Οικονομία

Υποχώρηση σε όλα τα προαπαιτούμενα της Τρόϊκα – Σε funds μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και στεγαστικά β’ κατοικίας

Η κυβέρνηση έπιασε... 13άρι - Συμφωνία για όλα τα προαπαιτούμενα - Σε funds μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και στεγαστικά β’ κατοικίας

Για συμφωνία Αθήνας – δανειστών που ξεκλειδώνει την δόση του 1 δισ. ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανοίγει η αγορά για τη διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες των μεγάλων κόκκινων δανείων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η συμφωνία που αφορά στα κόκκινα δάνεια, σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ( κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό) καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης και συνέχισε: «από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τις διαπραγματεύσεις, ως η συμφωνία για το νέο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, δεν περιλαμβάνει ακριβής αριθμούς. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν στα 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υπήρξαν συζητήσεις για μείωση του στόχου καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απαίτησε λιγότερους πόρους απ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ένα από τα προαπαιτούμενα που συζητήθηκαν δεν θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σάββατο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν κόκκινα δάνεια, μισθολογικά, φορολογικά και ΑΔΜΗΕ προκειμένου να ψηφιστούν την Τρίτη και έως την Παρασκευή να εκταμιευτεί η δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά τη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ αλλά και την πρόοδο που έχει καταγραφεί στα «κόκκινα δάνεια», τα οποία θα «σπάσουν» σε δύο φάσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, ενημέρωσαν και το EuroWorking group μέσω τηλεδιάσκεψης για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί αφού ψηφισθούν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ώστε να εκταμιευθεί και το 1 δισ. ευρώ έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Οπως έγινε γνωστό το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί το βράδυ του Σαββάτου, τη Δευτέρα θα συζητηθεί στις Επιτροπές, ενώ την Τρίτη στην Ολομέλεια.

Με την παραπομπή των “κόκκινων” δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης γίνεται ακόμη πιο βαριά αφού ήδη περιλαμβάνει:

– Το ασφαλιστικό (με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν τους δανειστές να έχουν ζητήσει να ανέβει ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια)

– Το φορολογικό (νέες κλίμακες, νέο αφορολόγητο)

– Τα εργασιακά (πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέες συμβάσεις εργασίας).

Σε αντιστάθμισμα των παραπάνω, η κυβέρνηση αναμένεται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να καταθέσει πολυνομοσχέδιο «παράλληλου προγράμματος».

Αυτό, θα περιλαμβάνει δράσεις όπως: μέτρα ενίσχυσης στα νοσοκομεία, ενισχυτική διδασκαλία, θέσεις απασχόλησης για την ανεργία κ.α.

Πηγή

Popular

To Top