Διεθνείς Σχέσεις

Βαρειά ήττα της Λεπέν – Δεν κερδίζει καμμία έδρα στο B’ γύρο των Περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας

Μετά το σοκ του α’ γύρου των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, με το Εθνικό Μετώπο της Μαρί Λεπέν να φτάνει στη νίκη, τα πρώτα exit polls του β’ γύρου δείχνουν ήττα της ακροδεξιάς.

Η Μαρί Λεπέν φαίνεται πως δεν κερδίζει καμία περιφέρεια, με το συντηρητικό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί να κερδίζει το έδαφος.

Η αυξημένη συμμετοχή – συγκριτικά με την περασμένη Κυριακή- ενίσχυσε σημαντικά τα δημοκρατικά κόμματα έναντι του Εθνικού Μετώπου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.

Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%.

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Στην ανατολικά, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν από την κούρσα, η κεντροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 36,4%, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του TNS Sofres-One Point.

Η Λεπέν επιμένει: Τίποτα δεν θα μας σταματήσει

«Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» διαμήνυσε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit poll βάσει των οποίων το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε σε τουλάχιστον τρεις από τις περιφέρειες που στόχευε.

Μανουέλ Βαλς: Ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε μεν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο δεν έχει επικρατήσει σε καμία από τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξήχθη σήμερα στη Γαλλία.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως «ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό».

Η ανταπόκριση της DW από τη Γαλλία

Μετά την εκλογική επιτυχία του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής όλα τα βλέμματα ήταν σήμερα στραμμένα στη Γαλλία. Ωστόσο το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα δεν κατόρθωσε να κρατήσει καμία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες είχε αρχικά επικρατήσει. Αντίθετα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είναι ο μεγάλος νικητής των αποψινών εκλογών. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις ο Σαρκοζί θα επικρατήσει σε πέντε το λιγότερο περιφέρειες, ενώ τέσσερις περιφέρειες τουλάχιστον φαίνεται να κατακτούν από την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος είχε αποφασίσει, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, να αποσύρει τους υποψηφίους του σε τρεις περιφέρειες όπου δεν είχε καμία ελπίδα εκλογικής νίκης, με στόχο να ανακόψει την ανοδική πορεία του Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν χάνει το Νορ-Πα-ντε-Καλαί 


Η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται πίσω από τον συντηρητικό αντίπαλό της Χαβιέρ Μπερτράν

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν, η οποία ήταν υποψήφια στην επαρχία Νορ-Πα-ντε-Καλαί της βόρειας Γαλλίας, δείχνει να βρίσκεται πίσω από τον συντηρητικό αντίπαλό της Χαβιέρ Μπερτράν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ομοίως η ανιψιά της αρχηγού του Εθνικού Μετώπου Μαριόν Λεπέν φαίνεται να ηττάται από τον επίσης συντηρητικό της αντίπαλο Κριστιάν Εστροζί στη νότια Γαλλία, όπου αρχικά είχε αποσπάσει το 40,6% των ψήφων.

Ο σημερινός δεύτερος γύρος ήταν απαραίτητος, επειδή κανένα από τα κόμματα δεν κατόρθωσε στις 6 Δεκεμβρίου να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Συνολικά η συμμετοχή στις εκλογές ήταν σαφώς αυξημένη σε σχέση με εκείνες του 2010: περισσότερο από το 50,5% των 45 εκατομμυρίων ψηφοφόρων είχε αποφασίσει έως σήμερα το απόγευμα να λάβει μέρος στις εκλογικές διαδικασίες, όπως διέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Στον πρώτο γύρο το Εθνικό Μέτωπο είχε κερδίσει το 27,7% των ψήφων, οι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί το 26,7% και οι Σοσιαλιστές του Ολάντ το 23,1%. Οι περιφερειακές εκλογές αποτελούν την τελευταία εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Δημήτρης Ελευθεράκης (afp, dpa, dw)

dw.com

Πηγή

Popular

To Top