Οικονομία

Το «καραβάνι» των 153 ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άναψε το «πράσινο φως» στα «κοράκια» των ακινήτων

Ψήφισαν διατάξεις για τις οποίες στο παρελθόν απειλούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις να μην τολμήσουν να φέρουν στη Βουλή – Η κυβέρνηση γλίτωσε, για την ώρα, πιθανά αντάρτικα με την κατάθεση του παράλληλου προγράμματος

Με το «καραβάνι» των 153 κυβερνητικών βουλευτών να βγαίνει αλώβητο από την ψηφοφορία των μέτρων που εκχωρούν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια σε distress funds – τα γνωστά «κοράκια» των αγορών – ολοκληρώθηκε η έγκριση του νέου πακέτου προαπαιτούμενων για την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.
Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν χωρίς διαφοροποιήσεις διατάξεις για τις οποίες  στο παρελθόν απειλούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις να μην τολμήσουν να φέρουν στην Βουλή.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για ενδεχόμενη διαφοροποίηση ενός ή δύο βουλευτών.
Ωστόσο η κατάθεση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μέτρα του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης φαίνεται πως λειτούργησε πυροσβεστικά και έκαμψε – για την ώρα – πιθανά αντάρτικα. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει το σχέδιο νόμου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να ολοκληρώνει την ψήφιση των επώδυνων προαπαιτούμενων μέτρων του 2015 με 2+1 απώλειες, των κ.κ. Νίκου Νικολόπουλου και Στάθη Παναγούλη που καταψήφισαν τα μέτρα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη που παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα διαφωνώντας με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. 
Ωστόσο, τα δύσκολα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μπροστά καθώς το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου προμηνύεται ιδιαίτερα «καυτό». Εντός του συγκεκριμένο χρονικού πλαισίου η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει από την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία το ασφαλιστικό, την φορολόγηση των αγροτών, τον ΑΔΜΗΕ, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την επέκταση της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων» συμπεριλαμβανομένων αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (δάνεια στεγαστικά πρώτης κατοικίας,  καταναλωτικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Επίσης, τον Μάρτιο αναμένονται και τα τελικά συμπεράσματα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 όπου θα διαφανεί εάν υπάρχει «μαύρη τρύπα» και απαίτηση λήψης επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
«Σκληρή» σύγκρουση για τα «κοράκια» των αγορών
Πάντως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου όσο και για την κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία συζητήθηκε.
Κοινή συνισταμένη των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης ήταν πως οι προωθούμενες διατάξεις ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου» για τους δανειολήπτες, καθώς επιτρέπουν την είσοδο των distress funds στην χώρα μας. Υποστήριξαν  δε ότι από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά θα απελευθερωθεί και η πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας στα λεγόμενα «κοράκια» των αγορών. Επίσης, σφοδρή κριτική έγινε και για τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου που αυξάνει τις αποδοχές μετακλητών υπαλλήλων υπουργικών γραφείων αλλά και για τις συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητόδρομων.

Πηγή

Popular

To Top