Οικονομία

Κομισιόν: Αυτοί είναι οι 5 μεγάλοι κίνδυνοι του μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου

Σημαντικοί κίνδυνοι, πέντε στον αριθμό, στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής παραμένουν, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση συμμόρφωσης που συνοδεύει τα κείμενα του «συμπληρωμένου» μνημονίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από την Κομισιόν (Supplemental MoU, Compliance report, Asset Development Plan και Government Pending Actions).

Η Επιτροπή στο Compliance report κάνει λόγο για κινδύνους που σχετίζονται με:

* Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,

* Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό,

* Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου και

* Την πιθανότητα μεγαλύτερων επιπτώσεων από παρατεταμένους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Ένας άλλος, πέμπτος, παράγοντας κινδύνου είναι «η έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών» καθώς «θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν περισσότερη ρευστότητα για να υποστηρίξουν έτσι ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης» επισημαίνεται από την Επιτροπή.

Συστάσεις για προστασία στελεχών Υπερταμείου

Η πρόοδος σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να είναι πιο μεγάλη από την αναμενόμενη, «αν η διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων προστατεύει τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών από αθέμιτες παρεμβάσεις» αναφέρεται στην έκθεση των θεσμών. Ουσιαστικά απευθύνεται με .. κομψό τρόπο «σύσταση» για να λυθεί το ανοικτό πεδίο της νομικής προστασίας των εμπειρογνωμώνων και των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου Ταμείου. Αναφέρεται επίσης ότι μεγαλύτερο αποτέλεσμα συνδέεται και με το ενδεχόμενο να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και συμμετοχή επενδυτών και έτσι υψηλότερα έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Η Επιτροπή κάνει λόγο και για παράγοντες που μπορεί να στηρίξουν την οικονομία: «από μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», όπως επισημαίνεται.

«Συστήνεται» επίσης ότι αν υπάρχει συνεχής και αποφασιστική προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, στην δημόσια διοίκηση, στην δικαιοσύνη και στην καταπολέμηση της διαφθοράς , «θα μπορούσε να υποστηριχθεί σαφώς το κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» και να στηρίζουν την ανάκαμψη των επενδύσεων».

Το συμπληρωμένο μνημόνιο

Τα κείμενα του μνημονίου εγκρίθηκαν σήμερα από τον ESM ανοίγοντας τον δρόμο για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης που αναμένεται αύριο το πρωί. Φέρνουν μέτρα 5,6 δις ευρώ που καταγράφονται στο «συμπληρωμένο» μνημόνιο. Ορίζεται ότι ο «κόφτης» δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών και την υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής που στοχεύουν στο να αποτρέψουν την πιθανότητα αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, φέρνοντας νέα αποτίμηση κενού μςε την 2η αξιολόγηση.

Επίσης αναφέρεται ότι απαιτείται συνεπής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια κάτι το οποίο απαιτεί πολιτική δέσμευση, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να συνεννοείται αλλά και να συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά.

Τα μέτρα του μνημονίου, φτάνουν σε αξία τα 5,6 δισ ευρώ έως και το 2018, ενώ γίνεται αναφορά στα συνοδευτικά κείμενα για δημοσιονομική απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που θα φανεί κυρίως το 2018.

Δείτε αναλυτικά τα κείμενα του «συμπληρωμένου» μνημονίου (στα αγγλικά).

cr_full_to_ewg_en (394 KB)

smou_en (281 KB)

Δήμητρα Καδδά
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top