Διεθνείς Σχέσεις

ΕΚΤ: Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,3% – Σταθερό το βασικό στο 0,05%

Δύο οι στόχοι: 1. Να αρχίσουν οι εμπορικές τράπεζες να διοχετεύουν τα κεφάλαιά τους στην πραγματική οικονομία 2. Να μπορεί η ΕΚΤ να διευρύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως αυτών βραχυχρόνιας ωρίμανσης

Σε μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3% προχώρησε η ΕΚΤ, κάτι το οποίο εμμέσως πλην σαφώς είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

Προηγουμένως το διατραπεζικό επιτόκιο βρίσκονταν στο -0,2%.

Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ προσπαθεί να «καλύψει» δύο στόχους.

Ο ένας εξ αυτών να αποτρέψει τις εμπορικές τράπεζες από το να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στα ταμεία της ΕΚΤ και να αρχίσουν να τα διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να διευρύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως αυτών βραχυχρόνιας ωρίμανσης, οι αποδόσεις των οποίων – κυρίως χωρών που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωζώνης – είναι αρνητικές.
Παράλληλα, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης στο 0,05%.
Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, τονίζονται τα ακόλουθα: «κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο ‑0,30%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Δεκεμβρίου 2015.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,05% και 0,30% αντιστοίχως.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης».

Πηγή

Popular

To Top