Real opinions

Γιατί το Brexit επαναφέρει το Grexit…

Ο μεγαλύτερος χαμένος από το Brexit μέχρι στιγμής είναι σίγουρα η Ελλάδα και ενδεχομένως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που θα κληθεί να διαχειριστεί την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης.

Ήδη, τα αρνητικά μηνύματα έγιναν αισθητά στις αγορές από την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου την Παρασκευή έγραψε απώλειες 3,15% και η Στερλίνα απώλειες 8,05%. Ο DAX έγραψε απώλειες 6,82% και το Ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου 2,35%. Κάποιοι βλέπουν τη μικρότερη απώλεια του Λονδίνου και υπολογίζουν λάθος τις επιπτώσεις. Αν κάποιος είχε επενδύσει 100 δολ. στο Λονδίνο και 100 στη Φρανκφούρτη οι απώλειες που θα είχε θα ήταν οι εξής. Στο Λονδίνο: 100 μείον 3,15% πτώση του FTSE 100 ίσον 97,65 μείον 8,05% πτώση στερλίνας ίσον με 89,7 δολάρια.

Φρανκφούρτη: 100 μείον 6,82% ίσον 93,18 μείον 2,35% ίσον 90,99 δολάρια.

Βέβαια πρόκειται για μια συνεδρίαση. Σαφέστερη εικόνα για το ποιος πλήττεται θα έχουμε σε ένα με έξι μήνες. Η εκτίμηση της στήλης είναι πως οι απώλειες του Λονδίνου θα είναι μεγαλύτερες και της Βρετανικής οικονομίας και κοινωνίας τέτοιες που όταν συνειδητοποιηθούν ενδεχομένως, στο μέλλον επιχειρηθεί να αλλάξει η απόφαση.

Σημασία έχει όμως πως το Brexit αυτή τη στιγμή υπάρχει και δρομολογεί εξελίξεις.

Την ίδια ώρα λοιπόν, την περασμένη Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη με πτώση 13,12%. Αν δηλαδή, κάποιος είχε επενδύσει 100 δολάρια στο ΧΑ θα είχε μείνει μόνο με 84,83 δολάρια αν υπολογιστούν και οι απώλειες του Ευρώ την ίδια μέρα.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στις ομολογιακές αγορές.

Θα πρέπει να σημειώσουμε μάλιστα πως οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών στη συνεδρίαση της Παρασκευής έκλεισαν κλειδωμένες στο limit down με εκατομμύρια ανεκτέλεστες εντολές πωλήσεων. Το μήνυμα της αγοράς και των διεθνών επενδυτών που την μονοπωλούν είναι σαφές.

Από την πρώτη μέρα του Brexit λοιπόν οι αγορές υπολογίζουν πως το Λονδίνο θα έχει κατά τι μεγαλύτερες απώλειες από το Βερολίνο, ενώ ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Αθήνα.

Ανάλογα μεγάλες πτώσεις σημείωσαν και τα χρηματιστήρια της Ισπανίας και της Ιταλίας, γεγονός που δείχνει την αύξηση του ρίσκου στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η αύξηση του ρίσκου στην περιφέρεια της Ευρώπης σημαίνει πως προβληματικές οικονομίες και αγορές όπως η Ελληνική βγαίνουν εντελώς από τα “ραντάρ” των ξένων επενδύσεων.

Η επικράτηση του Brexit αυξάνει εκ νέου τον κίνδυνο ενός Grexit. Αυτό σημαίνει πως ξένα κεφάλαια δεν πλησιάζουν τη χώρα μας, οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να μένουν κρυμμένες στα στρώματα και οι ελληνικές επιχειρήσεις που ενδεχομένως θα ήθελαν να επενδύσουν κάνουν πίσω.

Τα σενάρια για επάνοδο στην ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο “παγώνουν” περαιτέρω και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο πολιτικό “στόρι” της κυβέρνησης πως μετά την επιτυχή αξιολόγηση, το κλίμα στην οικονομία βελτιώνεται και η επάνοδος στην ανάπτυξη δημιουργεί προϋποθέσεις για αναστροφή της δημοσκοπικής της κατάρρευσης.

Η εκτίμηση της στήλης ήταν πως και χωρίς την αναταραχή που θα προκαλέσει το Brexit στη διεθνή οικονομία τα πράγματα για την ελληνική οικονομία θα ήταν δύσκολα. Η φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης δεν άφηνε πολλά περιθώρια για αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η στάση των δανειστών…

Κατά τους τελευταίους μήνες της διαπραγμάτευσης οι δανειστές και εταίροι έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.

Αυτό που φοβόνταν όμως έγινε και πλέον δεν έχουν κανένα λόγο να εμφανίζονται τόσο διαλλακτικοί απέναντι στο “παλαβό” και αδιέξοδο μείγμα της δημοσιονομικής σύγκλισης που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις του Brexit επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο του Grexit και αυτό, πολιτικές εξελίξεις που δύσκολα μπορούν να προσδιοριστούν.

Η παρούσα κυβέρνηση ήδη παράπαιε πριν τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας χωρίς την ανοχή της πλειοψηφίας της κοινωνίας και κυρίως χωρίς κανένα βιώσιμο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και ανασυγκρότησης της οικονομίας της.

Η σταθερότητά της στηριζόταν στη στρατηγική που ακολουθούσαν οι δανειστές να κλωτσούν το τενεκεδάκι παρακάτω στο δρόμο προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα σε μια ευαίσθητη και νευρική διεθνή συγκυρία.

Τώρα αυτό που φοβούνταν πως θα γίνει έχει συμβεί και είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν στάση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και ακολουθούν οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο “θερμών” εξελίξεων με την Ελλάδα να συνεχίζει να αποτελεί αδύναμο κρίκο.

Οι διεθνείς αγορές…

Οι διεθνείς αγορές εδώ και πολύ καιρό διανύουν μια φάση μετεωρισμού στα υψηλά. Οι αμερικάνικες αγορές ιδίως συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά, χάρη στη γενναιοδωρία της FED. Στις αμερικάνικες αγορές η διάρκεια του τελευταίου ανοδικού κύκλου που ξεκίνησε το Μάρτη του 2009 έχει ξεπεράσει το όρο της χρονικής διάρκειας των τελευταίων 100 ετών.

Το Brexit αποτελεί μια καλή ευκαιρία για διόρθωση. Καθώς οι αγορές τα τελευταία πολλά χρόνια είναι “φουσκωμένες” με τα “αναβολικά” της νομισματικής πολιτικής έχουμε συνηθίσει κάθε επόμενη διόρθωση να είναι μεγαλύτερη και τρομακτικότερη από την προηγούμενη.

Ακριβώς πριν ένα μήνα είχα περιγράψει τη φάση στην οποία βρίσκονται αγορές και η διεθνής οικονομία. Βλέπε: Γιατί τα πράγματα τα χειροτερέψουν…

Το Brexit ίσως λειτουργήσει σαν πυροκροτητής μιας έκρηξης που επωαζόταν από καιρό.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top