Politics

Γελοιότητας συνέχεια

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα ο διαγωνισμός-ιλαροτραγωδία για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες θα τελειώσει αργά το βράδυ της Τετάρτης, κατά κάποιες άλλες περί το μεσημέρι σήμερα. 
Προσωπικά, θεωρώ πιθανότερη την δεύτερη εκδοχή. 
Όλοι γνωρίζουν τις ταχύτητες του Ελληνικού Δημοσίου. Ας μην ξεχνάμε ότι η δημοπρασία διενεργείται υπό την επιτήρηση και ευθύνη στελεχών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Γ.Γ.Ε.Ε.)…

Φυσικά, μιας και βρισκόμαστε στην Ελλάδα, ήταν αδύνατο να μην πλημμυρήσουμε από φήμες και “πληροφορίες”. Εκτός από την πιθανή διάρκεια, έχουμε ακούσει κάμποσες εκδοχές για το ποια άδεια έχει ήδη δημοπρατηθεί, ποιος την πήρε, πόσες απομένουν προς δημοπράτηση ακόμη. Υπέροχα αδιάβλητη διαδικασία, δεν νομίζετε;

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι παραμένουν έγκλειστοι σε ένα κτίριο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, όλοι όσοι είναι έξω από αυτό να διερωτώνται έντονα, τι συμβαίνει εκεί μέσα. Να υποθέτουν, να φαντάζονται αλλά και να μαθαίνουν ορισμένα πράγματα.

Διότι, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι “το κτίριο είναι σφραγισμένο αεροστεγώς”, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην υπάρξουν κάποιες διαρροές. Εξάλλου, όσοι δεν έχουν απευθείας σχέση με την διαδικασία (π.χ. οι αστυνομικοί της κάθε βάρδιας ή οι υπάλληλοι του catering), μπαίνουν και βγαίνουν από το κτίριο, ανάλογα με τις υποχρεώσεις τους. Ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο ευτελίζονται οι θεσμοί της χώρας…

Εχθές ήταν η σειρά της δικαιοσύνης να συρθεί στο πεζοδρόμιο, να γελοιοποιηθεί. Καθώς, μπροστά σε δεκάδες κάμερες και μικρόφωνα, θυροκολλήθηκαν στο κτίριο της Γ.Γ.Ε.Ε. περισσότερα από δέκα εξώδικα, ειδοποιήσεις ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ.

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι, ανεξαιρέτως, προχώρησαν σε κάποιας μορφής δικονομική κίνηση. Είτε κατά της Γ.Γ.Ε.Ε., είτε κατά άλλων συμμετεχόντων. Σε μια περίπτωση μάλιστα, οι πληροφορίες μιλούν για έναν συμμετέχοντα ο οποίος στρέφεται κατά όλων των υπολοίπων! Προφανώς γιατί, με αυτόν τον τρόπο, θεωρούν ότι θα διασφαλίσουν καλύτερα τα συμφέροντά των εταιρειών τους.

Tο ακατανόητο είναι ο λόγος για το οποίο δεν προβλέφθηκε να υπάρχει ένα γραφείο πρωτοκόλλου στην είσοδο. Ώστε να παραλαμβάνει τα νομικά έγγραφα για να παραδοθούν στους παραλήπτες μετά το πέρας της διαδικασίας. Γιατί χρειάστηκε όλο αυτό το χαρτομάνι να “καρφιτσωθεί” σε μια καγκελόπορτα, προς τέρψη του “φιλοθεάμονος κοινού”. Εκτός και αυτή ακριβώς η τέρψη, ήταν ο λόγος…

Πάντως έτσι φάνηκε καθαρά, αυτό που ήταν καταφανέστατο στους υποψιασμένους, από την πρώτη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ψηφίσει τον νόμο και να προχωρήσει σε αυτόν τον τραγέλαφο. Δηλαδή ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία με την ανακήρυξη των πλειοδοτών και την απονομή των αδειών.

