Politics

Το στοίχημα για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία


του Γιάννη Πήλιουρα

Το κυβερνητικό κάρο συνεχίζει την πορεία του χωρίς όμως προοπτικές εξέλιξης από την ήδη υπάρχουσα παρακμή. Η βραχεία εμπειρία του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της εξουσίας δεν προσφέρεται για ελεγείες και διθυράμβους προς το πρόσωπο του. Ακολουθεί ένα μοναχικό δρόμο μέχρι να τερματιστεί ο κύκλος της τωρινής κυβέρνησης είτε αναίμακτα είτε εκ των έσω.  Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη μέρα έχει ως βασικό πρωταγωνιστή τη Νέα Δημοκρατία.

Business as usual?

H Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι όμως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπως κι αν συμβεί, κάτι το συνηθισμένο; Μια εναλλαγή δηλαδή μεταξύ δυο διαφορετικών κυβερνήσεων που παρουσιάζουν διαφορετική ατζέντα και φιλοσοφία;

Σε άλλες εποχές ναι. Στην περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία, ως ο κορμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι μπορεί να αλλάξει ρότα στις βασικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Θα τηρηθεί η συμφωνία που σύναψε η Ελληνική Κυβέρνηση, που σιγά σιγά εμφανίζει τα πρώτα σημάδια της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, χωρίς πολλές επιλογές στο τραπέζι.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η εμπειρία του 2015 μας έχει κάνει σοφότερους. Πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει τόσο πολύ ώστε όλα να βρίσκονται υπό αίρεση ανά πάσα στιγμή. Η μη τήρηση των δεσμεύσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες σκέψεις για το πως η χώρα θα χρηματοδοτείται, νέες ανάγκες για μέτρα που θα χρειαστούν για να καλυφθούν οι στόχοι, εφόσον δεν υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα και η λίστα δεν έχει τέλος.

Η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί είτε να κάνει γενναίες υποχωρήσεις προκειμένου να παραμείνει στην ευρωπαϊκή τροχιά όπως αυτή ενορχηστρώνεται από τη γερμανική πολιτική, σε μια ελληνική οικονομία προ πολλού ημιθανή είτε να αναλάβει το κόστος ενός βελούδινου διαζυγίου με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.

Ας το πάρει απόφαση

Η αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται να έχει πάρει απόφαση το γεγονός ότι ο Τσίπρας πλέον «παίζει μπάλα» στο μνημονιακό γήπεδο. Οι παλαιότεροι διαχωρισμοί, που ο ίδιος με κάποιους άλλους είχε δημιουργήσει, έχουν παρέλθει προ πολλού, εφόσον όλοι εμφανίζονται στην ίδια μεριά της λύσης.

Αυτή την συστημική αναστάτωση δεν έχει μπορέσει ως τώρα να αντιπαλέψει με πειστικά επιχειρήματα η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που καλείται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την ώρα που τα πλεονάσματα που ζητούν οι εταίροι είναι δυσβάστακτα, ο κόφτης συμφωνημένος και η οικονομία υπό κατάρρευση. Δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη τα αντίβαρα σκέψης και προτάσεων που θα μπορέσουν να αντιπαλέψουν το αγεφύρωτο (;) χάσμα της ελληνικής οικονομίας από την πρόοδο που είχε σημειωθεί το 2014 σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πλέον και ο Αλ. Τσίπρας μιλά για ανάπτυξη, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση της σπατάλης του Δημοσίου, πάταξη της φοροδιαφυγής κλπ. την ώρα που δημιουργεί ένα παράλληλο σύστημα με δεκάδες διορισμούς και  παροχές που περνούν απαρατήρητα στα ψιλά γράμματα νομοσχεδίων για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Οι καιροί ου μενετοί

Θα είναι καταστροφικό λάθος λοιπόν να περιμένουν ορισμένοι να πέσει η παρούσα κυβέρνηση ως ώριμο φρούτο από την εξουσία για να την αναλάβουν. Το νέο πολιτικό τοπίο δεν θα παρέχει ούτε ανάλογο χρόνο ούτε ευκολία κινήσεων για την κυβέρνηση που θα παραλάβει «καμμένη γη» σε μια ταραγμένη Ε.Ε. από εσωτερικές προστριβές και πολιτικές ανακατατάξεις. Η συζήτηση για το αύριο έπρεπε να έχει ξεκινήσει χθες. Γιατί μπορεί να είναι ήδη αργά!

Popular

To Top