Politics

Το ΠΑΣΟΚ του Τσίπρα

Ακούω σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για τις «δημοκρατικές», «προοδευτικές» δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ) τις οποίες καλούσε να στηρίξουν το νομοσχέδιο και να ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο που ο ίδιος έφερε στη Βουλή.

Από πότε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ γίνανε «δημοκρατικές» και «προοδευτικές» δυνάμεις; 
Απ’ όσο θυμάμαι 2 χρόνια τώρα (παραπάνω για το ΠΑΣΟΚ), τα κόμματα αυτά ήταν μνημονιακοί, υπάλληλοι συμφερόντων, τρόικα εσωτερικού, εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού και πολλά άλλα και ως τέτοια, ο Τσίπρας απέκλειε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους.
Ενδεικτικά, ο ίδιος ο Τσίπρας για το ΠΟΤΑΜΙ έλεγε πως «θέλει να είναι συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο» και πως «δημιουργήθηκε για να αρδεύσει τον μνημονιακό χώρο και όχι να αποτελέσει δύναμη ανατροπής»
Επίσης, το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας φωτογράφιζε τα δύο αυτά κόμματα ως «εγγυήτριες δυνάμεις της τρόικας και της ολιγαρχίας» , τις οποίες (η τρόικα και η ολιγαρχία) είχαν σκοπό να τα βάλουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ό, τι να ναι). Ακλόνητος όμως καθώς ήταν αυτός στην πορεία του για την ανατροπή δήλωνε πως «εμείς με την τρόικα δεν συγκυβερνάμε. Ούτε εκπροσώπους των απόψεων της τρόικας θα δεχθούμε να έχουμε στο υπουργικό μας συμβούλιο. Τελεία και παύλα»
Ως προοδευτικό κόμμα λοιπόν και αδέσμευτο από το παλαιό (ενώ όλο το ΠΑΣΟΚ είχε μεταναστεύσει στο ΣΥΡΙΖΑ), ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε και συμφώνησε (ίσως και προ εκλογών) να  συγκυβερνήσει με το «αναγκαίο καλό». Τους «νέους» και «άφθαρτους» εκ της ΝΔ, Ανεξάρτητους Έλληνες.Τη συνεργασία αυτή, σε ομιλία του στη Βουλή, χαρακτήρισε ως «άνεμο μιας νέας ενότητας του λαού μας» και μάλιστα, από βήματος Βουλής, ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ «για την αταλάντευτη επιμονή και την αποφασιστικότητά του, για τον σχηματισμό και την πορεία της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας».
Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στα όσα έχει πει ο Τσίπρας και ο συγκυβερνήτης Καμμένος για τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Πέρασε πολύ λίγος χρόνος για να τα ξεχάσουμε.
Τι άλλαξε ξαφνικά και τα δύο αυτά κόμματα από εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, μετατράπηκαν σε προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις; Μήπως, επειδή η ερωτική σχέση του Τσίπρα με τον λαό δεν είναι πια αυτή που ήταν, ο ίδιος ξεκίνησε ένα νέο φλερτ. Μετάφραση. 
Επειδή ο κ. Τσίπρας βλέπει πως πια δεν έχει τη στήριξη του «λαού» και άρα δεν θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και έπειτα από τη διαφαινόμενη αδυναμία του Καμμένου να μπει στην επόμενη Βουλή, τώρα, προσπαθεί να φτιάξει μια νέα «ερωτική» σχέση με τα άλλα κόμματα της Βουλής.
Από πού πηγάζει αυτή η ερωτοτροπία; 
Από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το (νέο) ΠΑΣΟΚ, στη θέση του (παλαιού) ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, να εδραιωθεί στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ως το νέο δεύτερο μεγάλο κόμμα. Εξ’ ου και ο άλλος «έρωτας» που γεννήθηκε με το Ευρωπαϊκό κόμμα των σοσιαλδημοκρατών.
Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αργά και σταθερά, απομακρύνεται από το αριστερό παλιό παρελθόν του, χτίζοντας το νέο σοσιαλιστικό μέλλον του. Ο Τσίπρας και τα βασικά του στελέχη στην κυβέρνηση το γνωρίζουν, δεν ξέρω όμως εάν το γνωρίζουν τα δευτεροκλασάτα στελέχη του, τα οποία χρησιμοποιεί για να εδραιωθεί και οι ψηφοφόροι του, που ακόμα μιλάνε για «αριστερά».
Ο Τσίπρας κάνει τη δουλειά του. 
Σε όλο αυτό, είναι βροντερή η αδυναμία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, των αληθινών ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, αντί να προσπαθούν να αντισταθούν στα ερωτικά καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, να βρουν τον δικό τους κοινό τόπο, ώστε να σταθούν εμπόδιο στο χώρο που πάει να καταλάβει ο αριστερός-δεξιός λαϊκισμός.
Το Ζιζάνιο

Πηγή

Popular

To Top