Ίσα-ίσα τότε θα αρχίσει. Το Συμβούλιο Επικρατείας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η DIGIComp (Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα γνωρίσουν μεγάλες πιένες. Υπολογίστε μία πενταετία, το λιγότερο. Τι να κάνουμε, όμως; Αυτά συμβαίνουν όταν θεσμοθετούνται και επιβάλλονται από την Πολιτεία, έωλες και εξευτελιστικές διαδικασίες…

Βέβαια, με όλη αυτή την κωμικοτραγική (μέχρι και drone εντοπίστηκε πάνω από το κτίριο) κατάσταση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, έχει φουντώσει και η σχετική δημόσια συζήτηση. Πρώτο “θύμα” η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την οποία πολλοί μέμφονται διότι ο εκπρόσωπος του κόμματος κύριος Κουμουτσάκος, στην αρχή είπε ότι “η Ν.Δ. θα ακυρώσει τον νόμο”. Και αργότερα πρόσθεσε ότι οι άδειες δεν θα ακυρωθούν.

Φυσικά η επίσημη Νέα Δημοκρατία (υπήρξαν στελέχη που δήλωναν ότι θα ακυρωθούν οι άδειες αλλά όχι σαν επίσημη θέση), σωστά τα είπε. Αν ακυρωθεί ο νόμος, δεν σημαίνει αυτόματα ότι ακυρώνονται και οι άδειες. Και δεν θα μπορούσαν ν’ ακυρωθούν.

Τα κράτη έχουν συνέχεια και δεν είναι δυνατόν, κάθε νέα κυβέρνηση να ανατρέπει τα πεπραγμένα της προηγούμενης.

Ειδικά σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, θα υπήρχαν φοβερές και τρομερές νομικές επιπλοκές. Καθώς οι άδειες θα εκδοθούν (εάν και όταν), σύμφωνα με τον νόμο. Έναν νόμο κακό και εξευτελιστικό για τους θεσμούς της χώρας και τους συμμετέχοντες αλλά, παρόλα αυτά, νόμο εν ισχύ. Δεν επιτρέπεται να τιμωρηθεί πολίτης (οι νέοι και οι παλιοί “καναλάρχες” είναι πολίτες), για τα λάθη του κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, εάν προχωρήσει σε απελευθέρωση της αγοράς με σταθερό τίμημα, όπως διευκρίνισε αργότερα ο κύριος Κουμουτσάκος, λίγη σημασία θα έχει ο τρόπος με τον οποίο θα έχουν δοθεί οι προηγούμενες άδειες. Χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή στην λεπτομέρεια, όταν γίνονται δηλώσεις από επαγγελματίες διπλωμάτες…

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε ήταν η απορία πολλών (και συναδέλφων) για τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν τους παλιούς ιδιοκτήτες καναλιών, να συμμετέχουν στην διαδικασία. Αντί “ν’ απέχουν επιδεικτικά”. Η απάντηση σε αυτό, είναι απλή.

Πρώτον, διότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν εγκαταλείπει χωρίς μάχη, πραγματοποιηθείσες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων.

Και δεύτερον επειδή, σε περίπτωση που δεν συμμετείχαν, δεν θα είχαν δικαίωμα νομικής προσφυγής κατά του διαγωνισμού, των υπολοίπων συμμετεχόντων κ.λπ. κ.λπ. Ως μη έχοντες έννομο συμφέρον.

Δηλαδή θα εγκατέλειπαν τις (μεγάλες) επενδύσεις τους αμαχητί, χωρίς να έχουν δυνατότητα αντίδρασης και χωρίς να έχουν την πιθανότητα κάποιου είδους κέρδους. Απλά και μόνο για να δείξουν την περιφρόνησή τους στα διαδραματιζόμενα. Ποιος θα το έκανε; Μάλλον κανείς…

Εν πάση περιπτώσει, αναγκαστικά, είμαστε ακούσιοι θεατές αυτής της εξευτελιστικής, ταπεινωτικής και αντιδημοκρατικής φαρσοκωμωδίας. Για περισσότερες από τριάντα έξι ώρες, ήδη.

Ας ελπίσουμε ότι σήμερα αυτό το θέατρο του παραλόγου θα τελειώσει και δεν θα το ξαναζήσουμε ποτέ…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top