Real opinions

Ενθουσιαστήκατε κι εσείς με όσους διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες;

Δύο απ' τους επιχειρηματίες που ακούγεται έντονα πως θα πάρουν τηλεοπτική άδεια, ο Χρήστος Καλογρίτσας κι ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πατάξει τη διαπλοκή, βάζοντας τάξη. Τι δείχνουν τα πρώτα σημάδια;

Δύο απ’ τους επιχειρηματίες που ακούγεται έντονα πως θα πάρουν τηλεοπτική άδεια, ο Χρήστος Καλογρίτσας κι ο Βαγγέλης Μαρινάκης

11 επιχειρηματίες ή επιχειρηματικοί όμιλοι ζητούν άδεια τηλεοπτικού καναλιού, και, όπως πετυχημένα γράφει η Παραπολιτική, τελικά δεν διεκδικούν τις τηλεοπτικές άδειες τίποτα άγγελοι…

Μεταξύ αυτών οι εν λειτουργία σήμερα τηλεοπτικοί σταθμοί (Σκάι, Star, Αντέννα, Αλφα, Mega, Art-City, E-TV) αλλά και νέες εταιρείες όπως οι Dimera Media, Αλτερ Εγκο, Χ.Καλογρίτσας Μ.Ε.Π.Ε, και Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος ΑΕ, με τις δύο πρώτες να θεωρούνται συμφερόντων των κ. Ι. Σαββίδη και Ευ. Μαρινάκη, αντιστοίχως.

Όπως μπορεί κανείς εύλογα να διαπιστώσει, δεν βρέθηκαν τελικά τίποτα άγγελοι να διεκδικήσουν τις τηλεοπτικές άδειες. Εδραιωμένοι επιχειρηματίες (και μάλιστα με την απόλυτα ελληνική έννοια του όρου) βρέθηκαν, των οποίων υποθέτω ότι η πρώτη προτεραιότητα δεν είναι η αναβάθμιση του τηλεοπτικού προϊόντος. Και καλά κάνουν από τη μεριά τους.

Σε όλον τον κόσμο, τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι τα αξιοποιούν υπέρ των δραστηριοτήτων τους, γι’ αυτό και ήταν πάντα λάθος να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόβλημα είναι προσωπικό κι αφορά τον κάθε Μπόμπολα ή τον κάθε Βαρδινογιάννη. Η διαπλοκή δεν αντιμετωπίζεται με αλλαγή… γενιάς ιδιοκτητών αλλά με θεσμούς και κανόνες.

Προσωπικά, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν και όλοι οι παραπάνω αποκτούσαν από μια τηλεοπτική άδεια. Αυτό που με ενδιαφέρει να δω είναι τι είδους δεσμεύσεις θα αναλάβουν έναντι της Πολιτείας και ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Το να κλείσει το Mega είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να μην ανοίξουν αμέσως 3-4 νέα Μega…

Αν φύγει ο ‘κακός’ Αλαφούζος και έρθουν οι ‘καλοί’ άλλοι, θα νιώθει περήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πάταξε τη διαπλοκή; Ή απλώς θα έχει βάλει στο παιχνίδι άλλους επιχειρηματίες που θα επηρεάζουν όλες τις εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες;

 

Πρέπει να μπει τάξη επιτέλους στα κανάλια, δηλαδή να αγοράσουν άδειες και να πληρώνουν ό,τι πρέπει στο κράτος. Πολύ καλό αυτό, όμως λύνεται όμως έτσι το πρόβλημα; Ή, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεφορτωθεί τα κάθε είδους «Mega» που στήριζαν την αντιπολίτευση και θα ανοίξει διάφορα άλλα «Mega» που θα στηρίζουν την κυβέρνηση;

Ομολογώ πως ήλπιζα (ουτοπικά φυσικά) αυτοί που ζητούσαν άδειες να ήταν συνασπισμοί δημοσιογράφων ή ενδιαφέροντες άνθρωποι που θα έφερναν κάτι διαφορετικό στην τηλεόραση. Ποιότητα και αξιοπιστία. Αυτά δηλαδή που έταζε η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα από κάποιους επιχειρηματίες που νοιάζονται για τα συμφέροντά τους, θα πάμε σε κάποιους άλλους επιχειρηματίες που νοιάζονται για τα συμφέροντά τους. Κι έτσι γίνεται παντού. Η κυβέρνηση όμως είχε ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη των προσδοκιών, που κοιτώντας τη λίστα με τους επιχειρηματίες νιώθεις μια άλφα απογοήτευση, μην πω κι απελπισία.

