Οικονομία

Κληρώνει για λίστα ΟΟΣΑ, κλειστά επαγγέλματα, νόμο Κατσέλη, χωροταξικό

Με στόχο να είναι όλα έτοιμα έως την Πέμπτη που συνεδριάζουν οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (EuroWorkingGroup) με στόχο να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ την Παρασκευή, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν εφαρμοστικό… μαραθώνιο. 
Καλείται έως τότε να ολοκληρώσει μία σειρά από “εκκρεμότητες” όπως η νέα λίστα παρεμβάσεων στις αγορές μέσα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την διυπουργική για τα κλειστά επαγγέλματα, τις διατάξεις εφαρμογής των αλλαγών στον Νόμο Κατσέλη και τις αλλαγές στο χωροταξικό.

Ο λόγος για κάποιες από τις… πολλές “τεχνικές λεπτομέρειες” στην λίστα των 13 προαπαιτούμενων τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική συμφωνία έχουν πολλές “υποδιαιρέσεις” και συγκεκριμένα περίπου 30.

Οι πιο πολλές εξ αυτών μάλιστα την Παρασκευή, οπότε και ολοκληρώθηκε η εν Αθήναις διαπραγμάτευση, ήταν σε εκκρεμότητα ή στο… δρόμο και θα πρέπει να ολοκληρωθούν με 3 τρόπους:

* Ως τροπολογίες/τροποποιήσεις στον εφαρμοστικό που ψηφίζει σήμερα η Βουλή ή σε άλλο νομοθετικό κείμενο.

* Ως εφαρμοστικές πράξεις που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ ή

* Ως πολιτικές δεσμεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν μεταξύ άλλων:

* Η τροπολογία/τροποιήση και οι υπόλοιπες εφαρμοστικές διατάξεις για τις παρεμβάσεις βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά).

* Οι εφαρμοστικές διατάξεις για την εφαρμογή των αλλαγών στον Ν Κατσέλη (οι ρυθμίσεις για τα ευπαθή νοικοκυριά, για την εξωδικαστική διευθέτηση, τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη κλπ).

* Η υπουργική απόφαση για την επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα “ρυθμισμένα” επαγγέλματα με στόχο τον έλεγχο τυχόν νέου κύκλου παρεμβάσεων.

* Οι εφαρμοστικές διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για την διασφάλιση του περιορισμού της δαπάνης υγείας, για το νέο χωροταξικό, για την ενεργοποίηση κάποιων έργων του ΕΣΠΑ, καθώς και άλλα πεδία.

* Η επικύρωση της συμβατότητας των αποφάσεων για τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και για το νέο μισθολόγιο καθώς πρέπει να είναι συμβατό όχι μόνο με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 αλλά και των επόμενων ετών όταν γίνει το νέο μεσοπρόθεσμο έως το 2019.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη ένα πρώτο κείμενο με τους “αστερίσκους” στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που έχει συντάξει η Κομισιόν, ενώ συνεχίζονται εκ αποστάσεως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης των επικεφαλής των θεσμών με στόχο να “κλειδώσει” η συμφωνία.

Η τελική έκθεση προόδου θα πρέπει να συναχθεί για να οδεύσει στο EWG της Πέμπτης για να εκταμιευθεί την Παρασκευή και μετά από σύνοδο και του ESM, η δόση του 1 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά τα μεγάλα θέματα του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας “απουσιάζουν”.

Έχουν μεταφερθεί για την νέα διαπραγμάτευση που προγραμματίζεται να ξεκινήσει με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου. Στο μεταξύ η κυβέρνηση προωθεί το εθνικό σχέδιο με τα “μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου” που κατατέθηκε επίσης στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου απουσίαζαν οι διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για τον ΑΔΜΗΕ, την λίστα ΟΟΣΑ και πολλά άλλα πεδία.

Ωστόσο, ήδη ξεκίνησε η κατάθεση τροπολογιών, ενώ πολλές πολιτικές συμφωνίες (ΑΔΜΗΕ, νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, στόχοι αποκρατικοποιήσεων 2015) θα πρέπει να επικυρωθούν για την επάρκειά τους από τους δανειστές, ενώ στον δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκονται πολλές άλλες εκκρεμότητες. Αριθμό ΦΕΚ έχει ήδη πάρει η σύσταση και συγκρότηση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αλλά και οι διατάξεις για τον Διαχειριστή Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top