Real opinions

Όταν υπήρχε ταύτιση συμφερόντων ΗΠΑ-Ελλάδας οι πολιτικοί μας…αγρόν ηγόραζαν

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Το θέμα της υποστήριξης της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς το δίκαιο ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους παραμένει μονίμως στο προσκήνιο, διότι στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ζούμε με μύθους, οι οποίοι καταλήγουν σε παραμύθια με δράκους.
Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν τη χώρα μας στη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, και δεν έχει σημασία εάν μέσω αυτής της στήριξης εξυπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα. Τα συμφέροντά τους ήταν ταυτισμένα με τα ελληνικά, αλλά οι πολιτικοί μας αγρόν ηγόραζαν.
Και θα ήθελα να υπερτονίσω τούτο: ότι δεν ευθύνεται ο πρόεδρος Ομπάμα για το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας είναι ανίκανοι και δεν μπόρεσαν να «εξαργυρώσουν» προς όφελος της Ελλάδας τη μαζική στήριξη του αμερικανικού παράγοντα.
Την ίδια στιγμή, και σε πολιτικό επίπεδο, η Αμερική επέμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά να θεωρεί την Τουρκία ως τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην αρχή της οικονομικής κρίσης, το φθινόπωρο του 2009, όταν η ανθρωπότητα πληροφορείτο ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και οι υπουργοί του ομιλούσαν για «διεφθαρμένη χώρα» και «διεφθαρμένο λαό», ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν αποστασιοποιημένος καθώς δεν γνώριζε το παιχνίδι των Ευρωπαίων.
Από το «παραμύθι» λείπει το χρήμα
Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2010, δέχθηκε να συναντήσει τον εξοχότατο κ. Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος «τον κούφανε» με την πράσινη ανάπτυξη, και δεν σταμάτησε μέχρι σήμερα να ενοχλεί τους Ευρωπαίους για την ανάγκη να επιλύσουν μέσα στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα.
Στον μύθο, που συνεχίζει να συντηρεί και η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, πάντα περιλαμβάνεται και ο αστήρικτος ισχυρισμός ότι οι Αμερικανοί θα συγκρουστούν με τους Ευρωπαίους «για τα μάτια» της Αθήνας και του ελληνικού λαού. Εχω ακούσει για σχέδια σωτηρίας της Ελλάδας, για συνωμοσίες, για μάχες και πολέμους. Αλλά αυτό που λείπει πάντα από το παραμύθι είναι το χρήμα. Και η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα το πράξει ποτέ αυτό που όλοι ελπίζουμε και παρακαλούμε… Να έρθει ως ο από μηχανής θεός, να εξοφλήσει το ελληνικό χρέος και να μας πάρει από τη σφικτή μέχρι πνιγμού αγκαλιά των Ευρωπαίων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στο τέλος της ημέρας το δικό του πολιτικό μέλλον βλέπει, και τους δικούς του ψηφοφόρους επιθυμεί να ικανοποιήσει, αντιστάθηκε πολλές φορές στις αμερικανικές πιέσεις για να συζητήσει καν το «κούρεμα» ή όπως συνήθισαν να το ονομάζουν εσχάτως την «ελάφρυνση» του χρέους. Και το επιχείρημά του, το οποίο θα χρησιμοποιούσε κάθε δανειστής, είναι ασφαλώς ότι οι Αμερικανοί δεν δικαιούνται να ομιλούν, διότι δεν έδωσαν δανεικά στην Ελλάδα.
Ενοχλημένος από τους έρωτες
Ο πρόεδρος Ομπάμα, λοιπόν, δεν θα εμφανιστεί μια μέρα ως ο… Αγιος Γεώργιος πάνω στο άλογο, για να παλέψει με τους δανειστές και να σώσει τη χώρα μας. Ούτε πρόκειται στο τέλος της θητείας του να συγκρουστεί με τους Ευρωπαίους.
    Ναι, είναι εκνευρισμένος με τη συμπεριφορά τους…
    Ναι, τον ενοχλεί ο ξαφνικός έρωτας των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ακόμα και των Βρετανών, με τον οπορτουνιστή Βλαντιμίρ Πούτιν.
    Ναι, είναι εκτός εαυτού για το γεγονός ότι στην ουσία κατέρρευσε ο εμπορικός διάλογος Ευρώπης – Ηνωμένων Πολιτειών.
Δεν θα ξοδέψει ούτε ένα δολάριο
Ομως την ίδια στιγμή δεν έχει καμία διάθεση να ξοδέψει ούτε ένα δολάριο για τη σωτηρία της Ελλάδας, διότι πρωτίστως πρέπει να τυπώσει τα δολάρια για να τα διαθέσει στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Την περασμένη Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης του Ισραήλ ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε από πολλούς παράγοντες ιστορική. Στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε πολιτικούς για να εκμεταλλευθούν τη γεωπολιτική θέση και τη σημασία της χώρας και να έει η Ελλάδα παρόμοια οφέλη… Δυστυχώς.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην ετήσια συνάντηση ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας (7-9 Οκτωβρίου) αναμένεται να συναντηθούν και να συζητήσουν για την ελληνική κρίση τα μέλη του Washington Group. Θα απουσιάζει από το τραπέζι η Ελλάδα.
    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με ανοικτά τα θέματα οικονομίας και Κυπριακού, η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Τζο Μπάιντεν κρίνεται απαραίτητη.

ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ MIGNATIOU

Πηγή

Popular

To Top