Διεθνείς Σχέσεις

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι σηκώθηκαν από τους καναπέδες και έστειλαν την ακροδεξιά Λεπέν στα αζήτητα!

Το κόμμα του Σαρκοζί κέρδισε επτά περιφέρειες και του Ολάντ πέντε – Οι σοσιαλιστές είχαν ζητήσει από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν συντηρητικούς – Λεπέν: «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει» – «Ανακούφιση, αλλά…», ο τίτλος της Liberation

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατέρρευσε χθες στο δεύτερο γύρω των περιφερειακών εκλογών, χάνοντας σε όλες τις περιφέρειες μετά από την κυριαρχία του στον πρώτο γύρω των εκλογών, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Οι συντηρητικοί είχαν μεγάλη άνοδο ενάντια των κυβερνώντων σοσιαλιστών, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας.
Η αποτυχία του Εθνικού Μετώπου να κερδίσει έστω και μία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες ηγούνταν δεν εμπόδισε το αντιμεταναστευτικό κόμμα από τις βλέψεις του προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, τον τελικό στόχο της Λεπέν.
Η Λεπέν είχε ανέβει ψηλά στα ποσοστά μετά από επιθέσεις εξτρεμιστών και ένα κύμα μεταναστών άνευ προηγουμένου στην Ευρώπη, και το κόμμα κυριάρχησε στις εκλογές του πρώτου γύρου και στις 13 νέες περιφέρειες της Γαλλίας. Αλλά χθες το κόμμα έχασε όλες τις περιφέρειες μαζί με καθοριστικές ήττες και για την Λεπέν και τη δημοφιλή ανηψιά της.
«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», είπε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, ο οποίος εκτιμώνταν ότι θα κέρδιζε την Λεπέν στα βόρεια.
Οι υποστηρικτές της Λεπέν στη πόλη Ενίν-Μπομόν της βόρειας Γαλλίας τον αποδοκίμασαν καθώς εμφανίστηκε σε μια μεγάλη οθόνης της τηλεόρασης. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, σε άκρα αντίθεση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, όπου η Λεπέν κέρδισε πάνω από 40% των ψήφων και προηγούνταν του Μπερτράν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα αναστράφηκαν χθες, και ο Μπερτράν κέρδισε τη Λεπέν κατά σχεδόν 15 μονάδες.
Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της. Είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας». Πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά σε επικροτούμενους υποστηρικτές της, «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.
Οι συντηρητικοί βοηθήθηκαν προς τη νίκη στις δύο αναμετρήσεις με την Λεπέν από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι απέσυραν τους υποψηφίους τους, ζητώντας από τους ψηφοφόρους τους να δώσουν τη ψήφο τους στους συντηρητικούς. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε αισθητά από τον πρώτο γύρο, δείχνοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε βρισκόταν στο ρόλο παρία, από το να ασκήσει εξουσία.
Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.
Η Λεπέν κατήγγειλε την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (Γαλλικής) Δημοκρατίας», αναφερόμενη στη τακτική φόβου από τους ανταγωνιστές της. Μεταξύ των είναι και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που είπε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο».
Στις εκλογές του δεύτερου γύρου ήρθαν 7% περισσότεροι ψηφοφόροι από αυτούς των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών το 2010, με 50,4% των εγγεγραμμένων να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα) στις μεγάλες πόλεις, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών πριν από πέντε χρόνια είχαν ψηφίσει 43,4% των εγγεγραμμένων πολιτών.
Παρά την ήττα του, το Εθνικό Μέτωπο έστειλε ένα μήνυμα στους Γάλλους. Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. «Η Γαλλία, σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρεί καταφύγιο στις αληθινές της αξίες», είπε ο Βαλς.
Το Εθνικό Μέτωπο είχε μαζέψει αρκετές πολιτικές νίκες σε τοπικές εκλογές των τελευταίων χρόνων, αλλά το να κερδίσει ολόκληρη περιφέρεια θα ήταν πρωτάκουστη νίκη για το κόμμα πριν τις προεδρικές εκλογές σε 18 μήνες.
Παρά την ήττα του όμως, οι πολιτικοί της Αριστεράς και Δεξιάς είπαν ότι τα συντηρητικά κόμματα θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι – πρέπει να δράσουμε», είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, σε οπαδούς του.
