Διεθνείς Σχέσεις

Απογειώθηκε η Κυπριακή Οικονομία!

Ανάπτυξη, για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η κυπριακή οικονομία, με το ρυθμό ανάπτυξης να ανέρχεται στο 2,9% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Στατιστική Υπηρεσία.
Αυτός είναι ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας από το γ΄ τρίμηνο του 2008 όταν η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% του ΑΕΠ. 
Το 2008 ήταν η τελευταία χρονιά που καταγράφηκαν ρυθμοί ανάπτυξης πέραν του 3%.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +2.7%.

Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2016, η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7%.

Σημειώνεται ότι τα νέα στοιχεία για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2016 είναι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: 

«Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες», «Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο», «Μεταποίηση», «Κατασκευές» και «Μεταφορές».

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν οι τομείς: «Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί», «Ενημέρωση και Επικοινωνία» και «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία».

Η κυπριακή οικονομία είχε εισέλθει σε μια δεύτερη βαθύτερη ύφεση το γ΄ τρίμηνο του 2011, η οποία διήρκεσε 14 συνεχόμενα τρίμηνα, μέχρι το δ΄ τρίμηνο του 2014, και από τότε παρουσιάζει συνεχόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. 

 
Στην πρώτη της ύφεση, η κυπριακή οικονομία εισήλθε στο β΄ τρίμηνο του 2009, από την οποία εξήλθε το β΄ τρίμηνο του 2010.

Πηγή

Popular

To Top