Politics

Τσίπρας: Για όλα φταίνε οι άλλοι, οι πρώην και οι … επόμενοι

“Ανοησίες” και “συζητήσεις του καφενείου” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα περί απώλειας ΑΕΠ από τις διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. 
Η διαπραγμάτευση που κάναμε, η σκληρή που είχε και κόστος, ωφέλησε τη χώρα, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι “Εξοικονομήσαμε πόρους 20 δισ. ευρώ. Βάλαμε στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους”.

Βεβαίως υπήρξαν συμβιβασμοί, δύσκολοι, επώδυνοι, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι “Υπήρχε μία πολύ δύσκολη αξιολόγηση που ο Σαμαράς δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας”.

Σήμερα όμως περάσαμε το δύσκολο κάβο, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για “Πραγματική προοπτική επιστροφής στην ανάκαμψη”.

Ο ίδιος παραδέχτηκε για ακόμα μια φορά ότι “υπολογίσαμε με μια πιο ρομαντική προσέγγιση” την αντίδραση της Ευρώπης. “Πιστέψαμε ότι θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. Αλλά αυτό δεν έγινε. Οι προοδευτικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν στην σκληρή στάση δεν είχαν ισχυρή φωνή”, δήλωσε ο ίδιος. Παρομοίασε δε την Ευρώπη με “υπνοβάτη που πρέπει κάποιος να τον ξυπνήσει” Σήμερα αρχίζει να αφυπνίζεται αλλά από ένα σοκ από τα δεξιά, από την άκρα δεξιά, είπε.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, κατά τον 1,5 χρόνο στην πρωθυπουργία “Είχα την τύχη και την ατυχία να είμαι πρωθυπουργός στις πιο δύσκολες εποχές μετά την δικτατορία. Μόλις βρέθηκα στην καρέκλα, χωρίς εμπειρία αλλά με αίσθηση ευθύνης αντιμετώπισα μεγάλα διλήμματα”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε “Είχα όμως και στιγμές ανάτασης. Σε 1,5 χρόνο πέρασα συμπυκνωμένα όσα δεν έχουν περάσει πρωθυπουργοί σε πολλά χρόνια”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο έχει αλλάξει κατά τον 1,5 χρόνο που βρίσκετια στην πρωθυπουργία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “Δεν έως αλλάξει όσον αφορά το αξιακό μου περιεχόμενο, άλλα έχω αλλαξιά όσον αφορά την αναζήτηση λύσεων. Είναι δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις που δεν αφορούν το δικό σου μέλλον, αλλά το μέλλον πολλών ανθρώπων, να παίρνεις αποστάσεις από αυτό που θα ήθελες να πετύχεις και να προσεγγίζεις το εφικτό”.

Plan Β και δανεισμός από Κίνα- Ρωσία

Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου δώσει εικόνα τι θα γινόταν εάν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης. Ένας από τους λόγους που είπα μέσα μου ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη βρεθούμε εκτός, είναι γιατί οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές κυρίως για τα στρώματα που εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε. Θα ήταν καταστροφή, δήλωσε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για το εάν είχε Plan B.

“Επιδιώξαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα επενδύσεων ή πρόσκαιρου δανεισμού από την Κίνα και τη Ρωσία. Σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρισκόταν σε οριακό σημείο, οι επαφές μας με τις οικονομίες αυτές, μας έδινε μια δυναμική”, πρόσθεσε.

“H απάντηση ήταν λογική: Να βοηθήσουμε σε επενδύσεις αλλά το κόστος αυτού του δανεισμού δεν μπορούμε να το σηκώσουμε”.

Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον τόπο που να μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να πει ότι αν έμενε ο Σαμαράς θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Capital controls και δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στα capital controls υποστήριξε ότι μας τα ζητούσαν από τον Φεβρουάριο, συμπληρώνοντας ότι κάποιοι λένε ότι ίσως έπρεπε τα Capital controls να έχουν μπει νωρίτερα. Δεν ήταν όμως αυτή η επιλογή μας.

Σημείωσε μάλιστα ότι η συμβουλή που δέχθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama “όταν κέρδισα το δημοψήφισμα είναι ότι σου έχω ενα καλό νέο και ενα κακό νέο: Το καλό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σε αμφισβητήσει το κακό νέο είναι ότι οι εταίροι σου θα σου βάλουν πολύ δύσκολα να κρατήσεις την ψυχραιμία σου”.

Τόνισε επίσης ότι συνειδητοποίησε τον κίνδυνο να μας πετάξουν έξω “όταν γύρισε ο Βαρουφάκης από συνάντηση με τον Σόιμπλε και μου είπε έχεις μήνυμα από τη Γερμανία: έλα να τα βρούμε να φύγετε από το ευρώ. Τότε κατάλαβα ότι μέρος του Βερολίνου, όχι όλοι, είχαν αυτό το σχέδιο. Η καγκελάριος δεν ήταν μέρος αυτού του σχεδίου. Αυτό λοιπόν που κάποιοι αδαείς και στο εσωτερικό του κόμματός μου έβλεπαν ως λύση ήταν το σχέδιο του αντιπάλου”.

Cosco- Ελληνικό

Έγινε πολύς θόρυβος για το τίποτα, είπε ο κ. Τσίπρας για την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τη σύμβαση της Cosco. “Είναι γνωστό ότι ο Δrίτσας επιχείρησε- και πολύ καλά έκανε- να κρατήσει ό,τι καλύτερο μπορούσε για τις εργασιακές σχέσεις και το πέτυχε. Υπήρξε προσπάθεια όχι με ευθύνη του κ. Δρίτσα αλλά με ευθύνη της γραμματείας της Κυβέρνησης και εν γνώσει του ΤΑΙΠΕΔ , ο νόμος που ήρθε στη Βουλή, να στέκει. Για αυτό και δεν υπήρξε τελικά καμία διαφοροποίηση”.

Πρόσθεσε πάντως ότι: “Για μένα αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η χώρα έχει αναβαθμισμένο ρόλο σε διεθνές επίπεδο . Θα παρομοίαζα τη στρατηγική μας με δέντρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση αλλά ανοίγει και τα φτερά του και στην Ανατολή. Είχε ανοίξει το μονοπάτι ο Καραμανλής και τώρα εμείς το κάναμε λεωφόρο”

“Έχω γίνει περισσότερο ρεαλιστής και πραγματιστής αλλά χωρίς να χάσω τις αξίες μου. Γιατί εμένα με ενδιαφέρει αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματα κι όχι κάποιοι αετονύχηδες επιχειρηματίες”, επανέλαβε, ομολογώντας ότι το τίμημα για το Ελληνικό ήταν μικρό μεν αλλά υπήρχε άμεση ανάγκη για επενδύσεις. “Τώρα χρειαζόμαστε τις επενδύσεις και τις δουλειές όχι σε δέκα χρόνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Popular

To Top