Real opinions

Άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ…

Του Κώστα Στούπα

Από το Φθινόπωρο οι ασπιρίνες και πολλά άλλα φάρμακα αυτής της κατηγορίας θα βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η αλήθεια είναι πως μετά από έξι χρόνια μνημονίων, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν καταφέρει να ανοίξουν στοιχειωδώς την αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Η πώληση των ασπιρινών στα σούπερ μάρκετ αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου πολλών μικρών μεταρρυθμίσεων και ανοιγμάτων κλειστών μονοπωλιακών θυλάκων της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Αλήθεια είναι επίσης πως, αντίθετα με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, οι αλλαγές αυτές γίνονται με ελάχιστες διαμαρτυρίες. Παλαιότερα τα φαρμακεία ήταν κλειστά για μήνες προκειμένου να μην περάσουν παρόμοια μέτρα.
Όσοι δεν πειθαρχούσαν στις αποφάσεις των συνδικαλιστών δεχόντουσαν επιθέσεις, οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους. Η μεταπήδηση του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά του στρατοπέδου φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον πως έχει παραλύσει το μέτωπο της κοινωνικής αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις.
Η κατάσταση αυτή δεν έχει διαφύγει της παρατήρησης των δανειστών οι οποίοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνηση και την πρόοδο που έχει κάνει σε διάφορους τομείς η χώρα σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Τους τελευταίους μήνες λοιπόν έχει γίνει φανερή η συμπόρευση και στήριξη των Ευρωπαίων (και των λοιπών δανειστών γενικότερα…) στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.
Βέβαια, οι δανειστές έδωσαν ό,τι ζητούσε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα σε σχέση με τη δοσολογία της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω της αδιέξοδης αύξησης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά δεν έδωσαν τίποτα σε σχέση με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Επί της ουσίας δηλαδή αδιαφόρησαν αν η αύξηση φόρων και εισφορών οδηγήσει σε ύφεση και αδιέξοδο την ελληνική οικονομία, μεταθέτοντας απλά κρίσιμες αποφάσεις για αργότερα. Δεν αδιαφόρησαν βέβαια για το χρέος που «πονάει» πολιτικά τις κυβερνήσεις της Ευρώπης σε σχέση με τις πιθανές αντιδράσεις της κοινής γνώμης των χωρών της.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν και είχε κάνει «σημαία» το ζήτημα του χρέους υποχώρησε κατά κράτος στο τέλος, κάνοντας το συνήθη θόρυβο των καταγγελιών εναντίον των αντιπάλων και των ιαχών νίκης με τις οποίες είθισται να συγκαλύπτουν τις υποχωρήσεις της.
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα βρήκαν τον άνθρωπο που θα εφαρμόσει το μνημόνιο και θα μεταρρυθμίσει την Ελλάδα ή έστω που θα καθυστερήσει να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στα πολλά που έχουν προκύψει.
Τα κόμματα της κεντροαριστεράς της Ευρώπης μάλιστα τον καλούν στις συνδιασκέψεις τους, στα πλαίσια της προσπάθειας να τον ενσωματώσουν στις δομές τους. Οι ηγεσίες των συντηρητικών κομμάτων της δεξιάς, του κ. Σόιμπλε μη εξαιρουμένου, μιλάνε γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια.
Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς μάλιστα πιέζουν τα άλλα κόμματα της ελληνικής κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) να συμπορευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ.
Αρκετοί στο εσωτερικό πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας υποκρίνεται πως έχει συμμορφωθεί για να κερδίσει χρόνο και να ολοκληρώσει τον απόλυτο έλεγχο του κράτους και του τύπου. Μετά θα ακολουθήσει το δρόμο που εγκατέλειψε πέρυσι λόγω αρνητικών συσχετισμών.
Άλλοι πιστεύουν πως δεν τους νοιάζει ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσουν αρκεί να παραμείνουν στην εξουσία να απολαύσουν τη νομή των προνομίων της.
Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις μετά την πρόσφατη αξιολόγηση έπαιξε ο αποτυχημένος ελιγμός για την καθιέρωση της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές. Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία κύκλοι της κυβέρνησης διέρρεαν τα περί 197 ψήφων από τις 200 απαραίτητες.
Η επίσπευση της αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός από τακτική επιλογή εξασφάλισης της επόμενης μέρας, φαίνεται πως αποτελούσε και μια στρατηγική επιλογή απομόνωσης της Ν.Δ. και δημιουργίας των προϋποθέσεων για την ηγεμονία μιας κεντροαριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στην ηγεσία της.
Η αποτυχία του κ. Τσίπρα να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού εκφράζει την πολιτική του απομόνωση από τους εκφραστές των παραδοσιακών πόλων της κεντροαριστεράς.
Η αδυναμία του να τους εκβιάσει και να τους συμπαρασύρει με το αίτημα της απλής αναλογικής που αποτελεί βασική θέση των κομμάτων αυτών, δείχνει την απομόνωση του ραγδαία φθειρόμενου ΣΥΡΙΖΑ να μεταμορφωθεί προκειμένου να επανασυσπειρώσει τον κόσμο που χάνει, σε νέα βάση.
Ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με σύνθημα την κατάργηση του μνημονίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με το σύνθημα πως αντιπροσωπεύει το νέο εναντίον του παλιού.
Με το στρατήγημα της απλής αναλογικής προσπάθησε να προσεταιριστεί την ηγεσία του παλιού αφού πρώτα είχε προσεταιριστεί τις πολιτικές του θέσεις.
Χωρίς την πολιτική ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι δύσκολο να ανακοπεί η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά. Ιδίως στη δεύτερη φάση που οι «κοψοχέρηδες» θα αναζητούν στέγη παραπλεύρως…
Αν δεν κατάφερε με το «δόλωμα» της απλής αναλογικής θα είναι δύσκολο να το πετύχει με οτιδήποτε άλλο.
Η αδυναμία της εξεύρεσης πρόθυμων συμμάχων σε μια εποχή που ο δικομματισμός αθροίζει ένα 50% του εκλογικού σώματος αποτελεί θανάσιμη αδυναμία για κόμματα εξουσίας. Μια μερίδα ιδίως κρατικοδίαιτων ψηφοφόρων επιλέγει με βάση αυτόν που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες προσδοκίες για νίκη.
Μόλις αυτό γίνει αντιληπτό τόσο η κοινωνία όσο και οι δανειστές είναι πιθανό να αναζητήσουν νέο ξενιστή για να τους εκφράσει πολιτικά.

Πηγή

Popular

To Top