Real opinions

Τώρα το ρολόϊ μετράει αντίστροφα !

Σύνταγμα, 15/6/2016

18.45:Πλησιάζω στην πλατεία. Βλέπω ηλικιωμένα ζευγάρια με καπέλα και παρέες συναδέρφων που έρχονταν κατευθείαν από τις δουλειές τους. Οι μεγαλύτεροι έψαχναν για λίγη σκιά στους γύρω δρόμους που είχαν γεμίσει διαδηλωτές. Οι νεότεροι συνέχιζαν την πορεία τους στην καρδιά της διαδήλωσης κατευθυνόμενοι προς την Βουλή. Λίγο πιο κάτω οικογένειες με παιδιά σφύριζαν δυνατά με χρωματιστές σφυρίχτρες.

19.15: Από τα μεγάφωνα έπαιζαν οι επικές δηλώσεις Τσίπρα κ υπουργών του: «Συγνώμη, απατεώνες είμαστε»; Ναιιιι φώναζαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι!
Η μουσική είχε από Σαββόπουλο μέχρι Παπακωνσταντίνου κ από Θεοδωράκη μέχρι Pink Floyd… Τα συνθήματα ήταν πρωτότυπα, ευρηματικά και χιουμοριστικά χωρίς βρισιές και απειλές. Τα πλακάτ και τα πανό ελάχιστα! Ούτε μαύρες σημαίες, ούτε κουκούλες, ούτε φωτιές, ούτε κρεμάλες, ούτε αγκυλωτοί σταυροί.

19.30: Γύρω μου άνθρωποι που οι περισσότεροι δεν είχαν ξαναπάει σε διαδήλωση. Δεν έμαθαν να διεκδικούν με διαδηλώσεις αλλά με την δουλειά τους, με την επιμονή και την υπερπροσπάθεια τους!

Δεν έμαθαν να απαιτούν αλλά να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους! Ένα φαινομενικά ετερόκλητο αλλά ουσιαστικά συμπαγές πλήθος από συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιωτικούς υπάλληλους, επιχειρηματίες, φοιτητές, δημόσιους υπαλλήλους και άνεργους τραγουδούσαν και φώναζαν ρυθμικά συνθήματα. Άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει πως χωρίς ιδιωτικό τομέα δεν θα υπάρχει ο δημόσιος, χωρίς εργαζομένους δεν υπάρχουν εργοδότες και χωρίς εργοδότες δεν υπάρχουν εργαζόμενοι… Άνθρωποι που έχουν καταλάβει πως δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Το μόνο που προσφέρει ο διχασμός είναι έναν μόνιμο εχθρό για να συσπειρώνεται η παραπέουσα κυβέρνηση…

19.45: Δεν βλέπω celebrities, δεν βλέπω πολλούς δημοσιογράφους.

Συνολικά μέτρησα 7 μόνο πολιτικά πρόσωπα: 2 από ΝΔ, 1 από ΠΑΣΟΚ, 2 από Ποτάμι, 1 πρώην Σύριζα και 1 εκπρόσωπο εξωκοινοβουλευτικού φιλελεύθερου κόμματος.

20.00: Έψαξα να βρω σαμπάνιες, κολλαγόνα και κρασιά αλλά δεν βρήκα πουθενά! Μόνο πλαστικά μπουκαλάκια νερού έβλεπα παντού!

Κοίταζα τριγύρω για να δω τα πούλμαν που θα έφερναν τον κόσμο από την επαρχία όπως είχαν σπεύσει να «καταγγείλουν» έγκριτοι δημοσιογράφοι. Ούτε αυτά τα είδα! Έψαξα τις κοπέλες από πρακτορεία μοντέλων αλλά (δυστυχώς) ούτε αυτές τις βρήκα…

20.15: Συνέχισα να περπατάω μέσα στο πλήθος! Έφτασα μέχρι το μπροστινό κομμάτι της πορείας. Δίπλα στον αστυνομικό κλοιό ένας κύριος ανέβηκε στα σκαλιά της Βουλής και ανέμισε μια τεράστια Ελληνική σημαία. Χωρίς συμπλοκές! Χωρίς κραυγές! Χωρίς εντάσεις! Χωρίς να κλείσουν τα ρολά των γύρω ξενοδοχείων!

20.45: Όσο πλησίαζε η ώρα έναρξης της απεργίας του Μετρό άρχισαν να φεύγουν οι πρώτοι διαδηλωτές.

21.30: Το σκοτάδι άρχισε να πέφτει. Λίγο πριν φύγω κι εγώ είδα διαδηλωτές και διοργανωτές να μαζεύουν σκουπίδια και πλαστικά από κάτω…

22.30: Επιστρέφοντας σπίτι ανέβασα φωτογραφίες από την διαδήλωση. Το πρώτο σχόλιο κάτω από τις φωτογραφίες ήταν ενός καλού φίλου που ρωτούσε ειρωνικά: «Τελικά παραιτήθηκαν ή όχι ακόμα;»

Αποφάσισα λοιπόν να απαντήσω σε αυτήν και όλες τις άλλες ερωτήσεις που ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα για το παραιτηθείτε:

1) Πόσο ακομμάτιστο ήταν τελικά το παραιτηθείτε;
Ακομμάτιστο κίνημα είναι αυτό που δεν έχει κομματική κηδεμονία. Όχι αυτό του οποίου οι διοργανωτές δεν έχουν ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση! Ακομμάτιστο δεν σημαίνει απολιτίκ. Ο ερασιτεχνισμός, οι διαφορετικές ιδεολογικές προελεύσεις διοργανωτών και συμμετεχόντων και οι επίσημες κομματικές διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα αποτελούν τις καλύτερες αποδείξεις του ακομμάτιστου χαρακτήρα της διαδήλωσης.

