Οικονομία

Το μυστρί και το «πάρτι» των κρατικοδίαιτων…

Όταν ο πρωθυπουργός μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης και οποιασδήποτε χώρας (τριτοκοσμικής κατά κανόνα) βγάζει από την τσέπη το μυστρί και το ψαλίδι και εγκαινιάζει κρατικά έργα (βάσει προγράμματος) δεν χρειάζεται φιλοσοφία για το που το πάει ο ίδιος αλλά και το που θα βαδίσει η οικονομία.
Ο πρωθυπουργός ονειρεύεται εξουσία δεκαετιών και προσκαλεί τους κρατικοδίαιτους γιατί αρχίζει το «πάρτι» στις δημόσιες επενδύσεις.

Το έχουμε ζήσει και το θέαμα με το μυστρί και το ψαλίδι (τη δεκαετία 1970 -1980) και το όνειρο με τις επενδύσεις δομής… που θα κάνει το κράτος για το καλύτερο αύριο των γενεών…

Δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε συγκρίσεις εποχών ολοκληρωτισμού με το μυστρί του Πατακού.

Αλλά να που και τότε η Ελλάδα θα γινόταν ένα απέραντο εργοτάξιο… Και τότε οι κρατικοδίαιτοι πέρασαν ζωή χαρισάμενη… Και τότε τα έργα πέρναγαν στα χέρα των φίλων εργολάβων και των οραματιστών… επιχειρηματιών που δικαιολογούσαν… και την «επανάσταση».

Παρομοίως δεν έχω πρόθεση να κάνω συγκρίσεις με την εποχή της σοσιαλμανίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή 1974-1980 (ο ΣΕΒ την χαρακτήρισε έτσι την περίοδο εκείνη) αλλά και τότε βγήκε το μυστρί για κάποια κρατική ΕΛΕΒΜΕ θα έφερνε το πάνω – κάτω στην ελληνική μεταποίηση και θα έβγαζε τη χώρα στο διεθνές προσκήνιο της βαρείας μεταλλευτικής και χημικής βιομηχανίας…

Και τότε βγήκαν τα ψαλίδια για τα πηγάδια της κρατικής ΔΕΠ που θα έκανε την Ελλάδα Εμιράτο πετρελαίων με έδρα την Καβάλα… Και τότε η κρατική μεταλλουργική βιομηχανία θα έκανε τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία και την Αγγλία να λυσσάξουν από το κακό τους μπροστά στο παραγωγικό και εξαγωγικό μεγαλείο της Ελλάδας.

Αλλά από το 1981 και μετά τα μυστριά και τα ψαλίδια μπήκαν ξανά στα θηκάρια… των πρωθυπουργών γιατί τότε δεν χτίζαμε, ούτε θεμελιώναμε. Μόνο πουλάγαμε.

Από τότε και για 15 χρόνια πουλήσαμε, διώξαμε, θάψαμε και ξεχάσαμε πάνω από 70 μεγάλες ιδιωτικές βιομηχανίες και ξεκινήσαμε να κάνουμε κουφάρια όλες εκείνες που πέρασαν στο κράτος μετά το 1980.

Η κρατική ναυπηγική βιομηχανία,

η κρατική αμυντική βιομηχανία,

η κρατική βιομηχανία συναρμολόγησης οχημάτων,

η κρατική πετρελαϊκή βιομηχανία,

η κρατική (μέσω κρατικών Τραπεζών) λιπασματοβιομηχανία,

η κρατική βιομηχανία ζαχάρεως,

οι κρατικές (μέσω Συνεταιρισμών) αγροτικές βιομηχανίες

και η κρατική μεταλλευτική βιομηχανία

…πήραν τον δρόμο για τις χωματερές που τις στέλνουμε μέχρι σήμερα.

Ο ναυπηγικός γίγαντας του Σκαραμαγκά είναι ένα από τα απομεινάρια που θάφτηκε οριστικά στις ημέρες μας.

Και για όλα αυτά βγήκαν μυστριά από πρωθυπουργούς και κόπηκαν κορδέλες με δεκάδες ψαλίδια. 

Τις έχουμε ζήσει αυτές τις χαρές και τις έχουμε χορτάσει.

Πιο θλιβερά δε απ’ όλους μας οι πάνω από 300.000 εργάτες που σήμερα είναι ή μετανάστες ή στις ουρές για τα συσσίτια και τα δωρεάν φάρμακα…

Τι να μας εντυπωσιάσει λοιπόν η επανάληψή τους από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από τον πρωθυπουργό του Αλέξη Τσίπρα.

Τα ξέρουμε αυτά. Και ξέρουμε και τη συνέχεια που, να είστε βέβαιοι, δεν πρόκειται να αργήσει.

Στο κρατικό νοσοκομείο της Σαντορίνης, σε λίγους μήνες, θα ψάχνονται να καλύψουν ελλείψεις και προσωπικό.

Και στο κρατικό αεροδρόμιο της Πάρου θα περιμένουμε τα προαπαιτούμενα του τέταρτου μνημονίου που θα περιλαμβάνουν δεύτερη φουρνιά ιδιωτικοποιήσεων των υπολοίπων κρατικών αεροδρομίων που δεν πουλήθηκαν μαζί με τα 14 της πρώτης φουρνιάς…

Το θέαμα ως θέαμα, με τον πρωθυπουργό να κατεβαίνει από το αεροπλάνο και τους σφουγγοκωλάριους να τρέχουν γύρω του και να τον προσκυνάνε τα έχουμε φάει με το κουτάλι στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Όμως η λύση για την ελληνική οικονομία, την φτωχή, ασήμαντη και μηδαμινή πλέον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οικονομία μας δεν είναι το προσκλητήριο Τσίπρα στους εντός και εκτός χώρας κρατικοδίαιτους να σπεύσουν γιατί ξεκινάει το μοίρασμα της «πίτας» σε δημόσια έργα.

Η λύση στην οικονομία δεν θα δοθεί ούτε με τις ιδιωτικοποιήσεις ούτε με τις ενεργειακές διασυνδέσεις και τα έργα υποδομής που περιελάμβανε το «σάλπισμα» προς εργολάβους και μεσάζοντες που ζουν μόνο από την «διανομή» των δημοσίων έργων.

Λύση στην οικονομία θα δώσει μόνο η ανακοπή της επιχειρηματικής μετανάστευσης, ορατή ήδη και στη μεγάλη ελληνική βιομηχανία.

Θα δώσει η ανακοπή των λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λύση θα δώσουν ιδιωτικές επενδύσεις ουσίας για επαγγελματική διέξοδο νέων επιστημόνων και εξειδικευμένων τεχνητών που ξενιτεύονται ή δουλεύουν σε πιτσαρίες.

Οι κορδέλες και το μυστρί είναι για τις τηλεοράσεις. Είναι και για αφελείς ιθαγενείς που νομίζουν πως η οικονομία θα σωθεί με κανόνες της πολιτικής.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top