 

Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

Αν φύγει ο ‘κακός’ Αλαφούζος και έρθουν οι ‘καλοί’ άλλοι, θα νιώθει περήφανος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πάταξε τη διαπλοκή; Ή απλώς θα έχει βάλει στο παιχνίδι άλλους επιχειρηματίες που θα επηρεάζουν όλες τις εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες;

Αν πάρει άδεια, όπως ακούγεται, ο Χρήστος Καλογρίτσας (εξαγόρασε την εταιρία του μπαμπά του Τσίπρα, φίλος του Παππά, κουμπάρος του Σπίρτζη και του Καμμένου) για να φτιάξει κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ TV, θα έχει επιτέλους καθαρίσει το βρώμικο τοπίο των καναλιών;

Είναι πολύ σωστό αυτό: «Η διαπλοκή δεν αντιμετωπίζεται με αλλαγή… γενιάς ιδιοκτητών αλλά με θεσμούς και κανόνες». Μακάρι η κυβέρνηση να έχει το κουράγιο να επιβάλλει κανόνες στον Μαρινάκη ή τον Καλογρίτσα, αλλά δεν το βλέπω.

+ Για τον τελευταίο:

Χρήστος Καλογρίτσας: Φτιάχνει το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ;

Αποσπάσματα απ’ το ρεπορτάζ της Αθηνάς Λαρδή

Ο Χρήστος Καλογρίτσας (δεξιά) με τον Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του '80

 

Ο Χρήστος Καλογρίτσας (δεξιά) με τον Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80

Πίσω από αυτή την τολμηρή απόφαση του Καλογρίτσα, ίσως και να βρίσκεται η δυνατή του σχέση με την Αριστερά και κυρίως με το Ν. Παππά, αφού είναι γνωστό πως ο τελευταίος εκτιμά και σέβεται ιδιαίτερα την πορεία του Καλογρίτσα. Μήπως, λοιπόν, η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καναλιού για τον ΣΥΡΙΖΑ; (…)

 

Ποιος είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας

Η εφημερίδα “Πρώτη” πρωτοεκδόθηκε τον Απρίλιο του 1986 και κατέβασε ρολά το Σεπτέμβριο του 1990. Ήταν ένα σύντομο εκδοτικό εγχείρημα που όπως λένε και οι απόμαχοι του Περισσού εκείνης της εποχής, στην ουσία αποτέλεσε τη γέφυρα του ΚΚΕ για να φτιαχτεί ο Συνασπισμός. Όταν ο Περισσός αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΣΥΝ και δεν τη χρειαζόταν άλλο, την έκλεισε. Ένας από τους βασικούς μετόχους της έκδοσης ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του “καπετάν-Γιώτη” κατά κόσμον Χαρίλαου Φλωράκη και παράλληλα διατηρούσε στενές σχέσεις με το “σύστημα Ανδρουλάκη”.

Δε χρειάζεται λοιπόν να πούμε άλλα για το γεγονός πως ο Χρήστος Καλογρίτσας διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι πολλοί πλέον ένοικοί του είναι παλιοί του “σύντροφοι”.  Ο 68χρονος Καρδιτσιώτης διατηρεί όμως στενές επαφές και με τον εταίρο συνδαιτυμόνα της κυβέρνησης καθώς είναι κουμπάρος με τον Πάνο Καμμένο  -μέσω του γιου του Γιάννη- ενώ η φιλία του με τον νυν υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χρήστο Σπίρτζη, μετεξελίχθηκε και αυτή σε κουμπαριά.

 

Τοξότης στα δημόσια έργα. Εξαγόρασε την εταιρία του Παύλου Τσίπρα  

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ακολουθεί την πεπατημένη των εκδοτών και ασχολείται με τα δημόσια έργα. Παράλληλα μπαίνει δυνατά στο χώρο των δημοσκοπήσεων μέσα από την παρουσία του γιου του Γιάννη στο βασικό μετοχικό σχήμα της γνωστής GPO.  H εταιρεία του λαμβάνει μέρος σε μια ενδιαφέρουσα συγχώνευση πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι και η εταιρεία Τοξότης η οποία τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Και κάπου εδώ ο Χρήστος Καλογρίτσας, έστω και τυχαία, συναντά και πάλι τους συντρόφους του καθώς η Τοξότης εξαγοράζει την εταιρεία Μέδουσα, όπως ακριβώς μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πάτερα του Πρωθυπουργού μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Μαξίμου, έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι του γάμου ανάμεσα στη γαλλική Suez και τον κ. Καλογρίτσα, για μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η διαχείριση απορριμμάτων και το νερό.

