Διεθνείς Σχέσεις

Μπορεί το Brexit να έπληξε την εμπιστοσύνη, αλλά η συντέλεια δεν ήρθε

Έχει περάσει ένας μήνας από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και καθώς το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν είναι αρκετό ώστε να εκδηλωθούν πλήρως όλοι οι “μετασεισμοί” του Brexit, υπάρχουν σημάδια που δικαιολογούν ένα κλίμα αισιοδοξίας.

Ο δείκτης FTSE 100 – με τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες – που την επομένη του δημοψηφίσματος, υποχώρησε κατά 3,15%, πλέον βρίσκεται 6% υψηλότερα.

Το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,8%, από περίπου 1,4% που είχε φθάσει πριν από την ψηφοφορία.

Τόσο οι μετοχές, όσο και τα ομόλογα, αδιαμφισβήτητα, “καθησυχάζονται” από την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Αλλά ακόμη και η λίρα που “καταποντίστηκε” από τα επίπεδα των 1,50 δολ., στα οποία βρισκόταν πριν από γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, έχει σταθεροποιηθεί λίγο υψηλότερα του 1,30 δολ. και μετά βίας μετακινείται από εκεί, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες:

Στο αντίθετο άκρο, από πλευράς ρευστότητας, βρίσκεται η βρετανική αγορά ακινήτων. Εδώ, η εικόνα είναι λίγο περισσότερο μικτή, αν και πάλι, δεν επήλθε η επαπειλούμενη καταστροφή, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποσύρουν χρήματα από τα funds ακινήτων, τις ημέρες αμέσως μετά από το δημοψήφισμα.

Η Helical Bar, μια βρετανική εταιρεία ακινήτων, ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, πως η δραστηριότητα, μετά από το δημοψήφισμα, ήταν “ενθαρρυντική”, παρά τη “μερική αβεβαιότητα”. Η σουηδική κατασκευαστική εταιρεία Skanska AB ανέφερε, αυτήν την εβδομάδα, ότι οι ιδιώτες εργολάβοι που, πριν από την ψηφοφορία, “πάγωσαν” τις επενδύσεις, είναι ακόμη επιφυλακτικοί, αλλά κανένας δεν ακύρωσε τα εν εξελίξει έργα. Και ενώ η Aberdeen Asset Management δέχτηκε μείωση 15% στην τιμή, για να πωλήσει ένα κτίριο στην Oxford Street – μια πώληση-“φωτιά”, αφού το Brexit την ανάγκασε να αναστείλει τις συναλλαγές σε ένα από τα funds της – η British Land κατάφερε να ολοκληρώσει παρόμοια μεταβίβαση, στον ίδιο δρόμο, σε περίπου ίδια τιμή, αλλά χωρίς να προσφέρει έκπτωση.

Η Wells Fargo προχωράει, σχεδιάζοντας να διαθέσει περίπου 300 εκατ. Λίρες για τα νέα κεντρικά της στο Λονδίνο. Η αμερικανική τράπεζα απασχολεί προσωπικό περίπου 850 ανθρώπων στο Λονδίνο, ενώ λέει ότι θα εκμεταλλευθεί ολόκληρο το νέο κτίριο, το οποίο μπορεί να στεγάσει περίπου 2.600 εργαζομένους και του οποίου η περάτωση είναι προγραμματισμένη για το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Όταν μια τράπεζα χρηματιστηριακής αξίας 245 εκατ. Δολ., τριπλασιάζει το εργατικό της δυναμικό στο City ερμηνεύεται σε “ψήφο εμπιστοσύνης” στο μετα-Brexit μέλλον της οικονομικής πρωτεύουσας. Με το κόστος της μετακίνησης μέλους του προσωπικού χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, να ανέρχεται σε περίπου 50.000 λίρες για κάθε θέση εργασίας, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Synechron, ίσως να μην βγουν αληθινοί οι φόβοι περί άτακτης φυγής των τραπεζιτών

Υπάρχουν και άλλα διασκεδαστικά ανέκδοτα σχετικά με εκείνους που μετά το Brexit, θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Μια δημοσκόπηση της Ipsos Mori που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, έδειξε ότι ένας στους δέκα Βρετανούς, είτε αναβάλλουν, είτε περιορίζουν τις “μεγάλες” καταναλωτικές αποφάσεις. Ωστόσο, το 57% δεν αναμένει καμία αλλαγή στην οικονομική του κατάσταση, κατά τους επόμενους έξι μήνες.

To Brexit βγήκε για να εξηγήσει διάφορα δεινά. Η σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ της Βρετανίας που επιλέγει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και της Ιταλίας που, για παράδειγμα, συνειδητοποιεί ότι οι τράπεζες είναι προβληματικές – όπως υποστήριξε, στις 14 Ιουλίου, και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan – είναι, στην καλύτερη περίπτωση, σαθρή. Το λόμπι των χημικών και φαρμακευτικών βιομηχανιών στη Γερμανία, VCI, προβλέπει πως μια υποχώρηση στις πωλήσεις σημαίνει ότι η ανάπτυξης της παραγωγής θα μειωθεί σε μόλις 0,5%, αυτό το έτος. Ακόμη και εάν η πρόβλεψη πραγματωθεί, το να κατηγορεί κανείς το Brexit για την ύφεση φαντάζει λίγο υπερβολικό.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αμφισβητούν ότι το Brexit έπληξε την εμπιστοσύνη ή ότι ματαίωσε κάποια σχέδια. Η κατασκευαστική εμπιστοσύνη στη Βρετανία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την τελευταία ύφεση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε, αυτήν την εβδομάδα, από τη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης ανακοίνωσαν πως την εβδομάδα μετά από το Brexit, η δραστηριότητα γνώρισε τον μεγαλύτερο ρυθμό “διολίσθησης” που έχει καταγραφεί μετά από την τελευταία ύφεση, πριν από επτά χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Εντούτοις, μια ανάλογη γερμανική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Markit, μεταξύ της 12ης Ιουλίου και της 21ης Ιουλίου, έδειξε πως η δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε υψηλό έτους.

Δεδομένου του υφιστάμενου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί μετά την απόφαση για Brexit, δεν αποκλείεται οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στις έρευνες να εντείνουν την αρνητική ατμόσφαιρα.

Είναι επίσης πιθανό, οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι συνάδελφοί τους να επιλέγουν την ασφαλέστερη οδό, αφού υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, ενώ το μέλλον είναι “θολό” και θα παραμείνει έτσι για λίγο, η συντέλεια του κόσμου δεν έχει επέλθει.

BloombergView
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top