… ζωή για την Deutsche Bank δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Η «βεβαιότητα» των επενδυτών για τις… ασθένειες της DB αντανακλάται και στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Η κεφαλαιοποίηση της δεν ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ και η μετοχή της κατέρρευσε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα επαληθευτεί το ακόμα χειρότερο σενάριο που δεν είναι άλλο από την κατάρρευση της ίδιας της τράπεζας με ότι αυτή συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Τα δημοσιεύματα που θέλουν τις αμερικανικές αρχές να καταλήγουν σε συμβιβασμό με την DBκοντά στα 5,4 δισ. δολάρια οδήγησε σε άνοδο 14% στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρίσεις με την Lehman Brothers είχαν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, ενώ η είδηση ότι ορισμένα hedge funds «εγκαταλείπουν» την Deutsche Bank ενίσχυσε τον παραλληλισμό με τα γεγονότα που οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας.

Το λιγότερο κακό σενάριο θέλει την Deutsche Bank να ξεπερνάει μόνη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ή τουλάχιστον να βρίσκει λύσεις που θα της επιτρέψουν να πείσει τους επενδυτές ότι δεν καταρρέει. Στο συγκεκριμένο σενάριο δεν… εμφανίζεται η Angela Merkel, καθώς δεν προβλέπεται παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ένας γρήγορος διακανονισμός με τις Αρχές των ΗΠΑ που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων είναι το πρώτο, και σημαντικότερο ίσως, βήμα για την αποκλιμάκωση των πιέσεων που δέχεται η μετοχή της τράπεζας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το επεισόδιο παίζει ο Bill Baer, ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση της Deutsche Bank,για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ φέρονται να επιθυμούν να καταλήξουν σε διακανονισμό με την DB πριν τις αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου, σε μία ρύθμιση-πακέτο για τη γερμανική τράπεζα, την Barclays και την Credit Suisse.

Αυτή η εξέλιξη ίσως αποδειχθεί «λαχείο» για τον John Cryan, καθώς στην περίπτωση που μειώσει το πρόστιμο στα 5 δισ. δολάρια – ή και λίγο χαμηλότερα – τότε θα κερδίσει χρόνο για να καταφέρει αυτό που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα: να πείσει τις αγορές ότι η τράπεζα είναι ισχυρή και πως η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα την βοηθήσει να ανακτήσει το χαμένο κύρος της.

Οι αγορές, όμως, θέλουν αποδείξεις. Θέλουν πράξεις και όχι λόγια. Δεν δίνουν χρόνο και αυτό αποδεικνύεται κάθε φορά που ο Cryan προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες.

Ανάμεσα στο «κακό» και στο «λιγότερο κακό» σενάριο υπάρχει και μία ακόμη πιθανή εξέλιξη που μπορεί να μην είναι καταστροφική, όμως θα έχει σοβαρές συνέπειες και απρόβλεπτες προεκτάσεις. Είναι το σενάριο κατά το οποίο η Deutsche Bank θα φτάσει στο όριο της κατάρρευσης και η Merkel θα σπεύσει να την στηρίξει, με το γερμανικό δημόσιο να αγοράζει το 25% των μετοχών της.

Η Merkel, δηλαδή, θα αλλάξει τους κανόνες που η ίδια έχει επιβάλλει στην Ευρώπη. Η αλλαγή των κανόνων είναι ο λόγος που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκλείουν την κρατική διάσωση της DB. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα θα προτιμήσουν την καταστροφή.

Τι συνεπάγεται, όμως, ενδεχόμενη κρατική παρέμβαση; Εκτός από τις σοβαρές αναταράξεις στις αγορές, θα ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την κρατική διάσωση όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κεφαλαιακά προβλήματα, πιθανότατα μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου ταμείου. Και αυτές δεν είναι λίγες…

Αναλυτές ανησυχούν ότι τη στιγμή που η Γερμανία θα ανακοινώσει την κρατική στήριξη προς την Deutsche Bank, θα ανοίξει ταυτόχρονα ο ασκός του Αιόλου για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Αν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αποδείξει κάτι στα χρόνια της κρίσης χρέους είναι ότι δεν αποτελούν παράδειγμα συντονισμού, άρα πως θα μπορούσαν αυτή τη φορά να προλάβουν το ντόμινο στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, ή ακόμη και στη Γερμανία;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
liberal.gr

Πηγή

Popular

To Top