Διεθνείς Σχέσεις

«Άντεξαν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα stress test – Προβλήματα για Deutsche Bank, Commerzbank και Monte dei Paschi

Οι Monte dei Paschi, Raiffeisen, Banco Popular και δύο από τις μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες (Allied Irish και Bank of Ireland) μεταξύ των χειρότερων τραπεζών βάσει των Stress Tests σε 51 τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) δημοσίευσε τα αποτελέσματα των stress test ενώ τονίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα απαιτείται περισσότερη δουλειά για να μπουν οι τράπεζες σε σταθερότερη βάση.

H άσκηση αντοχής στην οποία υποβλήθηκαν 51 ευρωπαϊκές τράπεζες (από τις οποίες οι 37 της Ευρωζώνης) , δείχνει βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Αν και αναγνωρίζουμε την εκτεταμένη άντληση κεφαλαίων που έχει γίνει μέχρι τώρα, αυτό δεν σημαίνει ξεκάθαρο πιστοποιητικό υγείας», δήλωσε ο Andrea Enria επικεφαλής της EBA.

Το αποτέλεσμα της άσκησης αντοχής (stress test) 51 τραπεζών από 15 χώρες της Ευρώπης, που καλύπτουν το 70% περίπου του συνολικού ενεργητικού κάθε χώρας, έδειξε την αντοχή του τραπεζικού τομέα της ΕΕ σε ένα δυσμενές οικονομικό σενάριο έως το 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), η οποία διεξήγαγε την άσκηση. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς είχαν περάσει από αξιολόγηση πέρυσι.

Το test περιλάμβανε το σενάριο ότι η οικονομική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν 7,1% πιο κάτω από την baseline τα επόμενα τρία χρόνια και θα υπήρχε μία πτώση της τάξης του 20% στα έσοδα από τόκους.

Οι αναλυτές είχαν ανεπίσημα θέσει ως βασικό όριο δείκτη κεφαλαιακή επάρκειας το 5,5% με το συγκεκριμένο όριο να καθορίζεται στην δοκιμή του περασμένου έτους ως υποθετικό δυσμενές σενάριο.

Με βάση το αρνητικό σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Monte dei Paschi ανήλθε στο -2,44%.

Η Allied Irish Banks ήταν επίσης κάτω από το όριο στο 4,31%.

Η αυστριακή Raiffeisen έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 6,12%, η Βanco Popular 6,62%, η Unicredit 7,1%, η Βarclays 7,3%, η Commerzbank 7,42%, η SocGen 7,5%, η Deutsche Bank 7,8%, η Criterai Caixa 7,81% και η Erste Group έχει δείκτης κεφαλαιακή επάρκειας 8,02%.

Οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank βρέθηκαν στις 12 πιο ασθενείς τράπεζες της Ευρώπης.

Ωστόσο, η EBA σημειώνει ότι τα αποτελέσματα για τις επιμέρους τράπεζες διαφέρουν πολύ και θα ενημερώσει τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές για να κατανοήσουν την αντοχή κάθε μίας τράπεζας σε σοκ, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες τους και αξιόπιστες δράσεις των διοικήσεων τους.

Ο μέσος κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών στο τέλος του 2018 εκτιμάται στο 9,4%, με βάση το δυσμενές σενάριο.

EBA.png

newmoney.gr

Πηγή

Popular

To Top