Real opinions

Τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία ;

Μόνο για ένα λόγο μπορεί κάποιος να θυμηθεί το εθνικιστικό πατριωτικό… εμβατήριο των Βαλκανικών πολέμων “Τι ζητούν οι Βούλγαροι στην Μακεδονία…“. 
Γιατί ενώ η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη… στην εποχή του εμβατηρίου… Οι Βούλγαροι είναι ξανά στην Μακεδονία.

Και τώρα ξέρουμε τι ζητάνε…

Ζητάνε κι άλλους Έλληνες επιχειρηματίες εκτός των 14.000 που έχουν έδρα την Σόφια.

“Αγαπητοί μας πελάτες (λέει επιστολή της ProCredit Bank Bulgaria προς τους Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες και ιδιώτες) σας καλωσορίζουμε στα δύο Βουλγάρικα υποκαταστήματα που ανοίξαμε από 23 Νοεμβρίου 2015 στην Θεσσαλονίκη, στην Τσιμισκή 13 το ένα και το άλλο στην 26 Οκτωβρίου 54. Θα είναι ανοιχτά για όλους τους πελάτες από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. και θα έχετε την δυνατότητα να κάνετε οτιδήποτε σας προσφέρει το Τραπεζικό σύστημα”.

Λέει και άλλα “δελεαστικά” η ProCredit Bank Bulgaria αλλά το θέμα μας δεν είναι οι δημόσιες σχέσεις του Βουλγάρικου Τραπεζικού συστήματος.

Νομίζω πως για εμάς είναι πρώτον η άριστα μεθοδευμένη είσοδος και της Βουλγαρίας στην ελληνική οικονομία.

Δεύτερον η ελληνική επιχειρηματική μετανάστευση που πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από τότε που ο Τσίπρας έκλεισε τις Τράπεζες για να ευχαριστηθεί η σύζυγος του Βαρουφάκη…

Και τρίτο η διαμόρφωση από την Βουλγαρία πολιτικής κινήτρων για την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ελληνικών επιχειρήσεων που (έτσι και αλλιώς) έχουν επενδύσει (την τελευταία δεκαετία) στην Βουλγαρία, στην Αλβανία, στην Ρουμανία, στην Τουρκία και στα Σκόπια 40 δισ. ευρώ. (ίσως περισσότερα αν προσμετρηθούν και οι κοινές επενδύσεις με άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια).

Στην Ελλάδα της αποεπένδυσης (την ίδια 10ετία) ο μεταποιητικός κλάδος ζητάει, για να μην “σκουριάσει” εντελώς, κάπου 10-15 δισ. ευρώ, για την επόμενη διετία, αλλά δεν τα έχει και δεν τα βρίσκει.

Για να αναπνεύσει δε η βιομηχανία και η βιοτεχνία, αναλαμβάνοντας και πάλι δράση ανόρθωσης της εθνικής παραγωγής, ζητούνται… πάνω από 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 που επίσης ούτε υπάρχουν ούτε βρίσκονται.

Και να μην ξεχνάμε ότι για να απορροφηθεί η σημερινή ανεργία (υπολογισμοί Οργανώσεων και οικονομικών υπουργείων) πρέπει να λειτουργήσουν στην Ελλάδα περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.

Αλλά για να αποφασισθούν οι επενδύσεις αυτές (που θα απορροφήσουν και την ανεργία) δεν αρκεί το χαμηλό εργατικό κόστος. Επιβάλλεται και μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 30-40% (ανάλογα την κατηγορία του κάθε κλάδου) πράγμα που δεν επιτρέπει η ΓΕΝΟΠ η οποία θεωρεί ότι “…αν δεν βγαίνουν οι βιομηχανίες ας κλείσουν”!!!

Για να γίνει ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα πρέπει ακόμη, εκτός από την σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, να αφανισθεί και η γραφειοκρατία. Που, εκτός των άλλων, έχει ως συνέπεια την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ενός εργοστάσιου σε 18-24 μήνες!!!

Και τώρα πάμε στην Βουλγαρία όπου και ο Έλληνας επενδυτής απολαμβάνει φορολογική κλίμακα μέχρι 10% για συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Στην Βουλγαρία το εργασιακό περιβάλλον προσεγγίζει το ελληνικό σε ό,τι αφορά την επίσημη μισθοδοσία και τα επιδόματα.

Στην Βουλγαρία με την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση εργοστασίου παραλαμβάνεις άμεσα από τον Δήμο οδηγίες για το χτίσιμο της μονάδας και την τήρηση περιβαλλοντικών όρων. Γιατί οι άνθρωποι έχουν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σύστημα και ξέρουν που θέλουν και που δεν θέλουν εργοστάσια.

Στην Βουλγαρία χτίζοντας το εργοστάσιο σε επισκέπτεται Επιτροπή του Δήμου και εφόσον το εργοστάσιο έχει ακολουθήσει τους όρους που έθεσε ο Δήμος σου παραδίδουν την άδεια του εργοστασίου μέσα σε 7 ημέρες!!!

Στην Βουλγαρία υπάρχει εν λειτουργία σύστημα πληροφορικής που εξυπηρετεί άριστα τις συναλλαγές του με το Δημόσιο το οποίο έχει σχεδόν αφανίσει την γραφειοκρατία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε, το 2010, την κυβέρνηση Παπανδρέου να μας φέρνει εκτός από τα Fast –Track του Παμπούκη (που μάλλον μπερδεύτηκαν με τα Fast- Food) και την Μπιρμπίλη…

Και επειδή δεν πρόλαβε να μας σώσει η πράσινη ανάπτυξη ήρθαν το 2011 να βρουν την λύση οι Σαμαράς – Βενιζέλος οι οποίοι μελέτησαν και τα Βουλγαρικά κίνητρα. Τα αντέγραψαν μάλιστα και τα αποτύπωσαν (μαζί με άλλα) σε σχέδιο νόμου που το βάφτισαν κίνητρα απλοποίησης διαδικασιών…

Ως μεταρρύθμιση την έχουν εξαγγείλει από το 2011 (όλοι τους) 12 φορές!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο δύο φορές από τις 12!!!

Να λοιπόν τι ζητούν οι Βούλγαροι στην Μακεδονία…

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top