Οικονομία

Και οι 2,5 ΕΝΦΙΑ που μας χάσατε, κύριε;

Το γεγονός του Σαββατοκύριακου ήταν, αναμφισβήτητα, η καθιερωμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχοντας, παραδοσιακά, σαν «καυτό» σημείο τη συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε, ως συνήθως, το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ακόμη μία (κακή) παράσταση για να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς, πως αυτός και η κυβέρνησή του δεν έκαναν τίποτα λάθος, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπεραποδίδει» και ότι, σε λίγο καιρό, όλα θα είναι μια χαρά. Στην οικονομία, τη χώρα, σε όλα τα πεδία και σε όλα τα θέματα.

Το Capital.gr, όπως πάντα, είχε αναλυτικά και λεπτομερή ρεπορτάζ (π.χ. εδώ, εδώ και εδώ), οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ν’ αναφερθεί η στήλη περισσότερο.

Προσωπικά προτιμώ να σταθώ σε μία ερώτηση η οποία δεν έγινε στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνέντευξης. Δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους κανείς από του συναδέλφους στην Θεσσαλονίκη δεν θεώρησε σκόπιμο να την υποβάλλει.

Πιθανότατα επειδή υπήρχαν πολλά και καίρια θέματα, τα οποία απαιτούσαν απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, από τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας κύριο Ν. Χουντή και είναι σημαντικότατο…

Αναφέρομαι φυσικά στην απώλεια, για το ελληνικό κράτος, της επιστροφής των κερδών του Ευρωσυστήματος από τις αγορές Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (Ο.Ε.Δ.) το 2010 στο Securities Markets Programme (SMP) και τα A.N.F.A. (Agreement on Net Financial Assets) τα οποία κατείχαν διάφορες εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

Τα συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, αγοράστηκαν από το Ευρωσύστημα το 2010 και το 2011, σε μία (απέλπιδα) προσπάθεια να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού κράτους από την ελεύθερη αγορά.

Απέφεραν δε μεγάλα κέρδη στις Κεντρικές Τράπεζες-αγοραστές, λόγω των υψηλών ονομαστικών τους επιτοκίων αλλά και των πολύ χαμηλών τιμών δευτερογενούς αγοράς στις οποίες αγοράστηκαν (στα ομόλογα οι τιμές είναι αντιστρόφως ανάλογες των διαμορφούμενων αποδόσεων, άρα με την μεγάλη άνοδο των επιτοκίων είχαμε μεγάλη πτώση τιμών).

Συνολικά τα κέρδη έφταναν περίπου τα €13 δισ. 

Η επιστροφή τους προς την Ελλάδα είχε συμφωνηθεί στα απανωτά Eurogroup του Νοεμβρίου. Όταν συμφώνησαν οι εταίροι σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά το PSI, ώστε το χρέος να είναι (οριακά) βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η επιστροφή αυτών των κερδών ήταν μέρος των μέτρων τα οποία συμφωνήθηκαν τότε (μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση πληρωμών, υπό προϋποθέσεις, τα άλλα) για την ελάφρυνση του χρέους.

Το σύνολο της συμφωνίας προστέθηκε στο δεύτερο Μνημόνιο και έγιναν οι εκταμιεύσεις για τα έτη 2012 και 2013. 

Συνολικά περί τα €3 δισ…

Οι εκταμιεύσεις «πάγωσαν» όταν δεν ολοκληρώθηκε η (περιβόητη) πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου τρισκατάρατου.

Κατόπιν ήρθε η Βαρουφακειάδα.

Με τη λήξη, χωρίς επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου Προγράμματος (μετά από δύο παρατάσεις) στις 30/06/2015, έπαψαν να ισχύουν οι δεσμεύσεις των εταίρων και η όποια υποχρέωση τους για την επιστροφή των κερδών!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πολλά κράτη (Σλοβακία, Σλοβενία κ.ά.), υπήρχε τεράστια πολιτική «δυσκολία» να επιστραφούν τα κέρδη. Και φυσικά η λήξη της δέσμευσης στις 30 Ιουνίου πέρυσι, έγινε δεκτή με τεράστια ανακούφιση από τις τοπικές κυβερνήσεις…

Όταν, στις 12 Ιουλίου, ο «υπεραποδίδων» Αλέξης Τσίπρας διεξήγαγε την δεκαεπτάωρη διαπραγμάτευση, για την οποία είναι τόσο περήφανος, ΞΕΧΑΣΕ να θέσει το θέμα, ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν. 

Με αποτέλεσμα να χαθούν τα κέρδη του 2014, του 2015 και του 2016, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

Σύμφωνα και με την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Moscovici στον ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε., τα κέρδη από αυτά τα έτη, δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ στην Ελλάδα. Διότι δεν υπήρχε καμία υποχρέωση-δέσμευση των εταίρων να τα επιστρέψουν και έτσι τα έχουν ενσωματώσει στους εκτελεσθέντες και τον τρέχοντα προϋπολογισμό τους. Από όπου και δεν μπορούν, φυσικά (σοβαρές χώρες γαρ), να τα αφαιρέσουν.

Κοινώς τα χρήματα αυτά χάθηκαν για την Ελλάδα. Οριστικά και αμετάκλητα. Πουφ, όνειρο ήταν και πάνε…

Σύμφωνα με τον κύριο Επίτροπο, υπάρχει «πιθανότητα» επιστροφής των κερδών για τα έτη 2017-2020. Συνολικού ύψους €4 δισ.…

Ξέρετε πόσα χρήματα χάθηκαν;

€2,45 δισ. για το 2014, €2 δισ. για το 2015 και €1,7 δισ. για το 2016!

Σύνολο; Μόλις €6,15 δισ. 

Δηλαδή 2,3 φορές η εισπραξιμότητα του «καταργημένου» ΕΝΦΙΑ.

Ούτε καν 2,5 φορές!

Ευχήθηκα «Με τις υγείες μας»; Όχι!

Ε, με τις υγείες μας και να τον χαιρόμαστε. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, σύντομα να σταματήσουμε να τον πληρώνουμε…

Σ.Σ. «Πάνω που ήμασταν έτοιμοι να χτυπήσουμε το νταούλι, οι αγορές αυτορυθμίστηκαν». «Κλεμμένο» από την χρήστη του Twitter @PaSoKolatitsa και αφιερωμένο στο Αλέξη Τσίπρα. Για τα όσα έλεγε για τις αγορές προεκλογικά και την απαράδεκτη και χωρίς καμία ντροπή συμπεριφορά του, απέναντι στην κυρία Ε. Τσικρικά του Alpha TV, όταν εκείνη «τόλμησε» να τον ρωτήσει γιατί την οδηγεί στην ανεργία…

Πέτρος Λάζος
[email protected]
Twitter: @Marketelf
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top