Διεθνείς Σχέσεις

Πώς το Brexit θα πλήξει τη βρετανική κτηματαγορά

Σε περίπτωση που την επόμενη Πέμπτη 23 Ιουνίου οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κτηματαγορά, ιδίως στο Λονδίνο, θα πληγεί σημαντικά. 
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν κακή και για τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες σπιτιών στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιώνας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (Cebr), ενδεχόμενο Brexit θα έπληττε σημαντικά τις τιμές και τη ζήτηση για real estate.

Κατά την έρευνα, η συνολική (υποθετική) απώλεια σε αξία θα άγγιζε τα 10,4 δισ. ευρώ το 2016, 23,2 δισ. το 2017 και 33,6 δισ. το 2018. Και αυτό διότι η Ομοσπονδία Μεσιτών της χώρας εκτιμά ότι σε περίπτωση που η Μ. Βρετανία παραμείνει στο ευρώ, η μέση τιμή των βρετανικών σπιτιών θα διαμορφωθεί σε:

-680.000 ευρώ το 2016

-715.000 ευρώ το 2017 και

-750.000 ευρώ το 2018

Αντίθετα, σε περίπτωση Brexit, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η μέση τιμή κατοικίας θα υποχωρήσει σε:

-352.000 ευρώ το 2016

-370.000 ευρώ το 2017

-380.000 ευρώ το 2018

Ρυθμός ανάπτυξης τιμών στο Λονδίνο ετησίως (%)

Ρυθμός ανάπτυξης τιμών στην Μεγ. Βρετανία ετησίως (%)

Γιατί οι αξίες στα λονδρέζικα σπίτια θα διολισθήσουν τα χρόνια που θα διαδεχθούν το Brexit; Επειδή το Λονδίνο θα πάψει να θεωρείται ασφαλής επενδυτικός προορισμός, αλλά και διότι οι ξένες εταιρείες με έδρα στο Λονδίνο εκτιμάται ότι θα μετεγκατασταθούν, γεγονός που θα “ψαλλιδίσει” τη ζήτηση για γραφεία και σπίτια.

Θα μειωθεί ο πληθυσμός

Την ίδια στιγμή, εάν η Βρετανία δεν διατηρήσει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, ο πληθυσμός θα υποχωρήσει κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο άτομα, καθώς οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Αυτό θα επηρεάσει και τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου ήδη η ζήτηση είναι πολύ υψηλότερη της προσφοράς, ενώ το 4,7% του δυναμικού προέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το Λονδίνο διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό κατοίκων με ευρωπαϊκή καταγωγή, συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα όπου συνολικά υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα που δεν έχουν γεννηθεί στην Μ. Βρετανία.

Παρότι ακόμη δεν είναι γνωστό ποια είδους μεταναστευτική πολιτική θα υιοθετήσει η Μεγάλη Βρετανία, εικάζεται ότι η εγκατάσταση στη χώρα κατοίκων από την Ε.Ε. θα περιοριστεί και σύμφωνα με το σενάριο “low migration” (χαμηλή μετανάστευση), έως το 2026 ο ξένος πληθυσμός θα ανέρχεται σε 1,06 εκατομμύρια ανθρώπους. Και αυτή η μεταβολή του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα πλήξει και τις μισθωτικές αξίες.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι αίολες εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2014, περισσότεροι από 435 χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί από ξένους, μέγεθος που αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου αυτής της κατηγορίας των εταιρειών. Επίσης, από αυτές περίπου 175 χιλιάδες έχουν ιδιοκτήτες με καταγωγή κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη στον κλάδο των κατασκευών, το 9% των ατομικών επιχειρήσεων έχουν ιδιοκτήτες που δεν είναι Βρετανοί.

Οι ξένες άμεσες επενδύσεις

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρώπη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ρόλο της ως πύλη εισόδου της Ευρώπης και κατ’ επέκταση ως υποδοχέα άμεσων ξένων επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρότι, ο αριθμός των ξένων επενδύσεων από την Ευρώπη προς την χώρα έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, το μέγεθος των προερχόμενων από την Ε.Ε. επενδύσεων δεν περιορίζεται στον όγκο των εισερχόμενων κεφαλαίων από τα κράτη-μέλη.

Το 2014-οπότε υπάρχουν τελευταία διαθέσιμα στοιχεία- το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε σε περίπου 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 19% του συνόλου των ξένων εισροών. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων επενδύσεων προήλθε από την Αμερική (60,4%) και την Ασία (22,6%), ωστόσο ο εν λόγω επενδυτικός όγκος είναι συνάρτηση του γεγονότος ότι η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. Και αυτό επειδή το σημερινό καθεστώς της χώρας, διασφαλίζει το ρόλο της ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με άλλα λόγια, πολλοί ξένοι επενδύουν στην Μ. Βρετανία με απώτερο στόχο τη διεύρυνση της δραστηριότητάς τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Επομένως, μερίδιο των άμεσων ξένων επενδύσεων θα κατευθυνθεί σε άλλα κράτη-μέλη.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι θα πληγούν η αγορά επαγγελματικών ακινήτων όπου η ζήτηση τροφοδοτείται από την ύπαρξη ξένων εταιρειών, η κατοικία όπου μεγάλος αριθμός αγοραπωλησιών πραγματοποιείται από εργαζομένους και στελέχη που έχουν μετεγκατασταθεί στη χώρα.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top