Διεθνείς Σχέσεις

Tιμωρητικούς όρους στην αποχώρηση της Βρετανίας προτιμούν οι Ευρωπαίοι…

Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία πιστεύουν ότι πρέπει να προσφερθεί μία σκληρή συμφωνία στη Μ. Βρετανία για το Brexit και όχι μία έξοδος με ευνοϊκούς όρους.

Αυτό δείχνει δημοσκόπηση της Ipsos-Mori, σύμφωνα με την οποία το 39% των Γάλλων πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει στη Μ. Βρετανία μη ευνοϊκούς όρους, ενώ μόλις το 19% επιθυμεί μία ευνοϊκή συμφωνία.

Ανάλογη είναι η στάση και των Γερμανών, των Ισπανών, των Ιταλών και των Βέλγων.

Από την άλλη, όπως αναμενόταν, οι Βρετανοί θέλουν μία καλή συμφωνία από την ΕΕ- αυτό απάντησε το 56%- αν και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το 16% πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει στη χώρα τους μη ευνοϊκούς όρους για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στον αντίποδα, μόλις περίπου το 25% των Ισπανών, Ιταλών και Γερμανών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας με ευνοϊκούς όρους, γράφει ο Guardian.

Η δημοσκόπηση ακόμη δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι με την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ. Σχεδόν οι μισοί Σουηδοί (48%), δηλώνουν θλιμμένοι με το γεγονός. Μόνο στην ίδια τη Μ. Βρετανία υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό (49%), σχεδόν και όσο ήταν το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα. Οι περισσότερο… ασυγκίνητοι είναι οι Γάλλοι. Μόνο το 25% δηλώνει θλιμμένο με το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, το 25% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν τη Βρετανία μετά από την απόφαση υπέρ του Brexit, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να πληρώσει για βρετανικά αγαθά και υπηρεσίες.

Τι απάντησαν οι κάτοικοι 9 χωρών όταν ρωτήθηκαν αν πρέπει να προσφερθεί στη Βρετανία μία ευνοϊκή συμφωνία για το Brexit, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, ή σκληροί όροι για να αποθαρρυνθεί η έξοδος κι άλλων χωρών:

Ρ.Βλασσοπούλου
iefimerida

Πηγή

Popular

To Top