Οικονομία

Τι προτείνουν οι διεθνείς επενδυτές για να έλθουν λεφτά στην Ελλάδα

“Εμείς σε αυτό το τραπέζι αντιπροσωπεύουμε το 1% περίπου των επενδυτικών κεφαλαίων ύψους τρισεκατομμυρίων από τα οποία θα μπορούσε η Ελλάδα να αντλήσει χρηματοδότηση. Όμως είμαστε contrarian investors, ποντάρουμε σε περιπτώσεις που οι άλλοι δεν πιστεύουν. Για να ανακάμψει η οικονομία σας πρέπει να πείσετε και το άλλο 99% να τοποθετήσει τα λεφτά του εδώ”. 

Με αυτά τα λόγια ο Chetan Gulati, Managing Director της Perry Capital προσπάθησε να στείλει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση χθες βράδυ στα πλαίσια συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” για το τι πρέπει να κάνει.

Δίπλα του στο panel του Grand Ballroom του Athenaeum Inter Continental καθόταν ο Aziz Francis, Portfolio Manager της Spinnaker Capital και ο Κώστας Καραγιάννης, Operating Partner της Apollo Management International αλλά και οι Chris Papachristophorou, Managing Partner της Invel Real Estate Partners και Γιώργος Λινάτσας, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Axia Ventures Group.

Το μήνυμα όλων τους ήταν ξεκάθαρο: χρειάζεται άμεση επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και εμπέδωση της συνέπειας στην εφαρμογή πολιτικών.

“Δεν μιλάμε για το τι πρέπει να κάνετε για να τρέξετε μαραθώνιο, μιλάμε για το πως θα βγείτε από την εντατική θεραπεία και θα γυρίσετε στην κανονική πτέρυγα νοσηλείας” είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Aziz Francis, Portfolio Manager της Spinnaker Capital. Ο ίδιος δήλωσε αγοραστής των ελληνικών ομολόγων και επεσήμανε πως τα μακροπρόθεσμα επιτόκια όπως αντανακλώνται στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων πρέπει να αποκλιμακωθούν για να μπορέσει η οικονομία και οι τράπεζες να ξαναπάρουν μπροστά.

“Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική αφού μέσα σε μια χρονιά δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ενός δημοψηφίσματος, απειλής Grexit και επιβολής capital controls η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι μόλις οριακή. Η οικονομία είναι έτοιμη να ανακάμψει αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται σωστές πολιτικές” τόνισε ο διαχειριστής της Spinnaker. “Χρειάζεστε ένα Lula moment όπως ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, αριστερός ο ίδιος, με την εκλογή διαμήνυσε άμεσα προς τις αγορές πως θέλει επενδύσεις και θα τις υποστηρίξει”, συμπλήρωσε για να σχολιάσει πως αυτό ίσως επιχείρησε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στα πλαίσια του Clinton Initiative πριν μερικές εβδομάδες με αμφίβολη πάντως επιτυχία. “Χρειάζεστε μια task force δημοσίων σχέσεων, έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης που θα δίνει ένα σαφές μήνυμα” συνέχισε ο Aziz Francis για να υποστηρίξει επίσης πως κάθε φορά που μιλά ένας υπουργός τείνει να κάνει ζημιά…

Δεν σταμάτησε όμως εκεί:

“Ούτε στην Μέση Ανατολή ούτε στην Τουρκία, αγορές στις οποίες επενδύει η Spinnaker Capital, δεν χρειάζονται τρία χρόνια για να λάβει κανείς τις απαραίτητες άδειες για να πραγματοποιήσει μια σωστή επένδυση” είπε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα “reverse corruption”.

“Όλοι έχουν διαφθορά και κακοδιαχείριση στις αναδυόμενες που γνωρίζω. Και υψηλά επιτόκια. Αλλά έχουν και ανάπτυξη και επενδύσεις. Γιατί λοιπόν η Ελλάδα τιμωρείται;” διερωτήθηκε ρητορικά για να απαντήσει: “Διότι έχετε μια άθλια δημόσια εικόνα, οι ιστορίες που κυκλοφορούν για την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι άθλιες. Διότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να βάλει οριστικό τέλος στην φιλολογία ενός ενδεχόμενου Grexit”. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθοριστικής σημασίας και τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από αυτό και όχι να χρονοτριβεί αέναα για να διαπραγματεύεται μικροπροβλήματα που στο κάτω κάτω της γραφής μακροπρόθεσμα εάν η οικονομία ανακάμψει θα έχουν επουσιώδη αν έχουν καθόλου σημασία.