Και όντως, η μέρα αποτέλεσε την ανεπίσημη έναρξη των εκλογών καθώς πολιτικοί όλων των κομμάτων έθεσαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών χθες στο πλαίσιο των προεδρικών των φιλοδοξιών.
«Ταπείνωση»  για την εφημερίδα «Le Monde», «Θριαμβευτική ήττα» για την «Le Figaro», «Ανακούφιση, αλλά… »,  για την «Liberation»
Με τα λόγια αυτά ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει το χθεσινό αποτέλεσμα του β΄ γύρου των περιφερειακών εκλογών παίρνοντας μια βαθιά ανάσα αφού το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο  δεν κατάφερε να  κερδίσει ούτε μία περιφέρεια.
Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανοί, που ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να φρενάρουν την επέλαση της γαλλικής Ακροδεξιάς, τρίβουν τώρα τα χέρια τους αν και, όπως επεσήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς , ο κίνδυνος από την διαβρωτική παρουσία της γαλλικής Ακροδεξιάς παραμονεύει.
Ο «ιός» της γαλλικής Ακροδεξιάς εξουδετερώθηκε στον δεύτερο γύρο καθώς η μεγάλη συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων έδειξε την επιθυμία των πολιτών να βάλουν στο περιθώριο το Εθνικό Μέτωπο. Μπορεί οι Γάλλοι και γενικότερα οι Ευρωπαίοι να αισθάνονται ανακούφιση μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, γεγονός είναι πάντως ότι χρειάστηκε να ενωθούν Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανοί – δύο κόμματα – για να βάλουν τρικλοποδιά σε ένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα “Liberation”.    
Στο μεταξύ, στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών επικρατεί ευφορία με τον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος να χαμογελά χαιρέκακα μετά την κατάκτηση επτά περιφερειών. Ο Νικολά Σαρκοζί αισθάνεται δικαιωμένος καθώς με το εκλογικό αποτέλεσμα κλείνει το “στόμα “σε όλους όσοι τον επέκριναν δριμύτατα για το ντροπιαστικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου όπου είχε έρθει δεύτερος. Ο Σαρκοζί περνά στην αντεπίθεση, όπως υποστηρίζει η “Le Figaro”,  αφού του απομένουν δύο χρόνια για να συντονίσει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των εκλογών του 2017.
Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών τα συναισθήματα ποικίλλουν. Ναι μεν το κυβερνών κόμμα κατάφερε να απομονώσει την γαλλική Ακροδεξιά στηρίζοντας έμπρακτα τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο, δεν μπόρεσε να κατακτήσει την πρωτιά. Με τον Σαρκοζί να απολαμβάνει τη νίκη του, το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ συνειδητοποιεί ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη η μάχη των προεδρικών εκλογών το 2017. Την ίδια ώρα, τα γαλλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό προκειμένου να δώσει μία νέα πνοή στο κόμμα του αλλά θα επικεντρωθεί στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Τέλος, στο στρατόπεδο του μεγάλου ηττημένου, της γαλλικής Ακροδεξιάς, επικρατεί έντονη δυσφορία και προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Το τρίδυμο της επιτυχίας του πρώτου γύρου- της επικεφαλής του κόμματος, Μαρίν Λεπέν, του αντιπροέδρου του «Εθνικού Μετώπου», Φλοριάν Φιλιπό και της ανιψιάς της Μαρίν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, απέτυχε να επαναλάβει το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου .
Το γεγονός ότι και οι τρεις δεν κατάφεραν να κατακτήσουν ούτε μία περιφέρεια, προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγέτιδα του κόμματος, η οποία ήταν πεπεισμένη ότι, με την απομάκρυνση του πατέρα της και πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν, θα καρπωνόταν την επιτυχία.
Αλλά και η αποτυχία της πολλά υποσχόμενης ανιψιάς της στο προπύργιο των Σοσιαλιστών, εκεί όπου η Μαριόν είχε θριαμβεύσει στον πρώτο γύρο, δείχνει ότι η γαλλική Ακροδεξιά μπορεί να κερδίζει έδαφος στη Γαλλία όμως δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι η ιδανική εναλλακτική λύση στα δύο παραδοσιακά κόμματα: τους Σοσιαλιστές και τη Δεξιά.

Πηγή

Popular

To Top