Διεθνείς Σχέσεις

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την σκληρότερη λιτότητα στην Ελλάδα

Την ευθύνη για την σκληρότερη λιτότητα που υφίσταται η χώρα ρίχνει στον Αλέξη Τσίπρα και την λαϊκίστικη πολιτική του το 2015, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Είναι η Κομισιόν ο νέος σκληρός αντίπαλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; 

Από τους ασπασμούς και τις διαχυτικότητες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, στο «κάρφωμα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «κόκκινα» δάνεια που φέρεται να πούλησε η ελληνική κυβέρνηση στα funds χωρίς κάτι τέτοιο να αποτελεί προαπαιτούμενο. 
Και από τις ευτυχισμένες πόζες του Βλάντις Ντομπρόβσκις πέρυσι τον Οκτώβριο στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό στα καρφιά του κατά του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισως να υπάρχει ένα αόρατο νήμα που τα συνδέει όλα αυτά. Ισως να είναι και σύμπτωση, αν και στην πολιτική οι συμπτώσεις είναι κάτι σπάνιο. 

Η ουσία είναι ότι η Κομισιόν που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως μέγας ισορροπιστής και ένας παράγοντας σταθερότητας στο περιβάλλον αστάθειας στο οποίο κινείται η χώρα μας τους τελευταίους 18 μήνες, ξαφνικά εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό που καταγράφηκε τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να δηλώνει ότι η Ελλάδα υφίσταται σκληρότερη οικονομική προσαρμογή εξαιτίας της «λαϊκιστικής στάσης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015. 

Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Ρίγα της Λετονίας για τον λαϊκισμό στην ΕΕ, ο λετονός επίτροπος επέλεξε να φέρει ως «παράδειγμα» την περίπτωση της Αθήνας.

«Ο λαϊκισμός δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί προβλήματα» είπε, λέγοντας πως «αυτό μπορούμε να το δούμε στην κλασική περίπτωση της Ελλάδας».

«Μία νέα κυβέρνηση ήρθε με μία λαϊκιστική στάση, πως δεν χρειαζόμαστε πλέον λιτότητα, πως θα ξοδέψουμε όσα θέλουμε, και ουσιαστικά η Ελλάδα σήμερα εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι θα χρειαζόταν εάν οι (μεταρρυθμίσεις) της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί» είπε ο Ντομπρόβσκις, όπως μετέδωσε και το Reuters.

Ο επίτροπος ανέφερε επίσης, σύμφωνα με τις αναφορές, πως η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση και το 2015 αντί της ανάπτυξης που προβλεπόταν, εξαιτίας της «μη συνέχισης» των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή

Popular

To Top