Politics

Η παγίδα για τον Τσίπρα

Ψάχνω για μια καλή είδηση. Μια εξέλιξη θετική σε κάποιο ζήτημα. Όχι κάτι συγκλονιστικό, όχι κάτι καθοριστικό. 
Αναζητώ απλώς από κάπου να πιαστώ για να μπορέσω να δω μία έστω και μικρή αχτίδα φωτός στο βάθος του τούνελ στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Κάτι που να δικαιολογεί την εικόνα του πρωθυπουργού στο φιλικό chat που παρίστανε τη συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Κι ειλικρινά δεν βρίσκω τίποτα. Σκοτάδι παντού. Βεβαίως αν κρίνω από τα νούμερα της τηλεθέασης, ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν τελικά να δουν το επικοινωνιακό σόου του άνετου Αλέξη. Χαλαρός λες και δεν αντιμετωπίζει… Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, ήρεμος και ευδιάθετος αφού βρίσκονταν ανάμεσα σε φίλους. Τον είδαν λίγοι, αντιμετώπισαν σοβαρά τα όσα είπε ακόμα λιγότεροι. Κούφιες δεσμεύσεις οι οποίες πείθουν κανέναν, αυτοπεποίθηση ελλείψει αντίπαλου δέους και μισές αλήθειες που παραποιούν την πραγματικότητα.

Η ίδια χιλιοειπωμένη συνταγή που του έχει δώσει τη νίκη σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Παραπλάνηση και επικοινωνιακή γοητεία, με ταυτόχρονο κανάκεμα της εκλογικής πελατείας. Και να το θυμηθείτε. Ο Αλέξης Τσίπρας νιώθει τόσο ανίκητος πολιτικά που δεν θα διστάσει να προκαλέσει νέες εκλογές αν νιώσει ότι απειλείται η κυβερνητική συνοχή και δεν του επαρκούν οι πολιτικές εφεδρείες από “Λεβέντηδες” κλπ. Όσοι νομίζουν ότι αυτός ο άνθρωπος θα αφήσει την πρωθυπουργική καρέκλα με ίδια βούληση για να σχηματιστεί για παράδειγμα οικουμενική κυβέρνηση, κάνουν λάθος. Νιώθει ισχυρός, θεωρεί ότι η επιρροή του στην κοινωνία παραμένει ισχυρή και ότι ο συμψηφισμός των ευθυνών των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων για την σημερινή κατάντια της χώρας θα επαρκεί για να του δίνει την πρωτιά στις εκλογές.

Βλέπετε άλλωστε καμία πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική; Υποτίθεται ότι αυτό ήταν πάγιο αίτημά του όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Χαιρετίσματα τώρα! Οσο, θεωρούν ότι δεν χάνουν την πρωτιά, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Και θα συνεχίσει να ποντάρει στις ψήφους της νέας εκλογικής του πελατείας, δημοσίων υπαλλήλων, συνδικαλιστών και όσων δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και επιθυμούν καθώς διακατέχονται από θυμό, να ισοπεδωθεί και η υπόλοιπη κοινωνία.

Μόνο που ο πρωθυπουργός κάνει ένα μεγάλο λάθος. Υποτιμά την αντίδραση που μπορεί να υπάρξει τους επόμενους μήνες ως συνέπεια της πολιτικής του. Μπορεί μέχρι στιγμής η απάθεια που δείχνει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να ευνοεί τους σχεδιασμούς του και να καθιστά επαρκείς ως σύνολο τους υποστηρικτές του, αλλά δεν πρέπει να λησμονεί ότι επί της ουσίας τον στηρίζει μόλις το 20% του Ελληνικού λαού αν συνεκτιμηθεί η τεράστια αποχή στις εκλογές. Υπάρχουν αδρανοποιημένα και απαθή κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονται αλλά δεν έχουν ακόμη εξαντλήσει όλες τις αντοχές τους.

Οι οποίες όμως τελειώνουν. Και ορισμένα από τα πιο αντιλαϊκά μέτρα βρίσκονται μπροστά. Για παράδειγμα, γίνεται από καιρό λόγος για πλειστηριασμούς σπιτιών, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί μαζικά. Για να δούμε τι θα γίνει όταν αρχίσουν μαζικές ενώσεις… Ή όταν θα γίνουν μαζικές απολύσεις και νέες δραματικές περικοπές στα εισοδήματα ή τις συντάξεις. Για να δούμε τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών από το πρώτο ευρώ για χρέη στην εφορία…

Μπορεί η απουσία αντιπολίτευσης να καθιστά φαινομενικά ισχυρό τον πρωθυπουργό, όμως η διαρκής και αυξανόμενη αποστασιοποίησή του από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, θα είναι η μεγάλη πολιτική παγίδα στην οποία θα πέσει καθώς συνεχίζει την κοροϊδία. Και να ξέρει ότι η αποκαθήλωση όταν έρθει θα είναι με γδούπο. Ηχηρή! Και την ίδια στιγμή θα διαπιστώνει πώς εκείνοι που τον στηρίζουν σήμερα θα τον αδειάζουν αύριο με χαρακτηριστική άνεση.

Γ.Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top