Politics

Τον Οκτώβρη ή το καλοκαίρι του 2017

Το Ελληνικό, ο ΟΛΠ, τα 14 Αεροδρόμια, ο Αζέρικος αγωγός και τέρμα η ανάπτυξη. Στην τσέπη μας βέβαια θα την δούμε κάπου το 2030. Μέχρι τότε ανεργία, τετράωρα, 450 ευρώ μισθός ή μαύρα. 
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας παραμένει χρήσιμος στους δανειστές για ακόμη ένα εξάμηνο και στους κρατικοδίαιτους για ένα χρόνο. Πόσο όμως θα καταφέρουν να τον κρατήσουν στην εξουσία;

Οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και οι δανειστές έχουν ανάγκη τον κ. Τσίπρα και τους 153 του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να βραχυκυκλώσουν τις απεργίες, να απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις, να φρενάρουν τις αυξήσεις σε μισθούς, να μπλοκάρουν τους εργατοπατέρες, να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα και να απελευθερώσουν εντελώς την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων. Για να επιτύχουν ανάπτυξη και να πάρουν τα λεφτά τους πίσω θέλουν πρώτα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Για αυτό και συνέδεσαν το νέο ρεπερτόριο… μεταρρυθμίσεων με την δεύτερη αξιολόγηση του Σεπτέμβρη. Τότε που η οικονομία θα έχει ανάγκη τις επόμενες δόσεις περισσότερο από την σημερινή.

Αλλά ο φετινός Σεπτέμβρης θα είναι ο «μαύρος Σεπτέμβρης» για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς θα έχει προηγηθεί η κόλαση του Αυγούστου με τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Θα είναι κόλαση γιατί οι τελευταίοι αστοί της μεσαίας τάξης (που δεν τους έλιωσαν ακόμη ως ταξικό εχθρό) θα δώσουν μάχη να κρατήσουν τα σπίτια τους.

Και αυτό σημαίνει πως τον ΕΝΦΙΑ θα τον πληρώσουν κανονικά δίνοντας όμως και κάτι έναντι στον φόρο εισοδήματος μπας και τους μπλέξει το υπουργείο Οικονομικών…

Βουρλισμένος λοιπόν ο κοσμάκης από τους φόρους του Αυγούστου (εισόδημα συν ΕΝΦΙΑ) θα παραλάβει την πανταχούσα των δανειστών τον Σεπτέμβρη για ομαδικές απολύσεις, άνοιγμα των επαγγελμάτων, πάγωμα των μισθών και συλλογικές συμβάσεις που θα πηγαίνουν περίπατο.

Μαζί τους θα βράζουν και οι εργατοπατέρες (ειδικά εκείνοι των κρατικών υπαλλήλων) που θα βλέπουν ότι έληξαν οριστικά οι εποχές των Βορείων Προαστίων των πολυτελών τζιπ, των εξοχικών σε κοσμικές παραλίες και των φουσκωτών.

Αυτή η κόλαση του Αυγούστου θα ξεχυθεί τον Σεπτέμβρη και στους 153 του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν δεν θα μένει κεραμίδι στην θέση του αν τολμήσουν όχι μόνο να μιλήσουν για την δεύτερη αξιολόγηση και τα εργατικά αλλά και αν πάνε στο περίπτερο να αγοράσουν τσιγάρα…

Ας υποθέσουμε τώρα ότι ακόμη είναι νωρίς να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μιας και οι άλλοι…, (γνωστοί και ως αντιπολίτευση) δεν πείθουν πως είναι αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μπορεί να είναι νωρίς αλλά σκεφτείτε ότι τα ραβασάκια της Εφορίας και οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν μέσα Ιουλίου και θα δείξουν το αποτρόπαιο πρόσωπό τους μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

Τότε, δηλαδή, που θα έχει τελειώσει το καρώτο της πρώτης δόσης και θα ξεκινάει το μαστίγιο της δεύτερης αξιολόγησης με ατζέντα τα εργασιακά.

Οι δανειστές θα περιμένουν τότε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να περάσει με ένα νόμο και πολλά άρθρα όλα αυτά που έταξε για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία το 2016.

Θα μπορέσει όμως να «τουμπάρει» πάλι τους πολίτες έχοντας το πλεονέκτημα ότι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να πείσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολύ περισσότερο η Φώφη Γενηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης που συνεχίζουν προσφέρουν μόνο ιδεολογική φλυαρία με την μορφή «σάντουιτς» αλλά σε περιτύλιγμα για να μην ξέρεις τι τρως…;

Εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τουμπάρει τον λαό με μια νέα ΔΕΘ τότε η παραμονή του στην εξουσία είναι εξασφαλισμένη. Αλλά μόνο για το υπόλοιπο 2016.

Το 2017 την σκυτάλη παρέλαβαν από τους δανειστές οι κρατικοδίαιτοι και οι μεσάζοντες, μετά την μοιρασιά (από το Μουσείο Ακρόπολης) της πίτας των οδικών και ενεργειακών έργων σπεκουλάροντας πολιτικά δήθεν στην μείωση της ανεργίας.

Πάντως και αυτός ο γύρος της στήριξης του Αλέξη Τσίπρα από την (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) ολιγαρχία έχει ημερομηνία λήξης.

Η πίτα των κρατικών έργων πρέπει να μοιραστεί μέσα στο 2016 για να τα περάσουν ως πρόγραμμα ανάπτυξης και έτσι να κατέβει το φαρμάκι των εργασιακών της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην περίπτωση αυτή η μοιρασιά πρέπει γίνει μέχρι τις αρχές καλοκαιριού του 2017. Πριν από τα Αυγουστιάτικα ραβασάκια φόρων και ΕΝΦΙΑ.

Μετά την διανομή της πίτας όμως ούτε στους κρατικοδίαιτους θα είναι χρήσιμοι οι 153 και ο Αλέξης Τσίπρας. Και τότε είναι που θα αρχίσει να «κολλάει» ο άλλος ή οι άλλοι… που θα διώξουν τους ανίκανους. Εάν μάλιστα οι «άλλοι» πείσουν πως ξέρουν να φέρουν και επενδύσεις και να ανοίξουν την οικονομία θα «κολλήσουν» έτσι και αλλιώς… Αλλά μόνο τότε. Λίγο πριν ή μετά τον Ιούλιο του 2017.

του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top