Real opinions

Πώς θα κριθεί το αίτημα πολιτικού ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Η σύμβαση της Γενεύης, οι διεθνείς κανόνες και το διπλωματικό πόκερ. Το βασικό ζήτημα είναι ότι η συνθήκη της Γενεύης, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιβάλλουν να χορηγείται πολιτικό άσυλο στα πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, εφόσον τίθεται ζήτημα ασφαλείας τους, μετά την έκδοσή τους. 

Πέραν των λεπτών πολιτικών χειρισμών που προφανώς απαιτούνται και εντός του ΝΑΤΟ, υπάρχει εσωτερική και διεθνής διαδικασία για αυτές τις περιπτώσεις που είναι αδύνατον να παρακαμφθεί.
Στη δίνη μιας διπλωματικής θύελλας εμπλέκεται πλέον η χώρα μας μετά το αίτημα πολιτικού ασύλου των 8 στασιαστών και το αίτημα έκδοσής τους από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Πέραν των λεπτών πολιτικών χειρισμών που προφανώς απαιτούνται και εντός του ΝΑΤΟ, υπάρχει εσωτερική και διεθνής διαδικασία για αυτές τις περιπτώσεις που είναι αδύνατον να  παρακαμφθεί.      
Όπως εξηγεί ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, “εμπλέκονται θέματα διπλωματίας με την τήρηση θεμελιωδών κανόνων του νομικού μας πολιτισμού.
1. Όποιος κι αν είναι, εφόσον ζητεί πολιτικό άσυλο η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη διαδικασία περί πολιτικού ασύλου.
2. Εφόσον ζητήσει ή ζητεί έκδοσή τους η Τουρκία, επίσης θα πρέπει να ακολουθηθούν  οι διαδικασίες περί έκδοσης. Δηλαδή, Συμβούλιο Εφετών, Άρειος Πάγος και τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
3. Και το πιο σημαντικό, θεωρώ την αναφορά στην Τουρκία της πιθανής επαναφοράς της θανατικής ποινής για όσους έλαβαν μέρος σε αυτό το δημοψήφισμα”.
Τα στάδια
Σύμφωνα με όσα έχει πει ο κ. Λυκουρέζος:    
Το Συμβούλιο Εφετών σε πρώτο στάδιο και ο Άρειος Πάγος σε δεύτερο θα πρέπει να αποφανθούν για το αίτημα πολιτικού ασύλου που υπέβαλαν οι 8 επιβαίνοντες στο τουρκικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Η σύλληψή τους (που θυμίζει την περίπτωση -με άλλους όρους βέβαια- του Αμπντουλάχ Οτζαλάν)  έγινε για παράνομη είσοδο στη χώρα, ένα αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα και περίπου ήσσονος σημασίας. Τα σπουδαία ακολουθούν:
– Οι 8 θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα και θα παραπεμφθούν στο Αυτόφωρο. Θα πάρουν μια τριήμερη προθεσμία και μετά ή θα οριστεί ρητή δικάσιμος ή θα δικαστούν και -πιθανόν- καταδικαστούν σε μια ολιγόμηνη φυλάκιση για το αδίκημα αυτό. Η ποινή αυτή πιθανόν θα είναι με αναστολή.
– Εφόσον έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Τουρκία, τότε θα πρέπει να κρατηθούν και η αίτηση να κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών Κομοτηνής. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει εντός λίγων ημερών, αλλά θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
– Αν το αίτημα απορριφθεί, τότε οριστική απόφαση θα κληθεί να πάρει ο Άρειος Πάγος, οπότε  ο χρόνος θα παραταθεί.
Πολιτικοί κρατούμενοι;     
Το βασικό ζήτημα είναι ότι η συνθήκη της Γενεύης, αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιβάλλουν να χορηγείται πολιτικό άσυλο στα πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, εφόσον τίθεται ζήτημα ασφαλείας τους, μετά την έκδοσή τους.
Σε αυτό κατατείνουν:
– Εξαγγελίες του Τούρκου πρωθυπουργού για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
– Απειλές  του Ερντογάν ότι οι πραξικοπηματίες θα τιμωρηθούν σκληρά.
Χαρακτηριστικά,  η συνθήκη της Γενεύης του 1951, για τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, αναφέρει ότι  αίτηση για άσυλο μπορεί να υποβάλει κάποιος ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του και δεν μπορεί να γυρίσει, επειδή φοβάται βάσιμα ότι θα υποστεί δίωξη για λόγους: φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, πολιτικών πεποιθήσεων.
Προϊστορία
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε για λόγους “πολιτικών πεποιθήσεων” να εκδώσει εκζητούμενα πρόσωπα. Τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Λουκουρέζος, είναι ο Γεωργιανός που εκζητούνταν από την κυβέρνηση της χώρας του, ενώ είχε υπάρξει αντίπαλός της και τελικά δεν εξεδόθη.   
– Επίσης, όπως αναφέρει ο ποινικολόγος Σ. Κεχαγιόγλου , υπάρχει η περίπτωση του Τούρκου υπηκόου Ι.Α. που εκζητούνταν για φόνο από τη γείτονα, όμως το αίτημα απορρίφθηκε γιατί “κινδύνευε η σωματική του ακεραιότητα”. Επίσης, η περιπτωση του Ιρανού Ν.Ν. που εκζητούνταν για ανθρωποκτονία αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο γιατί στη χώρα του ισχύει η θανατική ποινή.
 

Του Παναγιώτη Στάθη
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top