Καίριες όμως ήταν και οι επισημάνσεις του Κώστα Καραγιάννη, Operating Partner της Apollo Management International της οποίας τα κεφάλαια υπό διαχείριση ανέρχονται στα 270 δισ. δολ. “Έχουμε ενδιαφέρον να τοποθετηθούμε στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να επενδύσουμε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια” υπογράμμισε ο Operating Partner της Apollo που θεωρεί το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων την μεγαλύτερη πρόκληση της οικονομίας. “Οι εισροές κεφαλαίων σε μη εξυπηρετούμενα θα είναι οι πρώτες εισροές που προσομοιάζουν σε άμεσες ξένες επενδύσεις και οι οποίες απαιτούνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς θα απελευθερώσουν τραπεζική ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία” σημείωσε. “Σε αντίθεση με όσα γράφουν τα media για κοράκια και ξεπουλήματα δανείων εμείς ενδιαφερόμαστε να βάλουμε νέα κεφάλαια σε εκείνες τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μπορούν να ορθοποδήσουν. Στην Ιρλανδία είχαμε δημοσιεύματα με τίτλο “Η Apollo σώζει 500 θέσεις εργασίας” είπε αναφερόμενος σε περίπτωση αναδιάρθρωσης επιχείρησης. “Αυτό θέλουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα. Οι τράπεζες πρέπει να πάψουν να ασχολούνται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να ξαναγίνουν τράπεζες, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία”, συνέχισε ενώ σημείωσε πως το μοντέλο που προωθείται είναι αυτό της συνδιαχείρισης των χαρτοφυλακίων των NPLs μαζί με τις τράπεζες μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων. Τόσο ο Κώστας Καραγιάννης όσο και οι άλλοι ξένοι επενδύτες στο panel τόνιζαν και ξανατόνιζαν την ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη για την Ελλάδα.

“Όλη η δημόσια συζήτηση έχει στραφεί στις διαρθρωτικές αλλαγές και την ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά οι επενδυτές σήμερα κοιτούν πρώτα την ύπαρξη ή μη σταθερότητας και αξιοπιστίας για να τοποθετηθούν και όχι τα παραπάνω” υπογράμμισε ο Chetan Gulati, Managing Director της Perry Capital. “Τρία πράγματα πρέπει να συμβούν για να πειστεί το σύνολο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας γα τις προοπτικές της χώρας: “η κυβέρνηση, και όλοι οι υπουργοί της, να δώσουν ξεκάθαρο και αμετάκλητο σήμα πως είναι 100% προσηλωμένοι στην συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, η αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει αυτή την δέσμευση και η Ευρώπη να ξεκαθαρίσει άπαξ και δια παντός πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο και θεμελιώδες μέλος του club” δήλωσε ο Chetan Gulati . Αξιοσημείωτη όμως είναι και η αποστροφή του λόγου του πως “την ώρα που τρισεκατομμύρια δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων τοποθετούνται σε ευρωπαϊκά ομόλογα εκ των οποίων χρεογράφων αυτών το 40% έχει αρνητικές αποδόσεις -εγγυώνται δηλαδή ως θα χαθούν χρήματα- η Ελλάδα έχει ακόμα απόδοση δεκαετίας 7% με 8%”. Χαρακτήρισε έτσι την ανάγκη η Ελλάδα να συμπεριληφθεί άμεσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ως κρίσιμη προτεραιότητα.

Όλοι συμφώνησαν άλλωστε πως αν δεν πέσει γρήγορα το κόστος δανεισμού στη χώρα όπως αυτό αποτυπώνεται και προσδιορίζεται από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα είναι από δύσκολο έως άδυτο για την οικονομία να επανεκκινήσει παρά το σθένος που επιδεικνύει σε πείσμα των όσων συνέβησαν φέτος.

Όμως, “διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει πολλές τα τελευταία λίγα χρόνια όμως η οικονομία στην Ελλάδα αναπτυσσόταν και χωρίς αυτές με στιβαρούς ρυθμούς επί μακρόν και την δεκαετία του ’70 όταν δεν είχε γίνει καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Πρέπει απλώς οι έλληνες να αποφασίσουν τι τελικά θέλουν να είναι. Που θέλουν να πάνε. Να δώσουν ένα ξεκάθαρο σήμα γα την πορεία που έχουν επιλέξει, όταν επιλέξουν, να ακολουθήσουν” συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Λινάτσας, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Axia Ventures Group.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Chris Papachristophorou, Managing Partner της Invel Real Estate Partners:

“Οι επενδυτές χρειάζεται να ξέρουν ότι θα επενδύσουν σε σταθερό μάκρο και μικρο οικονομικό περιβάλλον. Χρειάζεται επίσης σταθερό φορολογικό περιβάλλον και να μην τιμωρούνται οι επενδυτές για τα κέρδη τους. Η Ελλάδα ξεχωρίζει μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που έχει σημαντικές προοπτικές και είναι στα χέρια του ελληνικού κράτους για να αδράξει την ευκαιρία” ανέφερε.

Του Ηλία Γ. Μπέλλου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top