Οικονομία

ΓΟΝΑΤΙΣΑΜΕ – 4.000.000 έλληνες χρωστούν στην εφορία – Πάνω από 1 δισ. το μήνα η αύξηση των οφειλών – 20 δισ. φόροι μέχρι τα Χριστούγεννα!

Με ρυθμό πάνω από 1,2 δισ. ευρώ αυξάνονται κάθε μήνα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς τις εφορίες. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι νέες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθαν στα 6,9 δισ. ευρώ ενώ μόνο τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ.

Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που έχουν οφειλές προς τις εφορίες ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ενώ σε περισσότερους από 750.000 έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι καταθέσεις τραπεζικών υπολοίπων και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.

Οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (αυτές που συσσωρεύτηκαν ως 31 Δεκεμβρίου 2015) ανέρχονται στα 83 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο να προσεγγίζουν πλέον επικίνδυνα τα 90 δισ. ευρώ.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κάθε μήνα καθώς πολλοί φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους (αύξηση φόρων, επιβολή νέων κλπ.) ενώ ο λογαριασμός των οφειλών προς το κράτος φουσκώνει και από τις καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ανησυχία για την πορεία των οφειλών προς το δημόσιο και κατ΄ επέκταση των κρατικών εσόδων καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και αν θα πιαστούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και θα αποφευχθεί η ενεργοποίηση του περιβόητου κόφτη.

Κάθε μήνας από εδώ και πέρα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος καθώς μέχρι το τέλος του έτους και τις αρχές του επόμενου πρόκειται να κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν ένα πολύ βαρύ λογαριασμό από νέους φόρους αλλά και αυξημένους υφιστάμενους φόρους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό λογαριασμό που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά στον φετινό ΕΝΦΙΑ, τις δόσεις του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας και την αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος λόγω των νέων φορολογικών κλιμάκων.

Επιπλέον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποδίδουν αυξημένο ΦΠΑ λόγω της αύξησης του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24% και της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Του Σπύρου Δημητρέλη
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top