Real opinions

Καλά Χριστούγεννα και τα κεφάλια μέσα…

Όταν ακούς την κυβέρνηση, διά στόματος Τσακαλώτου, να λέει ότι ανακίνησε τη ρύθμιση του χρέους για τα Χριστούγεννα αλλά θα σπάσει και τα μούτρα του ΔΝΤ, άστα να πάνε… 
Και όταν ακούς τον Επίτροπο Οικονομικών, Moscovici να ξεκαθαρίζει «Τέρμα η μικροδιαχείριση. Θα πετύχετε οπωσδήποτε τους μεσοπρόθεσμους στόχους» σημαίνει (για επιχειρηματίες και επαγγελματίες) τα κεφάλια μέσα… Ξεχάστε ρευστότητα και επενδύσεις.

Είναι γνωστό πλέον ότι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μιλάει με κώδικα… Όπως και με κώδικα συνεννοούνται μεταξύ τους στο υπουργικό συμβούλιο και στο κόμμα.

Αν καταφέρεις να αποκωδικοποιήσεις τη γλώσσα τους (μελετώντας σωστά και τους τακτικισμούς τους) ίσως καταφέρεις και μια σχετική πρόβλεψη.

Κάντε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσετε, μαζί μου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Δεσμεύθηκε ευθέως στον Επίτροπο Οικονομικών, P. Moscovici, για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, μεγάλες φοροαπάτες), για να πάμε (είπε) όσο πιο γρήγορα γίνεται στη δεύτερη αξιολόγηση.

Και προανήγγειλε «γενναιότατα» (προσωπικά προς τον Επίτροπο) την κατάθεση 6-7 σημαντικών νομοσχεδίων «…με μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε μετά το καλοκαίρι…».

Ταυτόχρονα έβαλε εμπρός και τον «αριστερό κώδικα» που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τους ιθαγενείς ψηφοφόρους του.

Βγάζοντας τους ζουρνάδες και τα νταούλια προς τους δανειστές… δήλωσε ότι «…τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση θα ανακινήσει το θέμα του χρέους, θα επαναφέρει την εξαίρεση του ΔΝΤ και θα ξαναζητήσει μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5%…».

Πριν προχωρήσουμε στην «αποκωδικοποίηση» αυτών που εξήγγειλε ο Τσακαλώτος υπό τους ήχους των ζουρνάδων… ας μείνουμε στην αντίδραση του Moscovici που έκανε ότι δεν άκουσε τίποτε για την μείωση του πλεονάσματος κάτω του 3,5%…, χαμογέλασε συγκαταβατικά…. για το χρέος. Και απάντησε για το ΔΝΤ «…Το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει πλήρως στο πρόγραμμα. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων γιατί θα προσδώσουμε αξιοπιστία, ορατότητα και διαφάνεια στο πρόγραμμα».

Ερωτηθείς δε (από το Capital.gr, Δ. Καδδά) εάν η αξιολόγηση θα προηγηθεί της διαπραγμάτευσης για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ απάντησε » …είναι μια δομημένη διαδικασία βήμα προς βήμα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πορείας-προσέγγισης».

Και επειδή ο Moscovici δεν χρειάζεται άλλη μετάφραση, εκτός από τα Γαλλικά στα Ελληνικά… είπε ξεκάθαρα (γα τις υποχρεώσεις της Ελλάδας από εδώ και πέρα) «…Για να επιτύχει η Ελλάδα η λέξη κλειδί είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης. Τέρμα η μικροδιαχείριση. Στόχος είναι να μπούμε σε μια περίοδο σταθερότητας.»

Τα είπε εντελώς αβίαστα… και άφησε εντελώς ξεκρέμαστο… τον επικεφαλής των «53» του ΣΥΡΙΖΑ που το πρωί είναι με τον χωροφύλαξ… και το βράδυ με τον αστυφύλαξ…

Γιατί από την στιγμή που ο, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, υπουργός Οικονομικών, μιας χώρας με αριστερή κυβέρνηση, με χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ, με το Grexit να πηγαινοέρχεται (ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις), με capital controls, με φέσια του κράτους σε ιδιώτες άνω των 7 δισ. ευρώ, με ανεργία γύρω στο 25% και με αποεπένδυση μια 20ετία και πλέον, βλέπει ότι αν μειωθούν τα πλεονάσματα, αν φύγει το ΔΝΤ και αν γίνει αναμόρφωση του χρέους δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε τα μιλιούνια των επενδυτών που θα κοπιάσουν…, κάτι σάπιο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας…

Και επειδή όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει ας μείνουμε μόνο στις δεσμεύσεις του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές μετά την παρότρυνση Moscovici να αφήσει η κυβέρνηση τους τακτικισμούς και να φροντίσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Γιατί επενδυτές δεν θα δει ούτε με το κιάλι…

Η «σούμα» λοιπόν όλων αυτών λέει ότι η κυβέρνηση θα φέρει, μετά το καλοκαίρι, 6-7 νομοσχέδια για τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει στην οικονομία και (θέλει δεν θέλει) θα εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται νέα φορολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά μέτρα μαζί με τις 29 ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσουν με ρυθμό πολυβόλου και τίμημα όσο-όσο. 

Οπότε τα κεφάλια μέσα μέχρι να γίνουν αυτά και βλέπουμε για επενδυτές, για επενδύσεις, για θέσεις εργασίας και για ανάπτυξη πάνω από 2% το 2017…

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top