Διεθνείς Σχέσεις

Ντάισελμπλουμ προς Βρετανία: Βάλτε τέλος στην αβεβαιότητα, ξεκινήστε το Brexit

Μήνυμα προς τη νέα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, από τον επικεφαλής του Eurogroup – Απέφυγε εικασίες για τις κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία

Έκκληση στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να βάλει τέλος στην αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατό, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 (σ.σ. έργο που πέφτει στους ώμους της νέας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι) έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (και όχι μόνο της ευρωζώνης), ο Ολλανδός πολιτικός συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα των επικείμενων κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω του ελλείμματός τους, πως δεν θα κάνει εικασίες, ειδικά ως προς το μέγεθος των κυρώσεων και θα περιμένει τις συστάσεις της Επιτροπής.
Τέλος, τόνισε πως Πορτογαλία και Ισπανία έχουν ένα χρονικό πλαίσιο δέκα ημερών για να στείλουν τις δικές τους προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματός τους, οι οποίες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ελπίζει να είναι «επιθετικές και όχι αμυντικές»
Στο σημερινό Ecofin αναμένεται οι υπουργοί να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να συμπληρώνει κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως «υπήρξε ισχυρή στήριξη των προτάσεων της Επιτροπής για Ισπανία και Πορτογαλία».
Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέβασε τους τόνους στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως «μιλήσαμε για Πορτογαλία και Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις συστάσεις της, τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο στο Ecofin. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως και οι δύο χώρες εξέρχονται από μια δύσκολη κρίση και εργάζονται πολύ σκληρά».
Κατά τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στις δύο χώρες, αλλά για την εκκίνηση μιας διαδικασίας. «Οι κυρώσεις μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 0,2% και 0% και το θέμα δεν είναι οι ίδιες οι κυρώσεις, αλλά να γνωρίζουμε αν μέσω της διαδικασίας αυτής μπορούμε να μειώσουμε το έλλειμμα» είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Σημαντικό είναι τέλος για τον Γάλλο Επίτροπο να εξεταστεί και η ποιότητα της απάντησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αν το Συμβούλιο αποφασίσει σήμερα πως δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για τη μείωση του ελλείματος τους, κάτι που φαίνεται σίγουρο.

Πηγή

Popular

To Top