Διεθνείς Σχέσεις

ΣΟΚ της Κομισιόν στην Apple – Πληρώστε αναδρομικούς φόρους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία …που όμως ΔΕΝ τα θέλει!

Βαριά καμπάνα στην Apple έριξε η Κομισιόν, καθώς την καλεί να αποπληρώσει έως και 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία για φόρους που δεν επιβλήθηκαν λόγω ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού Ευρωπαίας Επιτρόπου, Μαργκέτε Βεστάγκερ, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Apple οφείλει να αποπληρώσει έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία, ποσό που δεν πλήρωσε λόγω του παράνομα ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που απολάμβανε στη χώρα.

Η Κομισιόν έκρινε πως τα φορολογικά προνόμια που απολάμβανε η Apple στην Ιρλανδία είναι «παράνομα», συνιστούν απαράδεκτη κρατική ενίσχυση, και συρρίκνωσαν τους φόρους που κατέβαλε η αμερικανική εταιρεία για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η εταιρική δομή που χρησιμοποίησε η Apple στην Ιρλανδία της επέτρεπε να πληρώνει σχεδόν μηδαμινούς φόρους για τα κέρδη που είχε από πωλήσεις προϊόντων της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και μέρος της Αφρικής.

Στην πράξη, όπως είπε η κ. Βεστάγκερ, το 2014 ο αμερικανικός κολοσσός έφτασε να πληρώσει φόρους με συντελεστή 0,005% ήτοι περίπου 50 ευρώ για κάθε εκατομμύριο ευρώ σε κέρδη.

Η επίτροπος διευκρίνισε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στην Apple δεν συνιστά κάποιου είδους πρόστιμο, αλλά διαφυγόντες φόροι που οφείλονται και θα πρέπει να καταβληθούν.

Το προνομιακό καθεστώς που απολάμβανε η Apple οφείλεται σε δύο ευνοϊκές φορολογικές οδηγίες που είχε εκδώσει η ιρλανδική κυβέρνηση, το 1991 και το 2007.

Η απόφαση, που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει την Κομισιόν να μην προχωρήσει στην απόφασή της, είναι εφέσιμη.

Εφεση από την Ιρλανδική κυβέρνηση και την Αpple

Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει την Apple να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, ενώ η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. 

Η Ιρλανδία δεν επεφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

“Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή”, ανέφερε ο Νούναν στη δήλωση που εξέδωσε.
“Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση.
Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών”.

Η Apple ανακοίνωσε επίσης πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.

“Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί”, αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε.

“Η υπόθεση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθειά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη”, υποστηρίζει ακόμη η Apple.

Πηγή

Popular

To Top