Politics

Τα γαλάζια αντίμετρα για να μην περάσουν τα «κάλπη-κα» σχέδια του Μαξίμου

Καταγγελίες για «σχέδιο αλά… Κουτσόγιωργας», αλλά και «επίθεση φιλίας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων με διαβεβαιώσεις ότι η ΝΔ δεν θα εντάξει στα ψηφοδέλτιά της βουλευτές άλλων κομμάτων

Τη δική τους μάχη για να ματαιώσουν τα «κάλπη-κα», όπως χαρακτηρίζονται, κυβερνητικά σχέδια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, είναι αποφασισμένοι να δώσουν στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δημόσιες καταγγελίες ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί «αποτελούν ομολογία ήττας» και «έχουν στόχο να αποτρέψουν την προοπτική να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ που θα έχει την πλειοψηφία, όποτε και να γίνουν οι εκλογές», αλλά και με παρασκηνιακές επαφές με τις ηγεσίες των κομμάτων της δημοκρατικής – ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζει τα δικά του «αντίμετρα» σε αυτή τη διαμάχη με το Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν νομίζω ότι και τα μικρότερα κόμματα θα εξαγοραστούν με ένα “τυράκι” το οποίο μπορεί ενδεχομένως να τους προτείνει ο κ.Τσίπρας για δύο τρεις βουλευτές παραπάνω», είναι η άποψη που εκφράζει ο πρόεδρος της ΝΔ. Και σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος πιστεύει ότι «δεν θα βρεθούν οι 200 βουλευτές για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει τα «κίνητρα» τα οποία κατευθύνουν το Μέγαρο Μαξίμου και παρομοιάζει τα όσα επιχειρείται να γίνουν με το ανάλογο προηγούμενο του 1989, όταν παραμονές των εκλογών ο τότε αρμόδιος υπουργός Μένιος Κουτσόγιωργας κατέφυγε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, εισάγοντας την απλή αναλογική που είχε ως συνέπεια να χρειαστούν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματιστεί οριακά αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό, λέγεται Κουτσόγιωργας, Μένιος Κουτσόγιωργας», αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης. 

«Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε πραγματικά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο από θεσμική ευαισθησία», αναρωτιέται, «γιατί δεν το έκανε τον Φεβρουάριο του 2015 ή τον περασμένο Νοέμβριο;». 
Και απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα που θέτει υπογραμμίζει: 
«Το κάνει τώρα, γιατί βλέπει ότι χάνει». 
Όπως υποστηρίζουν από τη Συγγρού, οι συζητήσεις για συναινετική αλλαγή του εκλογικού συστήματος μπορούν να γίνουν μόνον σε «ουδέτερο πολιτικό χρόνο», κάτι που θεωρούν ότι δεν ισχύει στην παρούσα εμπειρία, αφού, όπως το έθεσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αρχηγός της ΝΔ στις προθέσεις του πρωθυπουργού «δεν είναι καθόλου η βελτίωση του εκλογικού συστήματος, είναι πως θα προστατεύσει το κόμμα του από την εκλογική κατάρρευση».

Οι συσχετισμοί και τα «κλειδιά»

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο εκλογικό νόμο με τον οποίο τις κέρδισε», δήλωσε στο μέσον της εβδομάδας ο κ.Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον Σκάι, ξεκαθαρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία τη μοναδική αλλαγή που μπορεί να δεχθεί να ισχύει από τις επόμενες εκλογές είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, που αποτελεί πάγια θέση του προέδρου της ΝΔ.

Στο επιτελείο της Συγγρού εκτιμούν ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί –«η εκλογική αριθμητική», κατά την έκφραση του κ.Μητσοτάκη- δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής που απαιτείται για να ισχύσουν άμεσα οι όποιες αλλαγές επιχειρήσει να προωθήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, καθώς διαπιστώνονται αντικρουόμενες θέσεις στις τάξεις της αντιπολίτευσης. 

Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στα κυβερνητικά σχέδια και δεν θα ψηφίσει παρά μόνον σύστημα απόλυτα απλής αναλογικής, ενώ διαφωνεί και με το σπάσιμο των περιφερειών, θεωρώντας ότι δεν εξυπηρετεί τις στοχεύσεις του Περισσού να εκλέγονται συγκεκριμένα στελέχη του, όπως συμβαίνει τώρα με τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι στις μεγάλες περιφέρειες που υπάρχει η βεβαιότητα κατάληψης εδρών. 
Κλειδί, ωστόσο, για να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών είναι η στάση που θα τηρήσουν το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι, αλλά και η Ένωση Κεντρώων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γαλάζιων στελεχών, που ευελπιστούν ότι «αν οι ηγεσίες τους αντιταχθούν στα κυβερνητικά σχέδια, τότε αυτά θα ναυαγήσουν». 
Θεωρούν, εξάλλου, ότι, ακόμη και εάν δεν υπάρξει αρραγές αντιπολιτευτικό μέτωπο, «θα είναι δύσκολο για τους κυβερνητικούς να επιχειρήσουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο με τη Χρυσή Αυγή».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι «τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν θα δελεαστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ» και «θα εκτιμήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να μην διευκολύνουν την προσπάθεια διάσωσης του κ. Τσίπρα». 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις συνεργατών του να αντιτάξει στους σχεδιασμούς του Μαξίμου τη δική του «επίθεση φιλίας» προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πείθοντας τις ηγεσίες τους ότι «δεν έχουν συμφέρον να ταυτιστούν με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Για να συντηρηθεί, μάλιστα, το καλό κλίμα των σχέσεων που διαμορφώνεται μεταξύ της ΝΔ και των άλλων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίθεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να κάνει ακόμη σαφέστερες τις δεσμεύσεις, που λέγεται ότι έχει αναλάβει, ότι «δεν πρόκειται να εντάξει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ βουλευτές και στελέχη από άλλους χώρους».

Γρηγόρης Τζιοβάρας
protothema

Πηγή

Popular

To Top