Η δραστήρια εταιρεία εμφανίζει πολλές και διαφορετικές συνέργειες, κυρίως με την Άκτωρ του Μπομπολα, γεγονός που οφείλεται στο ότι έχει μεγάλη ανάγκη από σοβαρή τεχνογνωσία και δάνεια εμπειρία, όπως λέγεται τεχνικά και νομικά ο όρος, για την υλοποίηση των έργων. Παρόλα αυτά η παρουσία του Χρήστου Καλογρίτσα είναι σιωπηλή και παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι το ημερολόγιο να γράψει 25 Ιανουαρίου 2015, όπου οι παλιοί του σύντροφοι παίρνουν το τιμόνι της χώρας.

Το γαλλικό κλειδί ανοίγει την κάνουλα

Το πρόβλημα του Τοξότη ήταν πάντα η ανάγκη για δάνεια εμπειρία αναφορικά με δυνατότητά του να κατέρχεται σε μεγάλους διαγωνισμούς και να χτυπάει τα “σοβαρά” δημόσια έργα.  Πριν από λίγο καιρό, η θυγατρική της Suez- παραδοσιακού στρατηγικού εταίρου του Άκτωρα– SITA CZ με έδρα την Πολωνία, εμφανίστηκε σε πρόσφατο διαγωνισμό για την αποκατάσταση χωματερών σε Σέρρες, Κιλκίς, Πολύγυρο και Ανθεμούντα δανείζοντας την τεχνογνωσία της στην εταιρεία Τοξότης που ελέγχεται από τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα.

Παράλληλα, η κάθοδος της Τοξότης στους διαγωνισμούς του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας έχει φουντώσει τις φήμες για ένα ιδιότυπο deal μεταξύ του γαλλικού ομίλου και της μεσαίας ελληνικής τεχνικής εταιρείας, το οποίο δεν αποκλείεται να μετουσιωθεί και σε άλλα έργα. Η SITA CZ άλλωστε αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς βραχίονες της Suez, καθώς εξειδικεύεται στη διαχείριση αποβλήτων, υποστηρίζοντας τα έργα της γαλλικής εταιρείας σε απαιτητικές αγορές όπως είναι αυτές του Λονδίνου, της Γερμανίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Μαξίμου, έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι του γάμου ανάμεσα στη γαλλική Suez και τον κ. Καλογρίτσα, για μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η διαχείριση απορριμμάτων και το νερό. 

Ενδιαφέρουσες  συμπτώσεις  

Ας δούμε και δύο ενδιαφέροντα στοιχεία, πάνω στο ζήτημα αυτό.   Στις 10 Ιουλίου 2015, λίγες δηλαδή ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Ιωάννης Μπενίσης,  σύντροφος της Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τοποθετείται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ.

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με υπογραφή του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο Μπενίσης βαφτίζεται ως «ειδικός εμπειρογνώμων σε θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος»  και διορίζεται «άμισθος σύμβουλος» στο Πολιτικό Γραφείο του ίδιου υπουργού ο οποίος και υπογράφει το σχετικό ΦΕΚ. (753/22-10-2015).

Ο Νίκος Παππάς τρέφει θετικά αισθήματα για τον Χρήστο Καλογρίτσα, εκτιμώντας την πορεία και την διαδρομή του. Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν πως ο Καλογρίτσας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας “νέων τζακιών” που δε θα κουβαλάνε τα..κούτσουρα του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά όμως η περίφημη παρέα της Αίγινας δεν παρουσιάζει τη γνωστή “ομοιογένεια”, καθώς ο Αλέκος Φλαμπουράρης βλέπει τον Καλογρίτσα και…στρίβει. Κάποιοι κάνουν λόγο για παλιά ανεξόφλητα γραμμάτια μεταξύ των δύο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κυρ-Αλέκος έχει στο νου του κάποιον άλλον επιχειρηματία για αυτές τις δουλειές…

Aπό τον Άρη Δημοκίδη

Πηγή: www.lifo.gr

 

Popular

To Top