Politics

Pokemon go στο Μαξίμου

Το έχουν πάρει χαμπάρι στο Μαξίμου ότι εκτός από να κυνηγούν… pokemon θα πρέπει από εδώ και πέρα κάποια στιγμή και να κυβερνήσουν; Πολύ φοβάμαι πως όχι. 
Εξακολουθούν να αναζητούν επικοινωνιακά τρυκ και να δημιουργούν εχθρούς και φταίχτες, προκειμένου να στρέψουν το ενδιαφέρον του κόσμου οπουδήποτε αλλού εκτός από τη σκληρή πραγματικότητα.

Παριστάνουν ότι κυβερνούν στο πλαίσιο όμως μίας εικονικής πραγματικότητας δίνοντας όλο και μεγαλύτερη βάση, προφανώς και για εσωκομματική κατανάλωση, σε… σταυροφορίες πάταξης της διαπλοκής, αλλά όχι και στην αντιμετώπιση της καθημερινής πλέον απαξίωσης της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας.

Αναζητούν ως άλλοι κολλημένοι παίκτες… pokemon και όχι ας πούμε επενδυτές…

Έχουν αποχαυνωθεί μέσα στην αλαζονεία της εξουσίας και αρκούνται να κερδίζουν χρόνο ανεξάρτητα από το τίμημα που αυτό επιφέρει.

Χαρακτηριστικά τα όσα έγιναν γύρω από τις περίφημες διαπραγματεύσεις και τη γνωστή κατάληξή τους.

Και προσπαθούν να αποχαυνώσουν και την κοινωνία, ως άλλους παίκτες – θύματα της εικονικής πραγματικότητας του pokemon go. Το πιο ωραίο από όλα όσα έχουν ακουστεί γύρω από το παιχνίδι που κατάφερε να βγάλει τη νεολαία στους δρόμους – δυστυχώς μόνο αυτό και όχι το αίτημα για καλύτερη ζωή… – το έχει διατυπώσει ο Αρκάς. Λέγοντας ότι μετά από 250 αιώνες εξέλιξης οι άνθρωποι από κυνηγοί μαμούθ έγιναν κυνηγοί pokemon…

Εδώ θα είμαστε και το φθινόπωρο για να απολαύσουμε τον επόμενο γύρο… σκληρών διαπραγματεύσεων αυτή τη φορά με επίκεντρο τα εργασιακά. Για να καταλήξουμε μάλλον κάπου προς τις αρχές του επόμενου έτους να υιοθετούνται τα πάντα – και ακόμα περισσότερα – αφού «τι να κάνουμε, προσπαθήσαμε, διαπραγματευτήκαμε, αλλά οι ξένοι ήταν ανένδοτοι…». Μόνο που αυτή τη φορά, ότι και αν νομίζουν, τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα. Και όσο θα εξελίσσονται, τόσο θα ξηλώνεται το πουλόβερ της πολιτικής τους επιβίωσης.

Στην κυβέρνηση μέσα στην κατάσταση «ζεν» στην οποία βρίσκονται λόγω της ευδαιμονίας από την κατάληψη της εξουσίας, δεν συνεκτιμούν ότι πλέον θα πρέπει να αρχίσουν και να κυβερνούν. Δεν αρκεί η «άμυνα». Έχοντας αποτύχει να «δραπετεύσουν» δημιουργώντας πολιτικό μπάχαλο αν κατάφερναν να περάσουν την απλή αναλογική ως σύστημα για τις αμέσως επόμενες εκλογές, για να παραμείνουν στην εξουσία θα πρέπει να πιουν πλέον όλο το πικρό ποτήρι. Αν τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι τώρα έχουν προκαλέσει σοβαρές «πληγές» στην κυβερνητική εικόνα, εκείνα που θα κληθούν να λάβουν θα τους «ματώσουν» άσχημα.

Να θυμίσω εδώ, ότι το φθινόπωρο πέραν όλων των άλλων η κυβέρνηση έχει μπροστά της και ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό στοίχημα. Να μπορέσει να εξασφαλίσει ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ. Και γνωρίζει, άσχετο αν δεν το… διαφημίζει αλλά αντίθετα το κρατά χαμηλά, ότι αν τον Οκτώβριο κριθεί ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει την απαίτηση αυτή, τότε μπορεί μεν ο «κόφτης» να προορίζεται γαι εφαρμογή από το 2017, όμως μπορεί να απαιτηθούν νέα μέτρα προληπτικά και εμπροσθοβαρώς.

Δύσκολα τα πράγματα. Και με μία κοινωνία που όσο και αν της πετούν «την μπάλα στην κερκίδα» και της κολακεύουν το… «γαμώτο» με το κυνήγι επωνύμων, δεν θα θέλει και πολύ για να βγει στα κάγκελα με όσα της επιφυλάσσονται στο επόμενο διάστημα. Γιατί θα πονέσει και μάλιστα πολύ η τσέπη. Πολύ περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα, πολύ περισσότερο από όσο εκτιμούν ή φαντάζονται.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον καυτό. Με τα επιχειρηματικά λουκέτα να αυξάνονται, την ανεργία να κορυφώνεται και μαζί της και η φοροδοτική και ασφαλιστική αδυναμία πολλών πολιτών, με τις τράπεζες σε χρηματοδοτική αδυναμία, με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων να δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι θα επιλύσουν. Και παράλληλα με πολιτική απομόνωση από τις κοινοβουλευτικές «δεξαμενές», σε μία περίοδο που θα μαίνεται η εσωκομματική αμφισβήτηση όπως ήδη διεφάνη από τις ισχυρές ενστάσεις που έχουν διαμορφώσει σε πολλά μέτωπα της κυβερνητικής πολιτικής οι «53».

Θα αποτελέσει διέξοδο η συζήτηση που θα ανοίξει για τη συνταγματική αναθεώρηση; Μέσω της οποίας ο κ. Τσίπρας απαρνείται όλα όσα τον βοήθησαν για να ανέλθει στην εξουσία; Δύσκολα. Τα πάντα από εδώ και πέρα θα κριθούν από το μέγεθος της περαιτέρω οικονομικής εξαθλίωσης της κοινωνίας. Και (δυστυχώς για όλους) αυτή εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top