Διεθνείς Σχέσεις

Δραματικές εξελίξεις στη βρετανική αγορά ακινήτων – Πωλήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων από funds – Φόβοι και για τις τράπεζες!

Μόλις 14 ημέρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή κρίση, με μαζικές εκροές κεφαλαίων να πλήττουν τα funds της αγοράς ακινήτων οδηγώντας σε αναστολή της λειτουργία σε επτά από αυτά, αφήνοντας στον… πάγο 18 δισ. στερλίνες.

Κύμα επενδυτών ζητούν τα χρήματά τους πίσω εν μέσω εκτιμήσεων για πιθανή ισχυρή πτώση των τιμών των εμπορικών ακινήτων μετά το Brexit. Αυτό με τη σειρά του εγείρει φόβους γύρω από τις προοπτικές του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

H Henderson Global Investors ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε ανασταλεί προσωρινά την διαπραγμάτευση στα ύψους 3,9 δισ. στερλίνων funds του, το UK Porperty PAIF και PAIF, λόγω «εξαιρετικών πιέσεων ρευστότητας», μετά την αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit καθώς και οι αναστολές των άλλων funds.

Ακολούθησε μέσα σε μια ώρα η Columbia Threadneedle, η οποία είπε ότι είχε ανασταλεί διαπραγμάτευση στο Threadneedle UK Property fund.

H Canada Life ανακοίνωσε ότι είχε ανασταλεί τα Canlife Property και Canlife UK funds της, περιγράφοντάς το ως μια αναβολή των αιτήσεων απόσυρσης των επενδύσεων. «Η αναβολή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, διευκολύνοντας τα funds να εξασφαλίσουν ότι οι αξίες των ακινήτων αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες της αγοράς», όπως δήλωσε.

Αργά την Τετάρτη, η Aberdeen Asset Management, δήλωσε ότι η απόσυρση 3,2 δισ. στερλίνων από το UK Property fund της που είχε σημειωθεί πριν από τις 11.00 το βράδυ ώρα Λονδίνου, θα αντιμετωπίσουν 17% dilution και ότι «παγώνουν» οι υπόλοιπε εκροές.

Αυτά τα funds ακολούθησαν τον δρόμο που χάραξαν οι M&G Investments, Aviva Investors και Standard Life Investments, τα οποία ανέστειλαν τις συναλλαγές τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Συνολικά, το ενεργητικό αυτών των επτά αυτά funds αγγίζει τα 18 δισ. στερλίνες.

Η BlackRock Inc, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του κόσμου, ανακοίνωσε ότι ανεβάζει την προμήθεια απόσυρσης κεφαλαίων στους επενδυτές στο BlackRock UK Property Fund της με ενργητικό 3,3 δισ. στερλίνες, στο 5,75% από 2%.

«Πάνω από το μισό του κλάδου επενδύσεων σε ακίνητα είναι πλέον στον πάγο, και θα παραμείνει έτσι μέχρι τα funds να συγκεντρώσουν αρκετά μετρητά για να καλύψουν τα redemptions. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πωλήσουν ακίνητα, και όπως κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού γνωρίζει, αυτή είναι μία αργή και επώδυνη διαδικασία», σημειώνει ο Laith Khalaf, ανώτερος αναλυτής στην Hargreaves Lansdown.»Αυτά τα funds θα παραμείνουν κλειστά για εβδομάδες ή μήνες«, τονίζει.

Ο Keenan Vyas, διευθυντής στο Real Estate Advisory Group της Duff & Phelps, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης μπορεί να είναι πολύ βαθύτερες.

«Αν συνεχιστούν οι πιέσεις για εκροές στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή διόρθωση των τιμών των ακινήτων στη Βρετανία», όπως προσθέτει.

Της Ελευθερίας Κούρταλη
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top