2) Τόσα χρόνια μνημόνια, τώρα νιώσατε την ανάγκη να διαδηλώσετε;

Ναι γιατί ΤΩΡΑ αυξάνονται ξανά περισσότερο από ποτέ, φόροι που μετά από χρόνια μνημονίων είχαν αρχίσει για πρώτη φορά να μειώνονται! Τώρα ο ΦΠΑ έφτασε το ύψος ρεκόρ του 24% σε είδη που πέρσι ήταν 13%! Τώρα τα λουκέτα (που αυξήθηκαν 50%) και η ανεργία που είχε αρχίσει να πέφτει έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ! Τώρα για πρώτη φορά αυξάνεται και μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν. Τώρα, για πρώτη φορά η πολιτική ανηθικότητα, η αντισυνταγματικότητα, οι ΠΝΠ, οι διχαστικές πρακτικές και τα ψέματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο!

3) Δηλαδή σας αρέσει το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και σας πείραξε το τρίτο;

Ναι γιατί ήταν αχρείαστο! Τα πρώτο μνημόνιο υπογράφηκε όταν βγαίναμε από τις αγορές ενώ το τρίτο μνημόνιο υπογράφηκε όταν ξαναμπαίναμε στις αγορές! Ήταν ο λογαριασμός της χειρότερης πολιτικής εξαπάτησης της μεταπολίτευσης! Ήταν ο λογαριασμός της μεγαλύτερης διαχειριστικής ανικανότητας που γνωρίσαμε ποτέ! Ένας λογαριασμός που δημιουργήθηκε και πληρώθηκε τη στιγμή ακριβώς που αρχίζαμε να βλέπουμε τους καρπούς των τεράστιων θυσιών που χρειάστηκε να κάνουμε για τα δύο προηγούμενα μνημόνια!

4) Οι διοργανωτές έχουν πολιτικές βλέψεις ή επιδιώκουν την προσωπική προβολή;

Από πότε είναι κακό ένας άνθρωπος να έχει πολιτικές βλέψεις; Από πότε πρέπει η πολιτικοποίηση και η ενασχόληση με τα κοινά είναι αντικείμενο απολογίας; Αν μια τέτοια συγκέντρωση οργανώνεται από κόμματα δεν μας αρέσει γιατί δεν θέλουμε να καπελωνόμαστε από κόμματα. Αν ΔΕΝ οργανώνεται από κόμματα, δεν μας αρέσει γιατί μπορεί μέσα από αυτήν να προβληθούν ή να ξεχωρίσουν κάποιοι άνθρωποι! Πολύ ωραία… Οπότε ας κάτσουμε σπίτι μας, ας μην κάνουμε απολύτως τίποτα, ας μην συμμετέχουμε πουθενά και ας περιμένουμε μοιρολατρικά να δούμε τι θα αποφασίσουν οι κάθε λογής μειοψηφίες (που δεν φοβούνται να εκτεθούν, να πολιτικοποιηθούν και να «καπελωθούν» από κόμματα) για εμάς χωρίς εμάς…
5) Να παραιτηθούν αυτοί για να έρθει ποιος;
Προφανώς ο καθένας ανάλογα με τις πολιτική του τοποθέτηση θα δώσει διαφορετική απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Το μόνο στο οποίο συμφωνούν όλοι όσοι συμμετέχουν στο #παραιτηθείτε είναι πως αυτός που κυβερνάει τώρα αποτελεί την χειρότερη εναλλακτική…
Για να απαντήσω και στον φίλο μου, το #παραιτηθείτε ήταν ό,τι πιο υγιές έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. 

Αν είχε περισσότερο κόσμο θα έλεγαν: «ιδού η απόδειξη πως οργανώθηκε από τα κόμματα»… Αν είχε λιγότερο κόσμο θα έλεγαν πως το #παραιτηθείτε δεν είναι λαϊκό αίτημα…

Μόνο και μόνο το ότι μέχρι χθες το #παραιτηθείτε όρισε την πολιτική ατζέντα, ενώ από εχθές ξεπήδησαν κι άλλα #παραιτηθείτε, τα λέει όλα…

Μόνο και μόνο τα πρωτοφανή χλευαστικά σχόλια ΜΕΤΑ την συγκέντρωση από Καμμένο και Κατρούγκαλο τα λένε όλα!

Δεν παραιτήθηκαν ούτε θα παραιτηθούν (γιατί δεν τους ενδιαφέρει το λαϊκό αίσθημα) αλλά μέσα σε ένα χρόνο οι οργανωμένες συγκεντρώσεις και τα πανηγύρια υπέρ τους έδωσαν την θέση τους στο #Παραιτηθείτε.

Από προχθές το ρολόι μετράει αντίστροφα.

Από προχθές η σιωπηλή πλειοψηφία απέκτησε φωνή, γιατί την Τετάρτη έγινε μόνο η αρχή…

Ν.Ρωμανός

Πηγή

Popular

To Top