Οικονομία

Γιούνκερ: Το Τρίτο Μνημόνιο είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

«Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να κάνετε αυτό που είναι καλό και αναγκαίο για τη χώρα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. 
«Απαιτείται ευρεία πολιτική στήριξη και συναίνεση από όλες τις πλευρές και πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος. Πρέπει να είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε το μείγμα πολιτικής, δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες αλλά για τους Έλληνες πολίτες και να ξεκαθαριστεί ότι αυτοί που λένε το αντίθετο είναι εχθροί της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», πρόσθεσε.

Επιδοκιμάζοντας την υπομονή και αποφασιστικότητα των Ελλήνων εν μέσω κρίσης ο Juncker είπε επίσης: «Ξέρω ότι οι Έλληνες υπέφεραν πολλά, δεν είναι εύκολο και καταλαβαίνω τις αμφιβολίες ορισμένων για το που οδηγεί αυτός ο δρόμος και αν αξίζει ο κόπος.

Ωστόσο η εμπιστοσύνη επιστρέφει και βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει σελίδα και να περάσει στην ανάπτυξη».

«Αλέξη η κυβέρνησή σου δεν θα είναι η τελευταία, θα υπάρξουν κι άλλες μετά τη δική σου, αλλά πρέπει να πω ότι έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Αρχίσαμε στο σκοτάδι και πλέον κινούμαστε στο φως», είπε ο Juncker απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ως φίλος της Ελλάδας που λέει και άβολες αλήθειες, ο Juncker τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μια αναδρομή στο δραματικό 2015, τονίζοντας ότι δούλεψε σκληρά για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

«Ήταν δύσκολος ο αγώνας Αλέξη για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

«Είδαμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Έπρεπε να πολεμήσουμε αυτούς που έλεγαν ότι η έξοδος της Ελλάδας θα είναι καλή για την ΕΕ». Ο ίδιος συνέχισε: 

«Σήμερα είναι ζωτικό ότι η άποψή μας επικράτησε, καθώς η έξοδος θα ήταν καταστροφική και κυρίως για τους ευγενείς ανθρώπους αυτής της χώρας». Είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει ρίξει άγκυρες στην ΕΕ και έχει την ευκαιρία να φτιάξει το μέλλον της.

Ο Juncker είπε επίσης ότι οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό κράτος, να διασφαλιστούν οι συντάξεις για τις επόμενες γενιές, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης και να εδραιωθεί ένα μοντέρνο σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Ελλάδας και των Ελλήνων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, μιλώντας για γενναιόδωρη στάση ανθρώπων που άνοιξαν τα σπίτια τους.

Κάλεσε εξάλλου τη χώρα μας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης και ανάπτυξης που δίνονται μέσω των ευρωπαϊκών σχεδίων, όπως το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη (πακέτο Juncker).

Βρετανικό δημοψήφισμα

Ο Juncker αναφέρθηκε και στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα λέγοντας ότι «η ιστορία μας έδειξε ότι είμαστε πιο δυνατοί ενωμένοι, είμαστε πιο ασφαλείς και ευημερούμε περισσότερο όταν είμαστε μαζί. 

Μία έξοδος θα έβαζε σε ρίσκο αυτά που έχουμε πετύχει και θα μείωνε τις προοπτικές για αυτά που μπορούμε να πετύχουμε στο μέλλον». 
Άφησε αιχμές λέγοντας ότι όσοι υποστήριζαν ότι ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καλή, τώρα τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας. 
Κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα σήμερα περισσότερο από ποτέ βρίσκεται στο κέντρο της ευρωπαϊκής οικογένειας και είμαι βέβαιος ότι η οικογένεια αυτή θα μείνει ενωμένη.

Πηγή

Popular

To Top