Real opinions

Τελευταία ευκαιρία

Η προχθεσινή πολυαναμενόμενη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, ανέδειξε τα βασικά πολιτικά προβλήματα της χώρας. Ξεκινώντας από την κυβέρνηση και φτάνοντας στην αντιπολίτευση. 
Η μεν πρώτη, επιδεικνύοντας απύθμενη άγνοια των πραγματικών καταστάσεων αλλά και τεράστια ανικανότητα αντιμετώπισής τους, κινείται πιο αργά και από την μπογιά που στεγνώνει, προσπαθώντας να αποτρέψει τα αναπότρεπτα.

Η δε δεύτερη, ευρισκόμενη σε εσωκομματική προεκλογική περίοδο, έχει παραχωρήσει το 90% του “γηπέδου” στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν έχει σκοπό, φυσικά, να χάσει την ευκαιρία και “αλωνίζει”.

Οι προσπάθειες του προσωρινού Προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη είναι αξιέπαινες και πράγματι του αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά είναι περισσότερο από προφανές ότι ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Η άνεση με την οποία παρουσίασε το “αφήγημά” του ο κύριος Τσίπρας την Δευτέρα το βράδυ, μιλά από μόνη της. Όταν ένας πολιτικός νοιώθει τέτοια ασφάλεια να εκφράζει τόσο σαθρά επιχειρήματα και τόσες ανακρίβειες, η εξήγηση μπορεί να είναι μόνο μία: θεωρεί πως παίζει άνευ αντιπάλου.

Είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ στερούν από τα στελέχη της την δυνατότητα να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τον θεσμικό τους ρόλο. Ωστόσο, έτσι επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κινείται, ουσιαστικά, ανεξέλεγκτη. Αυτό, στην δεδομένη συγκυρία, δεν είναι απαραίτητα κακό για την χώρα. Η κυβέρνηση, εάν φυσικά θέλει, έχει την δυνατότητα να “προχωρήσει” πολλά από τα δύσκολα μέτρα. Χρειάζεται όμως να κατανοήσει ότι η προώθησή τους είναι αναπόφευκτη και πως όσο πιο σύντομα υλοποιηθούν, τόσο το καλύτερο. Για την ίδια, για την χώρα, για όλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις αδιαμφισβήτητες αντιξοότητες, έχει μεγάλο (έως απέραντο) περιθώριο κινήσεων. Το ζητούμενο είναι αν και κατά πόσον θα “αρπάξει” και αυτήν την ευκαιρία. Τον Ιούλιο συμφώνησε το 3ο Μνημόνιο. Αυτή η υπογραφή ήταν ένα γιγαντιαίο βήμα προς τον ρεαλισμό. Όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλες υποχωρήσεις, από τις παραπλανητικές προεκλογικές υποσχέσεις του παρελθόντος, απαιτεί το τρισκατάρατο. Όπως γνωρίζουμε και το τεράστιο κόστος των ανεύθυνων καθυστερήσεων και της “περήφανης Βαρουφακειάδας”. Όμως το σημαντικό είναι ότι, έστω και την ύστατη ώρα, αντιλήφθηκε τι διακυβευόταν και υπέγραψε την συμφωνία. Η χώρα απέφυγε το Grexit, εξασφάλισε χρηματοδότηση και μια ακόμη ευκαιρία.

Το Πρόγραμμα Προσαρμογής έχει εμπροσθοβαρή σχεδιασμό. Απαιτεί πολλές βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, στους πρώτους μήνες εφαρμογής του. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα οδυνηρές πολιτικά. Όμως τρόπος αποφυγής σημαντικών μειώσεων σε μισθούς Δημόσιου και συντάξεις, δεν υπάρχει. Γενικά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, ο περιορισμός κεκτημένων και η εξαφάνιση συντεχνιακών προνομίων, είναι αναπόδραστα. Η δε κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝΕΛ οφείλει να ολοκληρώσει τα πάντα, το συντομότερο δυνατόν.

Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού, φορολόγηση αγροτών, Ενιαίο Μισθολόγιο, εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι μόνο μερικά από αυτά που πρέπει να γίνουν για να έχει θετική κατάληξη η πρώτη αξιολόγηση. Πρέπει να γίνουν άμεσα και είναι αναπόφευκτα.

Τα στοιχεία της οικονομίας και οι πιστωτές δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα οι δυσλειτουργίες της Νέας Δημοκρατίας δίνουν στον πρωθυπουργό δυνατότητες κινήσεων που, διαφορετικά, δεν θα είχε. Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις και η αναζήτηση (ανύπαρκτων πρακτικά) ισοδυνάμων, θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν την χώρα σε νέο αδιέξοδο. Ο κύριος Τσίπρας, με την μεγάλη απήχηση που ακόμη απολαμβάνει, οφείλει να τολμήσει. Το οφείλει στους πολίτες και στην χώρα. Είναι αδήριτη ανάγκη να βιαστεί. Να διανύσει όλο το (δύσκολο) μονοπάτι. Μπας και προλάβει…….

Οι αλλαγές που επιτάσσει το Πρόγραμμα μπορούν να αλλάξουν την πορεία της οικονομίας. Σίγουρα, με τις εφαρμογές του τύπου που επιλέγει η κυβέρνηση (λέγε με ατέλειωτοι φόροι αντί περικοπής δαπανών), δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αρχίσει να καλπάζει. Ωστόσο, η γρήγορη ολοκλήρωσή τους είναι εκ των ουκ άνευ. Μόνο έτσι θα υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης. Διαφορετικά η κατάρρευση θα είναι προ των πυλών και κανείς δεν θέλει να δει τις πύλες της Κόλασης, ν’ ανοίγουν…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top